Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uhićen bivši direktor RNK Split Nenad Pralija

04.01.2012. 23:00
Uhićen bivši direktor RNK Split Nenad Pralija


Zbog davanja mita i zlouporabe ovlasti uz Praliju su uhićeni Špiro Barbarić, tajnik RNK-a Split, odnosno Snježana Blažević, nekadašnja djelatnica klupskoga računovodstva


Nenad Pralija, bivši sportski direktor RNK Splita i nekadašnji reprezentativac Hrvatske, uhićen je u utorak navečer u Splitu. Koliko se jučer moglo doznati, radi se o nastavku afere HNS, odnosno raspetljavanja kupovanja “poštenog” suđenja u domaćim nogometnim natjecanjima, uključujući i 1. HNL.
Uz Praliju, uhićeni su i Špiro Barbarić, tajnik novog splitskog prvoligaša te Snježana Blažević, nekadašnja djelatnica računovodstva RNK-a Split. Po nalogu USKOK-a, uhitili su ih službenici Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK). Uz kaznene prijave za davanje mita, odnosno zlouporabe ovlasti, jučer predvečer svo troje privedeno je u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu.
“Pošteno” suđenje
Kako se neslužbeno doznaje, ekipu iz RNK-a Split tereti se da su sudjelovali u nogometnim mućkama, odnosno da su od vrha nogomente sudačke organizacije kupovali “pošteno” suđenje za svoj klub, poput USKOK-ovog pouzdanika Hrvoja Maleša iz Hajduka i uhićenog bivšeg dužnosnika Karlovca, Nevena Šprajcera.
Već prilikom uhićenja Željka Širića i Stjepana Djedovića, “Novi list” je pisao da su istražiteljima izuzetno zanimljive okolnosti pod kojima je Split iz Četvrt hrvatske lige u tri godine došao do Prve HNL, gdje je već i u prvoj sezoni osigurao europski nastup. Pritom se nagađalo da su, umjesto Nenada Pralije, istražiteljima puno više bili zanimljivi glavni ljudi RNK-a Split, braća Žužul.
Protiv Slavena Žužula i Skladgradnje već se vode istrage, ali ne zbog nogometa, već zbog navodnih gospodarskih malverzacija na izgradnji autocesta. Naravno, zbog činjenice da je uz sportskog djelatnika kluba Nenada Praliju uhićena i bivša računovotkinja kluba Snježana Blažević, neizbježne su i usporedbe s HDZ-ovim crnim fondovima koje je raskrinkala nekadašnja glavna stranačka blagajnica Branka Pavošević. Iz USKOK-a se, poslovično, nisu mogle dobiti informacije, prije nego istraga i službeno bude proširena, pa se zasad tek radi o usporedbama i nagađanjima. Premda doista izgleda kao da je USKOK u slučaju RNK-a Split naciljao i krupnije igrače od ovih koji su uhićeni.
Stara dugovanja
Zanimljivo je da je Pralija mjesto sportskog direktora Splita napustio početkom ove sezone, netom prije utakmice Split – Hajduk. Naime, ta je utakmica bila okidač za akciju u kojoj je Hrvoje Maleš, predsjednik Hajduka, raskrinkao sudački vrh u Hrvatskoj. Na terenu je sudac Bruno Marić sa svoja dva pomoćnika jednostavno oštetio Hajduka, nakon čega je Malešu sugerirano “da plati stara dugovanja”. Maleš je prihvatio prijedlog načelno, pa je kao USKOK-ov pouzdanik odradio akciju. A Pralija je baš prije te utakmice dao ostavku na mjesto sportskog direktora.
Pralija, Barbarić i Blaževićeva tako su najnoviji ulovi istražitelja u sveobuhvatnoj USKOK-ovoj operaciji koja za posljedicu ima čišćenje hrvatskog nogometa od nezakonitosti. Prije njih u istražno zatvoru već su završili i Željko Širić, Stjepan Djedović te Neven Šprajcer.
Već sad, niti mjesec dana od otvaranja istrage i hapšenja Širića i Djedovića, s pravom se može kazati da su nezakonitosti u domaćem nogometu bile pravilo, a ne iznimka.


HNS podržava USKOK, a Markoviću se j… za Praliju




Dok HNS barem službeno podržava sve akcije USKOK-a i policije usmjerene na raščišćavanje kriminala u nogometu, predsjednik HNS-a Vlatko Marković jučer je prostački iskomentirao uhićenje Nenada Pralije.
– Moje mišljenje je da je svega toga dosta. J… mi se i za Praliju i za sviju po redu – rekao je Marković.
Za razliku od predsjednikovog stava, HNS je podržao akciju USKOK-a, premda o njoj nije obaviješten.
– Kao krovna nogometna organizacija podržavamo sve aktivnosti pravosudnih organa Republike Hrvatske glede raščišćavanja mogućih kriminalnih radnji u hrvatskom nogometu. Ovakav stav i opredjeljenje utvrdila je i Skupština HNS-a na svojoj sjednici održanoj 21. prosinca 2011. godine, navedeno je u priopćenju HNS-a.
Pritom je HNS podsjetio da će protiv osumnjičenih poduzimati i disciplinske mjere, te da će o svemu uredno izvještavati UEFA-u i FIFA-u.