Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novosti oko očevidnika zainteresirale brojne ribare

04.01.2011. 23:00
Novosti oko očevidnika zainteresirale brojne ribare


Podaci iz očevidnika i izvješća koriste se isključivo u svrhu prikupljanja podataka s ciljem održivog upravljanja bio-resursima mora, znanstvenih istraživanja i praćenja sljedivosti ribe i drugih morskih organizama te zbog dostave podataka međunarodnim institucijama, rečeno je


Prezentacija Pravilnika o očevidniku u gospodarskom ribolovu na moru,  koji je na snagu stupio 1. siječnja 2011. godine, održana  je jučer u hotelu Kolovare.  Ovu prezentaciju namijenjenu prvenstveno profesionalnim ribarima vodila je Ana  Lukin iz Uprave za ribarstvo –  Područne jedinice Zadar. Novosti oko Pravilnika došao je  čuti veliki broj ribara koji su  dvoranu ispunili do posljednjeg mjesta, a neki od nazočnih prezentaciju su odslušali s nogu.
Vođenje očevidnika
Prezenterica je ribarima na  početku objasnila da očevidnik moraju voditi pravne i  fizičke osobe koje obavljaju  gospodarski ribolov na moru  (tzv. ovlaštenici povlastice) i  fizičke osobe koje obavljaju  mali obalni ribolov (tzv. mali  obalni ribari).
Ovlaštenici povlastice obvezni su podatke o gospodarskom ribolovu dostavljati  područnoj jedinici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i  ruralnog razvoja koja je izdala  povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova na moru,  ili elektronskim putem preko  aplikacije e-očevidnik u Ribarski monitoring centar te  mjestu prve prodaje, odnosno  prvom kupcu.
Mali obalni ribari obvezni  su, pak, podatke o malom  obalnom ribolovu dostavljati  područnoj jedinici koja je izdala Odobrenje za mali obalni  ribolov.
Podaci iz očevidnika i izvješća koriste se isključivo u  svrhu prikupljanja podataka s  ciljem održivog upravljanja  bio-resursima mora, znanstvenih istraživanja i praćenja  sljedivosti ribe i drugih morskih organizama te zbog dostave podataka međunarodnim institucijama, rečeno je.
Ovlaštenici povlastice koji  obavljaju ribolov plovilima iznad 10 metara dužine preko  svega, i plovilima koja sudjeluju u prekrcaju ribe, bez  obzira na duljinu plovila, obvezni su voditi očevidnik.
Čuvanje podataka
Iznimno od odredbe prethodnog stavka, ovlaštenici  povlastice koji obavljaju ribolov pridnenom povlačnom  mrežom koćom, pelagijskom  povlačnom mrežom koćom,  dređžama, kružnim mrežama  plivaricama i plutajućim parangalom obvezni su voditi  očevidnik, bez obzira na duljinu plovila.
Ovlaštenici povlastice koji  obavljaju ribolov plovilima do  10 metara dužine preko svega,  i mali obalni ribari obvezni su  voditi izvješće.
Obrazac očevidnika, obrazac izvješća, uputstva za popunjavanje očevidnika i izvješća, tiskani su uz Pravilnik i  njegov su sastavni dio, čulo se  na prezentaciji.
Rečeno je i da podatke o  gospodarskom ribolovu mora  unositi osoba odgovorna za  obavljanje gospodarskog ribolova na moru, a podatke o  malom obalnom ribolovu mora unositi nositelj odobrenja.
Podatke iz dostavljenih  očevidnika i izvješća ovlaštene  osobe u područnim jedinicama pravovremeno unose u bazu podataka, koja se vodi u  elektroničkom obliku.
Istaknuto je i da je pristup  podacima iz baze podataka,  na zahtjev dostavljen Upravi  ribarstva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog  razvoja, dozvoljen isključivo  ovlaštenim osobama za potrebe vođenja sudskih postupaka.
Svi dostavljeni očevidnici i  izvješća čuvaju se u arhivi područnih jedinica tri godine, a u  elektroničkom obliku najmanje 10 godina.
Treba napomenuti da je 1.  siječnja, danom stupanja na  snagu ovoga Pravilnika prestao važiti Pravilnik o očevidniku i dostavi podataka o  gospodarskom ribolovu na  moru iz 2008. godine.