Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Juricu ni sudska presuda ne može izbaciti iz HDZ-a

04.01.2011. 23:00
Juricu ni sudska presuda  ne  može izbaciti iz HDZ-a


Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak kaže da se to možda dogodilo zato što se nije sastajao temeljni ogranak stranke čiji je Jurica član, a koji bi trebao odlučiti o brisanju


Nekadašnji hrvatski veleposlanik u Washingtonu i pri UN-u Neven Jurica i dalje je član HDZ-a, premda mu je Vrhovni sud još krajem studenog prošle godine potvrdio presudu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti odnosno trošenja 667.000 kuna državnog novca u privatne svrhe. S tim da mu je zatvorska kazna smanjena s 18 mjeseci na godinu dana. HDZ-ova je praksa da svojeg člana koji je u sukobu sa zakonom isključuju kad mu presuda postane pravomoćna. Tako je, primjerice, predsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon nedavne prvostupanjske presude Berislavu Rončeviću izjavila da će odluku o njegovom izbacivanju “donijeti kad presuda bude pravomoćna”. No, u Juričinom slučaju se, eto, odstupilo od te prakse.
Podilazio Kosor
Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak rekla nam je jučer kako se to možda dogodilo zato što se u međuvremenu nije sastajao temeljni ogranak stranke kojeg je Jurica član, a koji bi trebao donijeti mjeru brisanja. Sam Jurica nije nam htio ništa reći o svojm statusu u HDZ-u, tek nas je uputio na njegov intervjuu u novom broju tjednika Nacional u kojem je “kazao sve što je imao”. U tom razgovoru Jurica, čovjek blizak Ivi Sanaderu koji ga je i, unatoč protivljenju tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, progurao za veleposlanika pri UN-u, kritizira bivšeg premijera, ali zato vrlo pohvalno govori o Jadranki Kosor. “Smatram da je HDZ na pravom putu, da premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor vodi državu u pravom smjeru. Mislim da sve ovo što se događa u zadnje vrijeme: gospodarski oporavak zemlje, potpisivanje ugovora s EU te borba protiv korupcije koja nije samo pravosudna stvar nego pitanje pročišćavanja društva iznutra, nosi za Hrvatsku novi početak koji će donijeti boljitak cijeloj zemlji. Premijerka Jadranka Kosor za mene je lider za treće hrvatsko desetljeće”, rekao je Jurica u spomenutom intervjuu u kojem je još ustvrdio i da “iznimno poštuje Vladimira Šeksa”. Možda su upravo takvi Juričini stavovi razlog zašto nije izbrisan iz stranke u čijem je osnivanju vrlo aktivno sudjelovao.
“Mekani” HNS
No, nije HDZ jedina stranka u kojoj pravomoćna presuda ponekad ne povlači za sobom isključenje. Još drastičniji primjer postoji u HNS-u. Naime, član predsjedništva HNS-a Đani Poropat u svibnju je pravomoćno osuđen na deset mjeseci uvjetnog zatvora za zlopotrebu položaja u gospodarskom poslovanju. Proglašen je krivim jer je državni proračun oštetio za 196.000 kuna.  Vodstvo HNS-a ne samo da Poropata nije izbacilo nego je on ostao i u predsjedništvu stranke. Doduše, Sud časti riječkog HNS-a tražio je njegovo isključenje iz stranke, ali ne zbog pravomoćne presude već zbog neplaćanja članarine (!), no budući da se bivši riječki dogradonačelnik žalio na tu odluku, Sud časti na državnoj razini utvrdio je da nije prekršio financijske obveze prema svojoj stranci i da prema tome ostaje član HNS-a.
 


Polančec ekspresno izbrisan




Za razliku od Jurice jedan Damir Polančec isključen je iz HDZ-a zbog  verbalnog delikta. Nakon što je tijekom svjedočenja pred povjerenstvom za  Inu  Polančec rekao da se osjeća kao da su ga braća prodala u roblje, HDZ  ga je odmah drugi dan izbrisao radi “nanošenja štete ugledu stranke”.