Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na Zaraznom odjelu dnevno pet oboljelih

04.01.2011. 23:00
Na Zaraznom odjelu  dnevno pet oboljelih


Kako je uglavnom riječ o pandemijskoj gripi, odnoso virusu H1N1, na Zaraznom odjelu zadarske Opće bolnice dnevno ima četiri do pet hospitalizacija. Oboljelima život nije ugrožen, već se tijek bolesti prati kako ne bi došlo do težih komplikacija, govori dr. Medić


U Hrvatskoj je trenutačno registrirano nekoliko  stotina oboljelih od gripe. Iako  posljednjih dana nisu zabilježeni  teški slučajevi kod kojih je zbog  komplikacija gripe ugrožen  život, dosta je bolesnika s bakterijskom i virusnom upalom  pluća kao posljedicom gripe.
U Nacionalnom laboratoriju  za influencu potvrđeno je 20-ak  novih uzoraka s virusom pandemijske gripe H1N1 koji  uglavnom prevladava u populaciji, no kako zbog relativno  malog broja oboljelih još uvijek  nije došlo do ozbiljne, odnosno  vrhunca epidemije, građani se i  dalje mogu cijepiti da se zaštite  od gripe.
Tako je u zadarskom Zavodu  za javno zdravstvo tijekom  jučerašnjeg dana protiv gripe cijepljeno više od 60 osoba. Kako  pojašnjava dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, cijepe se uglavnom zdravstveni djelatnici i kronični bolesnici, no zaštitu od gripe traže i  zdravi mladi ljudi.
– U Zadru, odnosno Zadarskoj županiji, službeno je registrirano više od 100 slučajeva  gripe. Riječ je o prijavama koje  stižu iz ordinacija opće i obiteljske medicine, a stvarni broj  oboljelih od gripe daleko je veći  od službenih podataka, jer svi  oboljeli ne odlaze liječniku. Kako je uglavnom riječ o pandemijskoj gripi, odnoso virusu  H1N1, na Zaraznom odjelu zadarske Opće bolnice, dnevno  ima četiri do pet hospitalizacija.  Oboljelima život nije ugrožen,  već se tijek bolesti prati kako ne  bi došlo do težih komplikacija,  govori dr. Alan Medić, pojašnjavajući kako se nakon potvrde  virusa gripe, uzorci uzimaju tek  pojedinačno, a rezultati redom  potvrđuju kako je riječ o pandemijskom soju virusa gripe.
Iako se gripa već razmahala,  vrhunac epidemije dr. Medić  očekuje nakon završetka hrvatskog skijaškog tjedna, odnosno  oko 10. siječnja kada počinje  školska nastava.
– Kako se povećava broj oboljelih, tako i interes za gripu  raste. Cjepiva protiv gripe još  uvijek ima, potrošili smo dvije  trećine naručenih doza, tako da  se još uvijek moguće cijepiti kod  liječnika obiteljske i opće medicine ili u zadarskom Zavodu za  javno zdravstvo, kaže dr. Medić  pojašnjavajući da za cijepljenje  još uvijek nije kasno, jer ono  počinje djelovati za dva do tri  tjedna, naravno ako u tom razdoblju osoba ne dođe u dodir s  virusom.
Naime, virus pandemijske gripe se nije antigeno promijenio u  odnosu na prošlu godinu, pa se  očekuje da ovogodišnje sezonsko  cjepivo protiv gripe štiti od bolesti  uzrokovane tim virusom, kao i od  sojeva virusa gripe A/H3N2 i virusa gripe B. Navedeni virusi cirkuliraju ove zime.
Podsjetimo, gripa uz klasične  simptome, visoku temperaturu,  malaksalost, bol u mišićima i  glavobolju, donosi i probavne  tegobe, poput proljeva i povraćanja. Stoga, treba voditi  računa da oboljeli uzimaju dovoljno tekućine kako ne bi dehidrirali. To se osobito odnosi na  malu djecu, kod koje gripu nerijetko prate probavne smetnje,  zbog čega su i sklonija dehidraciji. Inače, gripa traje oko  tjedan dana i, što je najvažnije,  uz uzimanje mnogo tekućine treba je preležati.