Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Radovi EVN-a ne ovise o završetku radova Plinacra

04.01.2011. 23:00
Radovi EVN-a ne ovise o završetku radova Plinacra


Trenutačno se izvode intenzivni radovi na trećem dijelu Plinovodnog sustava Like i Dalmacije, tj. na izgradnji glavnog magistralnog plinovoda od Gospića do Benkovca, ukupne duljine 91 kilometar. Dosad je uređeno 90 kilometara radnog pojasa, iskopano 82 kkilometra rova, zavareno 88 kilometara cijevi te je 66 kilometara položeno u rov. Obavljeno je i završno uređenje 39 kilometara trase plinovoda, istaknula je Erdeljac


Tvrtka Plinacro  d.o.o. operator je plinskog  transportnog sustava Republike Hrvatske. Njezina osnovna djelatnost je transport  prirodnog plina, a uz to je  nositelj i investitor provedbe  Plana razvoja, izgradnje i  modernizacije plinskoga  transportnog sustava Republike Hrvatske do 2011. godine. To znači da je zadužena  za izgradnju infrastrukturnih  objekata (magistralnih i regionalnih plinovoda) koji će  osigurati preduvjete za dugoročnu i stabilnu opskrbu  naše zemlje prirodnim plinom.
Kako doznajemo iz njihova Ureda za odnose s javnošću, trenutačno je u tijeku  provedba II. razvojno-ulagačkog ciklusa Plana do  2011. godine, tijekom kojega  Plinacro d.o.o. u izgradnju  magistralnih i regionalnih  plinovoda te mjerno-redukcijskih stanica (MRS) ukupno ulaže 380 milijuna eura. U  prvom dijelu II. razvojno-ulagačkog ciklusa Plana,  u razdoblju od 2007. do kraja  2009. godine, izgrađena je  prva dionica plinovodnog  sustava Like i Dalmacije, od  Bosiljeva do Josipdola,  uključujući odvojni plinovod  za Ogulin i pripadajuću mjerno-redukcijsku stanicu. Također, krajem 2009. godine,  u roku od samo šest mjeseci,  a kako ističu, potpuno u skladu s terminskim planovima –  završena je i izgradnja 73 km  dugačkog magistralnog plinovoda Vodnjan-Umag DN  300/50 bar, koji će nakon  izgradnje distributivne  mreže omogućiti potpunu  plinofikaciju Istre.
No, upravo je 2010. bila  ključna godina ovog investicijskog razdoblja: u skladu s  odobrenom Revizijom 2 Izmjena i dopuna Plana, Plinacrova investicijska ulaganja samo tijekom prošle godine iznosila su 205 milijuna  eura: uz upravo dovršenu izgradnju interkonekcijskog  plinovoda Hrvatska-Mađarska, svakako najvažniji Plinacrov projekt jest nastavak  izgradnje plinovodnog sustava Like i Dalmacije, od  Bosiljeva do Splita DN  500/75 bar.
Gradnja magistralnog i  regionalnih plinovoda
Neda Erdeljac, djelatnica u  Uredu za odnose s javnošću  tvrtke Plinacro d.o.o., navela je  i neke konkretne radove vezane uz plinofikaciju Dalmacije.
– Okosnica plinovodnog sustava Like i Dalmacije jest magistralni plinovod od Bosiljeva  do Splita, dužine 292 km, nazivnog promjera 500 mm i jedinstvenoga maksimalnoga radnog tlaka od 75 bar (DN  500/75). Uz magistralni plinovod grade se i regionalni  plinovodi Benkovac-Zadar i  Šibenik-Drniš-Knin ukupne  dužine 80 km sa spojnim (odvojnim) plinovodima i pripadajućim mjerno-redukcijskim  stanicama: Ogulin, Otočac,  Gospić, Gračac, Obrovac,  Benkovac, Zadar, Šibenik, Drniš, Knin i Split, kaže Erdeljac.
Trasa magistralnog plinovoda Bosiljevo-Split podijeljena  je na četiri dijela sustava, od  kojih je prvi, duljine 26 km od  Podrebra do Josipdola  (uključujući i MRS Ogulin),  već spojen na postojeći sustav  Pula-Karlovac. S obzirom da  je u cijelosti završena izgradnja  drugog dijela sustava (magistralnog plinovoda od Josipdola do Gospića, duljine 84  km, odvojnih plinovoda za  Otočac i Gospić, kao i pripadajućih nadzemnih objekata  – mjerno-redukcijskih stanica  za te gradove), ovih dana obavljen je i tehnički pregled novoizgrađenoga dijela sustava.
Trenutačno se izvode intenzivni radovi na trećem dijelu  Plinovodnog sustava Like i  Dalmacije, tj. na izgradnji  glavnoga magistralnog plinovoda od Gospića do Benkovca,  ukupne duljine 91 km. Dosad  je uređeno 90 km radnog pojasa, iskopano 82 km rova,  zavareno 88 km cijevi te ih je  66 km položeno u rov. Obavljeno je i završno uređenje 39  km trase plinovoda.
Već su završeni i radovi na  regionalnim plinovodima Benkovac-Zadar (37 km), Kaštel  Žegarski-Obrovac (8 km), odvojnom plinovodu za MRS  Biograd (13 km), kao i na svim  ostalim nadzemnim objektima  (mjerno-redukcijskim stanicama Obrovac, Zadar i Biograd).
– Budući da su radovi na  dionici glavnoga, magistralnog  plinovoda od Gospića do Velebita, kao i radovi bušenja na  samom Velebitu već uglavnom  završeni, u ovom se trenutku  radi na dionici od Velebita do  Benkovca. Izvođenje svih radova napreduje potpuno u  skladu s terminskim planom te  je njihov završetak predviđen  krajem ožujka 2011., a nakon  čega slijedi tehnički pregled pa  postupak ishođenja uporabne  dozvole pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog  uređenja i graditeljstva RH.
Nakon što je ishođena  građevinska dozvola, tijekom  ovog ljeta počela je izgradnja i  četvrtog dijela plinovodnog  sustava Like i Dalmacije, koji  se sastoji od magistralnog plinovoda Benkovac-Split nazivnog promjera cijevi 500 mm i  radnog tlaka 75 bar  (DN500/75), regionalnog plinovoda Šibenik-Knin, odvojnih plinovoda za Tisno i Trogir,  kao i pripadajućih mjerno-redukcijskih stanica (MRS) na  koje će se priključiti buduća  distributivna mreža za te gradove, naglasila je Erdeljac.
Velebit najzahtjevniji
– Što se tiče tvrtke Plinacro  d.o.o. i njezinih obveza kao  preduvjeta da prirodni plin  stigne do potrošača u Zadru i  Benkovcu, potrebno je još samo dovršiti izgradnju glavnoga magistralnog plinovoda  Gospić-Benkovac te održati  tehnički pregled kompletnoga  III. dijela Plinovodnog sustava Like i Dalmacije, kao  preduvjeta ishođenju uporabne dozvole. Tehničkim pregledom bit će obuhvaćeni magistralni plinovod od Gospića  do Benkovca te već izgrađeni  regionalni plinovodi Benkovac-Zadar i Kaštel Žegarski-Obrovac, odvojni plinovod za MRS Biograd, kao i  mjerno-redukcijske stanice  Obrovac, Zadar i Biograd).
Erdeljac ističe da se svi radovi na izvođenju Plinovodnog sustava Like i Dalmacije  izvode potpuno u skladu sa  zadanim rokovima.
– Isto vrijedi i za područje  Zadarske županije, i to bez  obzira što je ovaj dio sustava –  zbog specifičnih geomorfoloških uvjeta (prijelaz Velebita) – tehnički bio svakako  najzahtjevniji te smo već sada  sigurni da će i taj dio biti  završen potpuno u skladu s  terminskim planovima – u  proljeće 2011. godine.
Nakon toga slijedi tehnički  pregled kao preduvjet  ishođenju uporabne dozvole,  koja je pak preduvjet puštanju  prirodnog plina u sustav.
– Kao nositelj koncesije za  Zadarsku županiju, tvrtka  EVN Croatia zadužena je izgradnju distributivnoga plinskoga sustava, koji će se zatim  priključiti na Plinacrov (uvelike već izgrađen i dovršen)  magistralni plinski sustav. S  obzirom da radovi koji su nadležnosti EVN Croatia – sve  do trenutka finalnog priključenja distributivnog na  magistralni plinski sustav –  niti u jednom segmentu ne  ovise o tvrtki Plinacro d.o.o.  (koja je pred završetkom izgradnje svoga, magistralnog  dijela sustava), tvrtka EVN  Croatia čitavo ovo vrijeme  može nesmetano izvoditi sve  pripremne i izvedbene radove  na izgradnji distributivnog  sustava koji će prirodni plin  doista i dovesti do potrošača u  Zadarskoj županiji, kaže Erdeljac.
Medijski natpisi u kojima se  ističe kako završetak plinofikacije ovisi upravo o završetku radova koje izvodi Plinacro  nisu točni, kažu u ovoj tvrtki,  ne želeći špekulirati hoće li za  eventualni nedolazak plina do  krajnjih korisnika na vrijeme,  biti “zaslužna” i činjenica da  EVN Croatia nema lokacijsku  dozvolu.
Dobra suradnja s  EVN-om
– Razvoj distributivnoga  plinskog sustava i plinofikacija krajnjih korisnika u domeni je regionalne i lokalne  samouprave te nositelja koncesija. Nažalost, taj dio aktivnosti često nije usklađen,  odnosno ne prati dinamiku  realizacije Plinacrovih investicija, pa u tom slučaju dolazi  do neusklađenosti već izgrađenoga magistralnog i nepostojećega distributivnog  sustava. Posljedice naposljetku trpe upravo krajnji korisnici – kako oni postojeći,  tako i oni koji bi to tek trebali  postati.
– Kao nositelj koncesije za  Zadarsku, Šibensko-kninsku i  Splitsko-dalmatinsku županiju, tvrtka EVN Croatia zadužena je za izgradnju distributivnoga plinskoga sustava, koji će se priključiti na  Plinacrov (uvelike već izgrađen i dovršen) magistralni  plinski sustav. Upravo iz razloga što, nažalost, imamo  loših iskustava i negativnih  primjera iz nekih drugih županija (gdje je magistralni plinovod odavno završen, a razvoj i izgradnja distributivnih  sustava kasni ili još nije niti  počela) – Plinacro pozorno  prati i pozdravlja sve aktivnosti koje tvrtka EVN Croatia  poduzima i koje je već ostvarila bez obzira na relativno  kratke rokove kojima raspolaže. Također, iznimno cijenimo njezine napore u popularizaciji uporabe prirodnog plina na područjima gdje  svi benefiti ovog energenta još  nisu dovoljno poznati. Svakako želimo istaknuti kako  Plinacro odlično surađuje s  tvrtkom EVN Croatia te da  redovitim održavanjem koordinacijskih sastanaka između  dvije tvrtke nastojimo aktivno  sudjelovati i pružiti svu potrebnu tehničku i stručnu pomoć kako bi se – nakon već  gotovo dovršene izgradnje  magistralnog sustava – i izgradnja distributivnog sustava  provela što uspješnije te prostorno i terminski što usklađenije, a sve u cilju da se  industriji i potrošačima na području ponajprije Zadarske  pa kasnije i Šibensko-kninske  te Splitsko-dalmatinske županije omogući što skorija uporaba prirodnog plina, ističe  Erdeljac. 


Prednosti uporabe plina




Plin Zadrani mogu dobiti, kažu u Plinacru, istog onog dana kada bude ishođena uporabna dozvola za III. dio Plinovodnog sustava Like i Dalmacije. Zadrani trebaju biti svjesni kako će im mogućnost uporabe prirodnog plina ponajprije ublažiti dosadašnju ovisnost o energentima poput nafte, loživog ulja i električne energije. Također, dovođenje prirodnog plina, kao kvalitetnog i ekološki prihvatljivog energenta, omogućit će novi zamah razvoju turizma, ali i kompletnoga gospodarstva njihove županije.
– Plinacro je već završio izgradnju mjerno-redukcijske stanice (MRS) Zadar. Stoga ćemo, nakon što HEP osigura niskonaponski priključak, zasigurno spremno i s velikom radošću dočekati priključenje prvih potrošača sa zadarskoga  distributivnog sustava, istaknula je Neda Erdeljac, djelatnica Plinacrovog Ureda za odnose s javnošću.