Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Glas se čuje 35 godina za redom!

Autor: Nenad Marčina

04.01.2013. 23:00
Glas se čuje 35 godina za redom!


Prije punih 12 godina na ovom festivalu svoju punoljetnost nastupa zabilježio je Drago Labor te je ovo bio njegov trideseti nastup. Veteranu Marinku Miletiću bilo je to čak 32. pojavljivanje zaredom, jer se debitirao daleke 1981. godine


Dogodio se vrijedan jubilej u Stankovcima – 35 godina amaterskog festivala. Prvi glas Stankovaca je jedini od svih profesionalnih i amaterskih festivala na području Lijepe Naše koji traje i traje, još od 1978. godine. Naime, povijesni izvori govore da ima i starijih hrvatskih festivala koji su osnovani prije stankovačkog, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da se jedino Prvi glas Stankovaca održavao u kontinuitetu, pa i tijekom Domovinskog rata, onih najstrašnijih ratnih godina, a svi ostali bili su prestali djelovati.
Čudesni Roko Dubravica
Zadrani su slavili – ovogodišnja pobjednica 35. po redu stankovačkog festivala amatera održanog u Domu kulture, pod pokroviteljstvom Općine Stankovci i u organizaciji stankovačkog Glazbenog društva, je mlada Zadranka Tea Viduka.
Njezina izvedba pjesme “U meni jesen je” po odluci stručnog ocjenjivačkog suda dobila je najviše bodova. Jere Morić s pjesmom “Mande, Mande” pobjednik je festivala u kategoriji glasovanja publike. Ivana Marić s pjesmom “Malo mi za sriću triba” osvojila je drugo mjesto stručnog žirija, dok se na trećem mjestu plasirala uspješnica “Tvoje ime čuvam” u izvedbi Roka Orlovića. Najbolji u scenskom nastupu su Petra i Ivan Sarađen s pjesmom “Ni da mora nestane”. Najboljim debitantom festivala proglašen je Josip Juraga s pjesmom “Kap po kap”.
Prije punih 12 godina na ovom festivalu svoju punoljetnost nastupa zabilježio je Drago Labor te je ovo bio njegov trideseti nastup. Veteranu Marinku Miletiću bilo je to čak 32. pojavljivanje zaredom, jer se debitirao daleke 1981. godine.
Na festival amatera, gdje je sudjelovalo 16 izvođača, prateći bend je bila novoosnovana grupa golobradih mladića kultnog imena “033” na čelu s iskusnim glazbenikom i pjevačem Krešom Pelaićem. Svoj show s udaraljkama, poput onih najvećih svjetskih bubnjara Keitha Moona iz grupe The Who, izveo je 13-godišnji Roko Dubravica.
Profesionalni amateri
O kontinuitetu glazbenog i kulturnog života stankovačkog područja zborio je Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci. Istaknuo je značaj festivala amatera “Prvi glas Stankovaca” koji je samo po nazivu amaterski, ali u praksi je od osnutka profesionalan i častan te dodao da osim zaljubljenika u pjesmu imaju i neiskvarene organizatore koji nisu dopustili malverzacije u glasovanju.
Svoj voditeljski talent potvrdila je Anđela Sarađen, dugogodišnja pjevačica stankovačkog festivala, ujedno i voditeljica Stankovci Festa, kao i onog turnejskog, naslova “Dalmatinki s ljubavlju”. Gromoglasni pljesak svih nazočnih izmamili su članovi legendarne stankovačke grupe “Kontakt” otpjevavši i odsviravši uspješnice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, poput “Šjor Bepo bagulin” i “Jedina moja”, pjesme koje su prikladne za sentiše i rađanja mnogih ljubavi.
 
— Okvir
Festival u progonstvu
U vihoru Domovinskog rata Prvi glas Stankovaca se održavao u prognanstvu.
Napustivši svoje okupirane domove, djeca, majke i starci odlaze u prognanstvo, a njihovi muževi, očevi i kršna mladež kao dragovoljci odlaze na bojišta s ciljem da oslobode okupirana područja i vrate se sa svojim obiteljima na vjekovna ognjišta. Duhom nisu nikada klonuli. Ne zaboravivši na svoju rodbinu, pružavši bespomoćnoj djeci, starcima i majkama osjećaj sigurnost, stankovački dragovoljci organiziraju festivale.
Godine 1991. u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, kada je omražena jugoslavenska soldatestska sa svojim bojnim zrakoplovima bombardirala područja Šibensko-kninske županije, Stankovčani i njihovi vjerni gosti-izvođači pjevaju u vodičkom hotelu Olimpija. U istom hotelu, pod istim uvjetima, u najžešćem ratnom vihoru nastupaju i iduće 1992. godine. Godinu dana kasnije, one 1993. godine Prvi glas Stankovaca održava se u Kino-dvorani Pirovac.


Izvođači i pjesme




Mate Šegota – “Marina”, Ivan Sarađen – “Zapivajmo noćas u konobi”, Anđela Peraić – “Sve što ti srce poželi”, Drago Labor – “Zmija me za srce ugrizla”, Jure Morić – “Mande, Mande”, Petra Tabula – “Ona ili ja”, Marinko Miletić – “Oj Dalmacijo”, Tea Viduka – “U meni jesen je”, Sebastijan Lapov – “Bolja od najbolje”, Ivana Marić – “Malo mi za sriću triba”, Roko Orlović – “Tvoje ime čuvam”, Valerije Strunje – “Povedi me”, Josip Jurga – “Kap po kap”, Anđela Kvartuč – “Kreten pomalo”, Borna Nimac – “Naučila si me”, te duo Petra Sarađen i Ivan Sarađen – “Ni da mora nestane”.