Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Schild Snježna kraljica, Ana jedanaesta

04.01.2011. 23:00
Schild Snježna kraljica, Ana jedanaesta


Kada se u obzir uzmu sve gluposti koje sam radila ove sezone, ovo je velika stvar. Rezultat nije senzacionalan, ali je potvrda da nisam zaboravila skijati – kaže Ana Jelušić koja je za Marlies Schild zaostala 3.65 sekunde


Austrijanka Marlies Schild pobjednica je sedmog izdanja Snježne kraljice, slalomske utrke Svjetskoga kupa, što je u utorak pred devet tisuća gledatelja održana na Sljemenu. Trenutačno najbolja slalomašica svijeta briljirala je u obje vožnje i nakon zasluženog slavlja postala prva skijašica koja se triput popela na prvu stepenicu pobjedničkog postolja sljemenske utrke. Austrijanka je u obje vožnje bila na vrhuncu zadatka i na kraju pobjedu odnijela u vremenu 2:01.80 minuta, nadmašivši drugoplasiranu Njemicu Mariju Riesch za 0.75 sekunde. Treće mjesto osvojila je talijanka Manuela Mölgg s 1.08 sekunde zaostatka za pobjednicom. Schild je tri godine čekala na novo slavlje na Sljemenu (pobjedila je 2006. i 2007. godine). U utorak ga je napokon dočekala i nakon četvrte pobjede sezone demonstrirala dominaciju koja nije viđena još od vremena Janice Kostelić.
– Jako sam sretna zbog pobjede. Uvijek mi se sviđala Snježna kraljica. Skijala sam ovdje šest puta i osvojila tri krune. Ovo je jedna od najdužih slalomskih staza u Svjetskom kupu, ali ja sam jako zadovoljna. Magla je otežavala situaciju, nije bilo lako skijati u takvim uvjetima. Međutim, za sve je bilo isto, tako da se nemamo pravo žaliti. Bila sam prva u četiri slaloma ove sezone, ali ne osjećam se nepobjedivo u toj disciplini. Skijam jako dobro, puna sam samopouzdanja – kaže Marlies Schild.
Ana razbistrila glavu
Austrijanka osim novih sto bodova kući nosi i 42 tisuća eura, koliko je od nagradnog fonda namijenjeno pobjednici. Razloga za slavlje imale su i hrvatske skijašice, Ana Jelušić je 11. mjestom ostvarila najbolji rezultat sezone (2:05.45), dok je Sofija Novoselić sa startnim brojem 62 senzacionalno doskijala do 25. mjesta, ostvarivši na Sljemenu prve bodove u karijeri u Svjetskome kupu.
– Uoči utrke sam rekla da bih bila zadovoljna da uđem među deset najboljih. Ostala sam na 11. mjestu i to si nikako ne mogu oprostiti. Kada se u obzir uzmu sve gluposti koje sam radila ove sezone, od izlijetanja, do neulazaka u drugu vožnju, ovo je definitivno velika stvar. Rezultat nije senzacionalan, ali mi je potvrda da nisam zaboravila skijati i definitivno mi je razbistrilo glavu za nastavak sezone – nije krila zadovoljstvo nakon najboljeg rezultata sezone Riječanka, koja je kroz ciljnu ravninu prošla kao drugoplasirana, zaostavši 0.16 sekunde za prošlogodišnjom pobjednicom Francuskinjom Sandrine Aubert.
Dok je davala izjave dobila je i pusu u prolazu od donedavne kolegice iz reprezentacije, a sada komentatorice, Nike Fleiss.
Sofijina priča
– Ovo je prva utrka ove sezone da nakon ulaska u cilj nisam plakala. Napokon sam opuštena. Odlazim sa Sljemena svjesna da još vrijedim i da mogu napraviti dobar rezultat. Ovo mi je definitivno dalo jednu dozu potrebnog elana i sada si msilim da će sve biti OK. Sad imam malo odmora i doći ću podržati dečke u četvrtak – dodala je najbolja hrvatska skijašica, koja trenutačno ima 48 bodova u ukupnom poretku Svjetskoga kupa.
Priča dana definitivno je Sofija Novoselić, koja je pred domaćim navijačima dokazala da je možda malo nepravedno ostala izvan kruga reprezentacije. Nakon dviju dobrih vožnji zaostala je 7.33 sekunde za pobjednicom, sasvim dovoljno za veliko slavlje.
– Ovo mi jako puno znači, pogotovo nakon što sam izbačena iz reprezentacije. Ovo je nevjerojatno, iako moram biti iskrena i priznati da sam možda malo preoprezno odskijala drugu vožnju. No, bodovi su najvažniji. Ana mi je dala najbolji savjet. Rekla mi je da u ciljnoj ravnini ulogu igra samo glava. Bila sam umorna i noge su mi bile teške, ali sam se odlučila svejedno “baciti na glavu” – zadovoljna je bila Sofija. Treća hrvatska predstavnica Tea Palić nije dohvatila drugu vožnju. Sa startnim brojem 65 ostvarila je 40. vrijeme, zaostavši 6.43 sekunde zaostatka za Schild.
 


Semafor




Rezultati slaloma: 1. Schild (Aut) 2:01.80, 2. Riesch (Njem) 0.75, 3. Mölgg (Ita)  1.08, 4. Poutiainen (Fin) 1.25, 5. Pietilae-Holmner (Šve) 1.84… 11. Ana Jelušić (Hrv) 3.65… 25. Sofija Novoselić (Hrv) 7.33 sekunde zaostatka.
Poredak u svjetskom kupu slalomašica: 1. Schild (Aut) 400, 2. Riesch (Njem) 320, 3. Poutiainen (Fin) 300, 4. Pietilae-Holmner (Šve) 219… 22. Ana Jelušić (Hrv) 48 bodova.
Ukupni poredak u Svjetskom kupu: 1. Riesch (Njem) 833, 2. Vonn (SAD) 647, 3. Görgl (Aut) 483… 54. Ana Jelušić (Hrv) 48 bodova.