Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kreće jubilarna 10. šokolijada

04.01.2012. 23:00
Kreće jubilarna 10. šokolijada


U sklopu brojnih zabavnih, kulturnih i gastronomskih događanja što ih tijekom ovogodišnje turističke sezone ninska gradska Turistička zajednica planira ponuditi turistima, ali i domaćima, značajno mjesto svakako će pripasti i gastromanifestaciji “Ninska šokolijada”.
Kao što je poznato, šokolijada se temelji na šokolu, jedinstvenom gastroproizvodu koji se u ninskom kraju proizvodi od davnina. Šokol se tradicionalno pripravlja samo u sjeverozapadnom dijelu Zadarske županije pa su stoga ninski turistički djelatnici prije deset godina prepoznali potrebu promocije ove delicije te krenuli u projekt šokolijade.
Da im je plan uspio svjedoči činjenica o sve većem broju sudionika.
Tako se za prvu manifestaciju 2002. godine prijavilo 12 sudionika, a lani je Šokolijada imala čak 54 sudionika iz različitih mjesta zadarskog kraja te čak i iz okolice Zagreba.
– U nastojanju da u cijelosti otrgnemo zaboravu pripremanje naših starih izvornih autohtonih kulinarskih specijaliteta, u koje spada i šokol, ovih smo dana krenuli s pripremama koje će prethoditi izradi čuvenog ninskog šokola. Čiji će šokol biti najbolji doznat ćemo nakon određenog vremenskog dozrijevanja 15. srpnja kada će se održati turistička fešta Šokolijada i kada ćemo ponuditi šokol na degustaciju. Fešti će prethoditi proglašenje najučinkovitijih ninskih šokolara kojima ćemo tom prigodom uručiti vrijedne nagrade, odnosno prigodne darove i zahvalnice, pojašnjava mr. sc. Marija Dejanović, direktorica ureda TZ-a i ujedno začetnica i promotorica ovog projekta.
Iz Ureda Turističke zajednice Grada Nina pozivaju sve potencijalne šokolare da se do 10. siječnja jave u ured Turističke zajednice ili na brojeve telefona 023 264-280 i 023 265-247 poradi dogovora oko dobave i podjele mesa, koje će i ovaj put financirati TZ Grada Nina.