Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Moji “javni istupi” svode se na jedno jedino pismeno priopćenje

04.01.2011. 23:00
Moji “javni istupi” svode se na jedno  jedino pismeno priopćenje


O “insajderima”, “dobro obaviještenim izvorima” i sličnima za koje se ne zna da li uopće postoje, a ako i postoje – nemaju hrabrosti kazati glasno ono što misle, imam svoje mišljenje, pogodite kakvo je


Poštovana gospođo Bandić,
obraćam Vam se povodom  teksta objavljenog u Zadarskom listu od 4. siječnja 2011.  godine u kojem komentirate  moj odlazak s mjesta predsjednika Županijskog suda u  Zadru.
U tekstu navodite tvrdnje  “insajdera” resornog ministarstva po kojim su za moju odluku o napuštanju funkcije  predsjednika Županijskog suda u Zadru “prevagnuli nesporazumi” vezani uz moje javne istupe kada sam prozivao  pojedine medije zbog neviđenog pritiska na sud nakon  uhićenja i puštanja Rena Sinovčića, ali i stagnacija u  slučaju afere leasing u kojoj je  osumnjičen Ante Kurtović.
Glede mojih “javnih istupa”  koji se svode na jedno jedino  pismeno priopćenje od 10. rujna 2010. godine, u cijelosti  ostajem kod istog i dan-danas,  mogu obrazložiti svako slovo  koje sam napisao, a u njemu  sam pored ostalog napisao i  sljedeće:
“Pozivam sredstva javnog  priopćavanja da prigodom izvješćivanja informacije crpe  od ovlaštenih osoba, prvenstveno glasnogovornice suda,  te da zanemare ‘dobro obaviještene izvore’ koji su i u  ovom slučaju, iz njima znanih  razloga odradili neprimjereni  i nedozvoljeni pritisak na  sud.”
Što se tiče stagnacije u  slučaju afere “leasing” kao razloga mog odlaska s mjesta  predsjednika suda, da ste se  htjeli informirati o stanju  predmeta i o razlozima “stagnacije”, mogli ste zatražiti informaciju na pravom mjestu –  ne od “insajdera” nego mene  kao tadašnjeg predsjednika ili  glasnogovornice suda, upravo  kako sam i apelirao i u mom  “javnom istupu”. Mogu Vam  malo pomoći pa kazati da niti  ja niti sudac koji postupa u  navedenom predmetu ne snosi ni najmanju odgovornost za  – kako vi kažete – stagnaciju.
Usput, o “insajderima”, “dobro obaviještenim izvorima” i  sličnima za koje se ne zna da li  uopće postoje, a ako i postoje  – nemaju hrabrosti kazati glasno ono što misle, imam svoje  mišljenje, pogodite kakvo je.
Kodeks časti hrvatskih novinara u jednom svom dijelu  od Vas traži i sljedeće:
“Novinar je obavezan iznositi istinitu, uravnoteženu i  provjerenu informaciju. On  navodi osobe ili ustanove od  kojih je dobio podatak, informaciju ili izjavu. Ima pravo  i da ne otkrije izvor informacije, ali za objavljeni podatak snosi moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost.
Novinar ima pravo pristupa  svim izvorima informacija kao  i pravo da slobodno istražuje  sve činjenice koje uvjetuju javni život. Bude li novinar neopravdano spriječen da dođe  do tražene informacije, ima  pravo o tome obavijestiti javnost.”
Ostavljam Vašoj savjesti  odluku da li ćete ovo moje  reagiranje objaviti ili ne, da li  ćete korigirati svoj članak ili  ne, ali sad ja Vas pitam: Da li  ste se gospođo Bandić sastavljajući članak u kojem  pišete neistine o razlozima  mog odlaska s mjesta predsjednika suda, ponijeli kao novinar? O tome također imam  svoje mišljenje, pogodite kakvo je.
Sudac Županijskog  suda u Zadru
Antun Klišmanić