Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Daniel Srb i Ruža Tomašić zaratili zbog dvojezičnosti

Autor: Zlatko Crnčec

04.01.2013. 23:00
Daniel Srb i Ruža Tomašić zaratili zbog dvojezičnosti

Foto: Sebastian GOVORČIN



Licemjerno je od HSPAS-a da potpisuje peticiju za moratorij na dvojezičnost, a ima članove koji su tu dvojezičnost prije četiri godine izglasali, rekao je Srb


S približavanjem lokalnih izbora koji će se održati u svibnju sljedeće godine rastu i tenzije na desnici, a posebno između dvije pravaške stranke, HSP-a kojeg vodi Daniel Srb i HSP-a dr Ante Starčević (HSPAS) kojem je na čelu Ruža Tomašić. Bitka između ove dvije stranke za naklonost pravaškog biračkog tijela, koje po nekim procjenama doseže sedam do osam posto birača, sada se vodi oko najavljenog uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Naime, nakon što su 22. prosinca prošle godine pravaši Ruže Tomašić počeli prikupljati potpise za peticiju kojom se traži uvođenje desetgodišnjeg moratorija na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, Srb je podsjetio na činjenicu da su sadašnji vijećnici HSPAS-a u vukovarskom Gradskom vijeću u srpnju 2009. zajedno sa SDSS-om i HDZ-om bili ti koji su izglasali promjene gradskog statuta kojim se uvodi dvojezičnost u Vukovar.
Izbačeni iz stranke
– Radi se o vijećnicima koji istina jesu kao članovi naše stranke u svibnju 2009. izabrani u Gradsko vijeće, ali koje je u stvari, kako se poslije pokazalo, od početka kontrolirao HDZ. Nakon što su glasali za uvođenje dvojezičnosti bili su zbog toga izbačeni iz stranke i vrlo brzo prešli u HSPAS gdje su i sada. Zaista je licemjerno od HSPAS-a da prikuplja potpise za peticiju za moratorij na dvojezičnost, a ima članove koji su tu dvojezičnost prije četiri godine izglasali, rekao je Srb. Dodao je da je njegov HSP u veljači 2010. pokrenuo potpisivanje peticije za referendum o izmjeni statuta Grada Vukovara vezano za uvođenje dvojezičnosti i ćiriličnog pisma u tome gradu.
– Peticiju za pokretanje referenduma tada je potpisalo 6.500 građana Vukovara, no nije bilo političke volje, pa čak ni kod vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, da se on provede iako smo mi ispunili sve formalne uvjete. Istina kod glasanja izmjena statuta u srpnju 2009. glavna je stvar bila razvlastiti Sabu od upravljanja komunalnim tvrtkama, a SDSS je svoje glasove uvjetovao uvođenjem dvojezičnosti. Međutim, neupitna je činjenica da su i HDZ i sadašnji vijećnici HSPAS-a digli ruku za uvođenje dvojezičnosti. Sve ovo još jednom pokazuje da je HDZ osnovao HSPAS, rekao je Srb.
Međutim, glavni tajnik HSPAS-a Pero Ćorić opovrgava da su dvojica sadašnjih vijećnika njegove stranke izbačeni iz Srbovog HSP-a jer su u srpnju 2009. glasali za dvojezičnost.
Sporan popis
– To nije istina. Naša je stranka osnovana te nekih pet-šest mjeseci nakon toga, a oni su sami izašli iz HSP-a zbog drugih stvari. A što se tiče dvojezičnosti notorna je stvar da se ona ne uvodi gradskim statutom već zato što to propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Mi smo legalisti i poštujemo pravo srpske manjive na dvojezičnost ako se ispune uvjeti iz Ustavnog zakona. Međutim, Vukovar je poseban slučaj zbog svega što se u tom gradu dogodilo. Uostalom 1996. godine početkom provedbe mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja uveden je moratorij kojim zatečeno srpsko stanovništvo nije moralo deset godina služiti Hrvatsku vojsku. Zato tražimo desetgodišnji moratorij na dvojezičnost u Vukovaru koji je bio izložen snažnoj agresiji i okupaciji. Izražavamo nadu da će srpska zajednica u Vukovaru imati razumijevanja za ovu inicijativu s obzirom na sve specifičnosti Vukovara i ono što taj grad heroj znači u svijesti hrvatskoga naroda. A što se tiče HSP-a koji vode Srb i njegov zaštitnik Ante Đapić oni će nakon lokalnih izbora nestati, a mi ćemo onda sazvati svepravaški sabor na kojem će se provesti ujedinjenje svih pravaša, rekao je Ćorić. Dodao je da broj pripadnika srpske manjine koji žive u Vukovaru u popisu stanovništva nije točan jer velik dio njih zapravo živi u Srbiji, a hrvatske dokumente imaju kako bi osigurali privilegije koje nosi hrvatsko državljanstvo.
– Potpise za peticiju predat ćemo predsjedniku Sabora Josipu Leki. Očekujem da će Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo hrvatske države uvažiti peticiju i u skladu sa zakonom donijeti odluku o uvođenju moratorija na dvojezičnost u Vukovaru za razdoblje od deset godina godina, rekao Ćorić.