Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Muzej stakla će biti domaćin kongresa reparatora i restauratora

04.01.2011. 23:00
Muzej stakla će biti domaćin kongresa reparatora i  restauratora


U ovoj godini u planu imamo postaviti izložbu postera konzervatora i restauratora Hrvatske, a Muzej antičkog stakla će biti domaćin kongresa reparatora i restauratora Hrvatskog muzejskog društva. Za drugi rođendan Muzeja planiramo postaviti izložbu Ljerke Njerš „Staklo/Art Glass” za koju smo u suradnji s Gliptotekom HAZU-a, gdje je izložba u prosincu 2010. godine predstavljena, izradili katalog, kazao je ravnatelj Fadić


Muzej antičkog  stakla Zadar u minuloj je  2010. godini posjetiteljima pored svog ionako atraktivnog  postava ponudio šarolik i privlačan dodatni program. Uz  brojna predstavljanja knjiga i  časopisa, predavanja, gostujuće izložbe, radionice izrade  mozaika i puhanja stakla brojni su gosti najmlađeg zadarskog muzeja mogli uistinu  uživati.
– Tijekom čitave godine vrlo  su posjećene i atraktivne bile  trajna radionica ručne obrade  stakla i radionica za izradu  mozaika koju je vodio Anton  Vrljić. Od brojnih predavanja  održanih u Muzeju antičkog  stakla valjalo bi izdvojiti ono  Milana Garčevića “Uporaba  stakla u suvremenoj umjetnosti i mozaicima”, predavanje o maritimnim vilama u  Istri koje je održala profesorica Vesna Jukić Girardi, te  “Antičko staklo u Istri” Kristine Džin. Od knjiga i časopisa  u 2010. godini smo predstavili  sedmi broj arheološkog znanstvenog časopisa “Asseria”, te  arheološkog znanstvenog  časopisa “Histria Antiqua”,  kao i publikaciju “Mozaici”,  kazao nam je na početku razgovora o učinjenom u prošloj  2010. i planiranom u budućoj  2011. godini ravnatelj Muzeja  antičkog stakla u Zadru dr. sc.  Ivo Fadić.
Radionica ručne izrade  stakla
Bogati muzejski postav tijekom šest mjeseci 2010. godine dodatno je učinila atraktivnim statua starogrčkog  atletičara Apoksiomena. Putujući Hrvatskom u Zadru je  ova arheološka atrakcija boravila baš u Muzeju antičkog  stakla što je uvelike pridonijelo njegovoj posjećenosti.
– Od izložbi smo imali onu  staklenog i metalnog nakita iz  Galerije Mokoš, kao i izložbu  staklenih unikata Antonije  Gospić. U Muzeju je boravila i  izložba postera hrvatskih konzervatora i restauratora. Zapažena je bila i izložba “Viaggio” cijenjene slikarice i umjetnice Branke Riđički s  izloženim grafikama i projekcijom dokumentarnog filma.  Ugostili smo i izložbu “Stakleni gradovi” Antona Vrlića  umjetnika koji u posljednje  vrijeme mnogo radi sa staklom. Također, imali smo i  veliku izložbu stakla iz 19. i  početka 20. stoljeća Muzeja  Slavonije u Osijeku. Najzad,  uoči Božića smo ugostili  izložbu našeg čuvenog slikara  i vitrajista Josipa Botterija Dinija prigodno nazvanu “Ususret Božićnoj svjetlosti”. Anton  Vrlić iskoristio je svoj boravak  u Muzeju i organizirao radionicu, a imali smo i radionicu mozaika. Od početka turističke sezone naša je ponuda  inače kontinuirano obogaćena radionicom ručne  izrade stakla. Radionicu vode  naši domaći kadrovi Marko  Štefanac i Antonija Gospić  koji su se u vještini obrade  stakla obučili uz obitelj Podhraški, a sami vode radionicu  od 15. listopada. U međuvremenu smo uz tehniku fuzije  stakla osposobili i izradu staklenog nakita na plamenicima. Uz to, naša je izložba  “Antičko staklo – restauracija”  čiji je autor Šime Perović gostovala u Obrovcu i u Arheološkom muzeju u Zagrebu, gdje je trenutno postavljena, objašnjava nam ravnatelj Fadić.
Povodom Perovićeve  izložbe tiskana je dvojezična  istoimena publikacija. Točnije, u 2010. godini tiskano je  njezino drugo dopunjeno izdanje.
Bogata Noć muzeja
O planovima Muzeja antičkog stakla za godinu pred  nama Fadić kaže:
– Botterijeva će izložba kod  nas biti postavljena do 18.  veljače, a staklo Muzeja Slavonije do 22. travnja. One će  biti i naša dodatna atrakcija za  manifestaciju “Noć muzeja”  28. siječnja, ali ćemo organizirati i koncert violinskog  kvarteta Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zadra. Imat  ćemo i radionicu obitelji Podhraški i demo radionicu izrade nakita na plamenicima te  lutriju. Inače, u ovoj godini u  planu imamo postaviti izložbu  postera konzervatora i restauratora Hrvatske, a Muzej antičkog stakla će biti domaćin  kongresa reparatora i restauratora Hrvatskog muzejskog  društva. Za drugi rođendan  Muzeja planiramo postaviti  izložbu Ljerke Njerš “Staklo/Art Glass” za koju smo u  suradnji s Gliptotekom HAZU-a, gdje je izložba u prosincu 2010. godine predstavljena, izradili katalog. Potom  je u planu izložba Dražena  Trogrlića “Staklene skulpture”, izložba fotografa Ive Pervana “Anđeli”, te izložba radova profesora Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna  Zadar. Na jesen će izići i novi,  osmi broj časopisa Asseria, a  radimo i na katalogu zbirke  antičkog stakla franjevačkog  samostana u Sinju, te publikaciju o antičkom staklu Asserije. Na jesen se pod Muzejem antičkog stakla nastavljaju arheološka istraživanja  Asserije što će biti naša 14  istraživačka kampanja. Uz sve  navedeno u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti  iz Zagreba bismo organizirali  radionice umjetničke obrade  stakla u kojima bi sudjelovali  njihovi studenti predvođeni  svojim profesorom Vrlićem.