Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HDZ: Vlada se počela otuđivati od naroda

Autor: Dražen Ciglenečki

04.01.2013. 23:00
HDZ: Vlada se počela otuđivati od naroda

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Ministar uprave Arsen Bauk ocjenio je reakcije kao “malo pretjerane”, te rekao kako će Vlada snositi političke posljedice svojih odluka


HDZ je jučer na tragu sindikata reagirao na povećanje plaća nekolicini državnih dužnosnika, ravnateljima nekih državnih ustanovama i njihovim zamjenicima i pomoćnicima. Potpredsjednik stranke Damir Jelić i član predsjedništva Gordan Jandroković su na konferenciji za novinare naslovljenoj “Podobnima povišica, a ostalima burza” ustvrdili kako je to bila još jedna u nizu loših odluka Vlade.
– U situaciji pada BDP-a, rekordne nezaposlenosti, pada potrošnje i najava otpuštanja i smanjivanja plaća, Vlada, koja bi trebala služiti narodu, ovakvim odlukama pokazuje početak otuđenja i odnarođenja. Apeliramo da se prestane s takvim stvarima jer tu nije u pitanju samo novac već je presudna poruka koja se šalje naciji, kojim putem idemo, rekao je Jelić.
Izvanredno teško
Njegov kolega Jandroković u isti je kontekst stavio spomenuto unaprjeđenje ravnatelja u državne dužnosnike, rast broja ministarskih savjetnika, korištenje kreditnih kartica i viših zrakoplovnih razreda te nabavu novih službenih automobila.
– Sve su to radili zadnjih godinu dana. Oni smatraju da njima pripadaju privilegije, bez obzira koliko narodu bilo teško i bez obzira na rezultate, upozorio je Jandroković. On se protivi i uvođenju pogodnosti državnim dužnosnicima da se po isteku mandata mogu vratiti na stara radna mjesta.
– Samo privilegiraju one koji na dužnosnička mjesta dolaze iz državne uprave, javnih tvrtki, županija i gradova, one koji već ionako imaju sigurnost u odnosu na druge građane. Premijer Milanović govori da je stanje u državi izvanredno i ono doista jest takvo, ali za građane u negativnom, a za Vladu u pozitivnom smislu. Njima je doista izvanredno. Dok drugima postaje teško, njima je jednako ili bolje, istaknuo je Jandroković prema čijem mišljenju tri stvari karakteriziraju politiku Vlade u prošloj godini – nekompetentnost, nonšalantnost i bahatost.
Pretjerane reakcije
Ministar uprave Arsen Bauk ocijenio je, pak, da su reakcije na povećanje plaća “malo pretjerane”.
– U sklopu usklađivanja plaća čelnika institucija za više desetaka čelnika je smanjena plaća, a za četvoricu je, eto, povećana. Ukupna ušteda na plaćama dužnosnika ove godine je oko 20 milijuna kuna, a ova četvorica su u prošlom razdoblju imali manje plaće nego neki drugi koji rade, recimo to tako, lakše poslove nego oni, kazao je Bauk. Dodao je kako će Vlada snositi političke posljedice svojih odluka, “dobre ili loše”.
Prva potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra da su se vodili logikom da je “katkad pametno uložiti deset da bi se dobilo tisuću i da možda nije pametno uštedjeti deset, ali izgubiti tisuću”.
– Radi se o ljudima koji su na takvim mjestima na kojima se zahtijevaju vrhunski menadžeri, kojima je mogućnost zapošljavanja u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske u privatnom sektoru velika. To nisu ljudi koji su ovisni o politici. Ako na takvim mjestima nemamo menadžere, onda smo izgubili sve ono što kroz takve agencije možemo kao država i kao nacionalna ekonomija dobiti, komentirala je Vesna Pusić.


Zašto Jandroković misli da zaslužuje 17.600 kuna?




– Neobično je da Jandroković vjeruje da ravnatelj HZZO-a ne zaslužuje plaću od 16 tisuća kuna, premda godišnje raspolaže s golemih 20 milijardi kuna, a da on kao zastupnik, s daleko manjom odgovornošću nego taj ravnatelj, ima pravo na tu plaću, čudio se jučer visoki dužnosnik Vlade. Inače, Jandroković je u svojoj imovinskoj kartici prijavio da mu je mjesečna plaća 17.600 kuna.