Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jovanović: HBK nikad nije tražio sastanak o zdravstvenom odgoju

Autor: Tihana Tomičić

04.01.2013. 23:00
Jovanović: HBK nikad nije tražio sastanak o zdravstvenom odgoju

Foto: Sergej DRESCHLER



Na tu temu i ne planiram sastanke, jer ne vidim razlog za to, izričit je Jovanović


Ministar obrazovanja Željko Jovanović dostavio nam je jučer dokumente koji dokazuju da Hrvatska biskupska konferencija nikad nije od njegovog ministarstva zatražila susret u vezi uvođenja zdravstvenog odgoja.
Prema dokumentaciji koja nam je na raspolaganju, HBK se prvi put MZOS-u obratio 10. travnja 2012. dopisom mons. Marina Srakića, sa očitovanjem o preporuci u vezi s nastavom vjeronauka u osnovnim školama. Tada je ministar Jovanović bio izdao preporuku da se satovi vjeronauka uvrste u satnicu na početak ili na kraj nastave, kako djeca koja ne pohađaju vjeronauk ne bi bila diskriminirana. Pritom se samo tražilo očitovanje ministra Jovanovića, a ne i susret. Sljedeće obraćanje HBK-a dogodilo se u u lipnju prošle godine, kad je ministru predloženo da se održi radni susret na temu “dvostruke odgovornosti oko vjeronauka u školi kao redovitoga predmeta unutar odgojno-obrazovnog susreta”, a kako se susret nije održao do rujna, tada su iz HBK ponovili poziv. Tada su iz HBK dodatno zatražili razgovor o vjeronauku u medicinskoj školi jer Crkva bi htjela da se on proširi na svih pet godina, a ne da bude samo prve dvije kao što je sada. Bilo je nekih problema oko termina tog sastanka, i na kraju se Jovanović nije susreo s biskupima, ali im je, ističe, organizirao razgovor s Upravom za srednje školstvo.
– Dakle, nije točno da su mi se već četiri puta obraćali zbog zdravstvenog odgoja. Niti jedan od tih sastanaka nije imao veze sa zdravstvenim odgojem, a ja ponavljam da na tu temu i ne planiram daljnje sastanke u budućnosti, jer ne vidim razlog za to – kaže ministar Jovanović.
– Danas je u Vladinu proceduru upućen ponovo Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji uz promijenjeni Zakon o hrvatskoj zakladi za znanost iz temelja mijenja pristup hrvatskoj znanosti i približava je eu kriterijima izvrsnosti. Dakle, MZOS je tijekom 2012. pokrenuo brojne i cjelovite reforme sustava obrazovanja, znanosti i sporta u Hrvatskoj, pa su ocjene o “politikanskoj bitci o zdravstvenom odgoju i guranju pravih problema školstva pod tepih” površne i neutemeljene. MZOS ni jednim potezom nije potencirao “trakavicu oko zdravstvenog odgoja” niti na bilo koji način određuje teme o kojima mediji pišu, zaključuje ministar.