Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Do budućnosti po tragovima vlastite prošlosti

04.01.2011. 23:00
Do budućnosti po tragovima vlastite prošlosti


Protekla godina bila je uspješna po aktivnosti društva, nastupima i gostovanjima kojih nije manjkalo, a to je upravo i temeljna zadaća KUD-a, kazao je predsjednik Ivan Eškinja dodajući da su društvo osnovali s ciljem okupljanja mladih


U  prostorijama osnovne škole u  Svetom Filipu i Jakovu  održana je druga godišnja  skupština KUD-a “Sv. Roko”.
Skupštinu je otvorio predsjednik Ivan Eškinja – Lantana  te podnio izvješće o radu u  protekloj godini, kao i programu rada za narednu 2011.  godinu. Inače, ovaj KUD osnovan je prije nepune dvije  godine i broji 94 člana.
Uspješna godina
– Protekla godina bila je uspješna po aktivnosti društva,  nastupima i gostovanjima kojih nije manjkalo, a to je upravo i temeljna zadaća ovakvih  društava, kazao je predsjednik  KUD-a Ivan Eškinja dodajući  da su društvo osnovali s ciljem  okupljanja mladih, ali i starijih  žitelja mjesta kako bi kroz različite kulturno-umjetničke  sekcije razvijali svoju kreativnost te njegovali pjesmu, ples i  domaću riječ svog mjesta. Stoga u društvu djeluje nekoliko  sekcija i to folklorna, dramska,  pjevački zbor te glagoljaši.
– Sekcije su organizirane tako da imamo folklornu žensku  stariju skupinu, mlađu žensku  skupinu te mušku. Nošnja koju nose naši članovi potječe s  kraja 19. stoljeća. Posebno raduje činjenica što raste zanimanje za rad u KUD-u kod  školske djece i mladih, a što je  bez sumnje dobar zalog za budućnost u očuvanju baštine  našeg mjesta i kraja. U relativno kratkom dvogodišnjem djelovanju, mislim da  smo se uspjeli dokazat, jer smo  imali niz zapaženih nastupa i  gostovanja, a i sami smo u  svom mjestu organizirali neka  značajnija kulturna događanja. Samo smo tijekom  protekle godine nastupili na  državnoj smotri folklora Vinkovačke jeseni, sajmu Dani  cvijeća Zadarske županije koje organizira filipjanska Turistička zajednica, a koji se već  niz godina održava u Svetom  Filipu i Jakovu. Zatim smo  sudjelovali na susretu KUD  Hruševec 2009. te na susretu  folklora u Polači. Nastupi su se  redali u Svetom Petru, Turnju,  Biogradu, Raštanima Donjim  te na manifestaciji “Noć punog  miseca” u Zadru, a gostovali  smo i u “Hrvatskoj uživo”. U  svom mjestu organizirali smo  između ostalog i “Večer folklora i starih običaja” pod nazivom “Kako su živili i radili  naši stari” te susret KUD-ova i  klapa kod Sv. Roka, a pod  nazivom “Do budućnosti po  tragovima vlastite prošlosti”,  nabraja Eškinja dodajući da su  ugostili i brojne klape iz unutrašnjosti te uspostavili trajniju suradnju s nekima od  njih.
Tri veće manifestacije
– Jednako tako neprocjenjiva nam je suradnja s Zadarskom županijom, odjelom za  društvene djelatnosti, vezano  za nabavku originalne, izvorne  nošnje (ogledni primjerak za  daljnje šivanje), a također i s  etnološkim muzejom NMZ  glede uputa u daljnjem šivanju  nošnji i davanja stručnog  mišljenja o postojećim. Kontaktirali smo također i Institut  za etnologiju i folkloristiku u  Zagrebu te zatražili notne i  zvučne zapise iz mjesta Sv.  Filip i Jakov. Svakako će se i  naš program za narednu godinu bazirati na tim osnovama  jer rad i nastupi, ali i usavršavanje osnovni su preduvjet kvalitetnog KUD-a, kakvom mi težimo, kazao je Eškinja otkrivši da tijekom naredne godine planiraju organizirati tri veće manifestacije,   nabaviti nošnje prema potrebama i mogućnostima te osigurati stručnu obuku u pjesmi  i plesu. Angažiranje stručnih  osoba, dakako, ovisi i financijskim mogućnostima.
– Plan nam je da unutar  KUD-a pokušamo educirati  osobe za koreografiju uz  stručnu pomoć te da što više  sudjelujemo na nastupima,  smotrama i drugim kulturnim  događanjima diljem Hrvatske,  ali u izvan nje, zaključio je  Eškinja-Lantana.