Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zabrana pušenja otišla u slabo ventilirani dim

04.01.2011. 23:00
Zabrana pušenja otišla  u slabo ventilirani dim


Status pušačkog objekta dobilo je 6.196 od 16.000 kafića, a 196 objekata ima poseban prostor za pušenje. Preostaje nam prebroditi još ovu godinu, s obzirom na najave da ćemo ulaskom u EU morati uvesti potpunu zabranu pušenja


Zabrani pušenja u kafićima,  koja se u Hrvatskoj provodi od travnja  2010. godine, izmaklo je do kraja prosinca  6.398 kafića, odnosno svaki treći ugostiteljski objekt u zemlji. Znači li to propast  Milinovićeve zamisli po kojoj se u javnim  zatvorenim prostorima neće pušiti, već će  se cigareta paliti samo na ulicama ili u  vlastitom stanu? Sam ministar danas se ne  želi očitovati o ishodu svog zakona, no  činjenica je da je kompromis na koji je lani  pristao pod pritiskom ugostitelja već u  startu srezao njegovu ideju o širenju zdravlja nacije.
Prema podacima Ministarstva zdravstva,  do 31. prosinca 2010. zaprimljeno je  6.617  zahtjeva ugostitelja da im se izda rješenje  za posebni prostor za pušenje ili, kad je  riječ o manjim lokalima, status pušačkog  kafića. Od spomenute brojke, samo je 121  zahtjev odbijen jer nije ispunio uvjete o  ventilaciji prostora, a u 46 slučajeva ugostitelji su od zahtjeva odustali sami.
Ugostitelji zadovoljni
Status pušačkog objekta dobilo je, dakle,  6.196 kafića manjih od 50 četvornih metara, a još je 196 ugostiteljskih objekata  ishodovalo zeleno svjetlo za poseban, fizički odvojen prostor za pušenje u okviru  lokala.  U odnosu na ukupnu brojku od oko  16.000 kafića i ugostiteljskih objekata  udruženih u Ceh ugostitelja Hrvatske, ispada da se cigareta smije zapaliti u njih  gotovo 40 posto.
– S ovim smo brojem pušačkih kafića  itekako zadovoljni, jer se s dozvolama za  pušenje spasilo itekako puno kolega! –  napominje Zlatko Puntijar, predsjednik  Ceha ugostitelja.
Koliko je skupa ventilacija što ju je propisao Zakon o ograničavanju uporabe  duhanskih proizvoda spasila zdravlje gostiju hrvatskih kafića, najbolje znaju oni  koji ih redovito pohode. Njihovo je iskustvo u pravilu takvo da rijetko naiđu na  lokal u kojem se uopće ne puši, a u  pušačkim objektima ventilacija se pali tek  kad se prostor previše zadimi.
Liječnici smatraju kako je posljednje  zakonsko rješenje dobro, ali samo ako se  dosljedno provodi.
Ventilacija korisna
– Duhanski dim je užasno štetan, i svako  smanjenje njegove koncentracije u zatvorenom prostoru je dobro došlo. Da li su  nepušači uz postojeće zabrane potpuno  zaštićeni, teško je reći, ali mi liječnici podržavamo uvođenje ventilacije, jer je ona  važna, pozitivna i korisna – ocjenjuje Sanja  Popović-Grle, voditeljica poklinike pri Klinici za plućne bolesti Jordanovac.
Duhanski dim iz okoliša daleko je opasniji od onog koji pušač direktno povlači iz  cigarete, ima veću koncentraciju štetnih  sastojaka, pa su i nepušači i pušači koji  sjede u zadimljenom prostoru izloženi  strašno štetnim tvarima, podsjeća Popović-Grle, te zaključuje kako nam preostaje  prebroditi još ovu godinu, obzirom na najave da ćemo ulaskom u EU morati uvesti  potpunu zabranu pušenja. Do tada,  pušenje je u potpunosti zabranjeno u svim  javnim ustanovama, javnom prijevozu, trgovinama, te ugostiteljskim objektima koji  poslužuju hranu i kafićima unutar trgovačkih centara.
 


Inspektori obiđu svaki 40-ti kafić




Tijekom prosinca sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva obišli su 396  ugostiteljskih objekata, ili prosjeku tek svaki četrdeseti kafić. Na licu mjesta  izrečeno je 39 mandatnih kazni, protiv ugostitelja koji su se oglušili o zakon  podneseno je šest optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima i  izrečene su dvije upravne mjere.