Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pali se treća koleda

04.01.2011. 23:00
Pali se treća koleda


Koleda je spremna za paljenje na blagdan Tri kralja. Točno u 19 sati 6. siječnja zapalit će se treća tradicionalnih koleda, nakon onih na Badnjak i Staru godinu.
Već punih dvadesetak dana u gradnji kolede sudjeluju svi mještani. Oni snažniji, još uvijek u kondiciji, donose najteže granje
 a djeca sabire drvca i grančice. Brime kića za potpalu donijele su i složile majke i djevojke. Nakon gradnje, slaganja grana i grančica, suhog hreblja i hripa ovogodišnja koleda je dosegla visinu od nekoliko metara, a širinu više od petnaestak metara. Nju nadvisuje barijak dug 6, 5 metara.
U mjestu Luci, blagdan tri Kralja je ujedno i  pučka fešta, običaj kada se pale stari brodovi. To je jedan od razloga što tom prastarom običaju paljenju kolede nazoče i kalafati, koje predvodi saljski brodograditelj Rade Mihić. Naime, Radi  i njegovoj supruzi Đurđi, inače Vrgadinki običaj je nazočiti svim luškim puškim feštama, jer osim što je meštar Rade dobar brodograditelj, od svog oca Đanija, naslijedio je glazbeni gen, postao je izvrstan harmonikaš. Međutim, luškoj koledi nazoče i poznati i uvijek vijerni „stamm gosti”.
Zaglavski grdelin Josip Milanja, poznati kornatski ugostitelj Viko Šešelja i njegova bolja polovica Nela, žmanski higijeničar Lovorko Hrboka, navigatori Dino Merdan i Robert Žampera, žmanski građevinski poduzetnik Jure Vidulić, saljski bonvivan Cape i mnogi drugi, kako sa južnog tako i sa zmorašnjeg djela Dugog otoka.
Uz dobru okrepu sastavljenu od domaćih delicija, domaće rakije i crnjaka, pjevače, pjavačice i plesače pratit će  svestrana glazbena ekipa u sastavu Žmanca gitariste Dina Merdana, saljskog harmonikaša Rade Mihića, braće bubnjara Nenada Škare i majstora austrijskog multi kulturalnog instrumenta pod nazivom Teufelvioline, Alena Škare.