Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Niži turistički PDV mora donijeti i manje cijene

04.01.2012. 23:00
Niži turistički PDV mora donijeti i manje cijene


Efekti spuštanja PDV-a se moraju osjetiti na tržištu te ne smiju završiti u džepovima kompanija ili fizičkih osoba koje obavljaju ugostiteljske usluge prehrane i smještaja


Sa strukovnim turističkim udrugama namjeravamo potpisati sporazum jer nećemo omogućiti nižu stopu PDV-a bez obećanja druge strane da će se cijene spuštati. Efekti spuštanja PDV-a se moraju osjetiti na tržištu te ne smiju završiti u džepovima kompanija ili fizičkih osoba koje obavljaju ugostiteljske usluge prehrane i smještaja. Rezultat smanjenja stope PDV-a je i to da bi zaposlenost u turizmu trebala u najmanju ruku ostati na sadašnjoj razini, ako ne rasti, a trebalo bi se povećati i ulaganje u kvalitetu te povećanje investicijske atraktivnosti Hrvatske na dugi rok, kazao je Veljko Ostojić, novi ministar turizma, prilikom jučerašnjeg prvog službenog obraćanja novinarima. Nadodao je kako se konkretna stopa PDV-a tek razmatra, no kako se smanjenje “turističkog” PDV-a može očekivati ove godine.
Privatizacija
Na sastanku u Ministarstvu turizma, novi je ministar predstavio ključne projekte na kojima planira raditi, kao i novu ekipu ljudi. Tako funkciju zamjenika ministra turizma obnaša Dubrovčanin Oleg Valjalo, koji je u Ministarstvo stigao nakon 10 godina rada u bankarskom te 6 godina rada u turizmu, a tajnik kabineta je Bernard Zenzerović, dosadašnji pročelnik ureda Grada Pule.
Ministar Ostojić jučer je tako, govoreći o prioritetima u svom radu, na prvo mjesto stavio podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma, kao i izradu Strategije razvoj hrvatskog turizma. Ovaj je dokument od iznimne važnosti kao podloga bez koje neće biti moguće povlačenje sredstava iz fondova EU. Isto tako, jedan od njegovih glavnih zadataka će biti privatizacija preostalih 15 državnih turističkih tvrtki. One će se najprije restrukturirati, a tek potom kroz dvije ili tri godine i privatizirati pri čemu će se za svaku tvrtku definirati pojedinačan model.
– Program privatizacije je u izradi i sigurno je da će se dogoditi neke promjene u upravljačkim strukturama, kazao je Ostojić.
Na naše pitanje što je s programom Udruženog oglašavanja te izborom direktora Hrvatske turističke zajednice, ministar je kazao kako su mandati Turističkom vijeću te direktoru HTZ-a Niki Buliću istekli 22. prosinca, no prema Statutu HTZ-a, do izbora novih tijela oni i nadalje obnašaju svoju dužnost.
Izbori u HTZ-i
Isto tako naglasio kako još nema ni Plana rada HTZ-a za 2012.
– S Glavnim uredom HTZ-a pripremamo prijedlog Programa rada i nadam se da bi trebao biti na dnevnom redu sjednice Turističkog vijeća koncem idućeg tjedna. Dio toga su i modeli udruženog oglašavanja koje bi trebali biti usvojeni na konstituirajućoj sjednici Sabora HTZ-a. Konstituirajuća sjednica će biti sazvana nakon 20. siječnja. Mislim da će kod modela doći do promjena te ćemo poticati turistički promet isključivo u pred i posezoni, kazao je Ostojić dodajući i kako će natječaj za izbor direktora HTZ-a biti raspisan na jednoj od prvih sjednica novog saziva Turističkog vijeća.
– Mislim da nema smisla da se stari saziv time bavi. Predlagat ću i ponašati se na način da će biti izabran najkvalitetniji kandidat, rekao je ministar ne želeći precizirati da li očekuje promjenu na mjestu direktora o čemu se u medijima naveliko špekulira. Natječaj za čelno mjesto HTZ-a se dakle ne može očekivati prije kraja siječnja, jer treba najprije konstituirati Sabor HTZ-a koji onda izabire i članove Vijeća. Inače, kao kandidati za ovo mjesto spominjali su se direktor TZ Istre Denis Ivošević te Kristijan Staničić koji je ove godine iz LRH prešao u crikvenički Jadran.