Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Milanović podržao ćirilicu u Vukovaru

Autor: Dražen Ciglenečki

04.01.2013. 23:00
Milanović podržao ćirilicu u Vukovaru


Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu, nego stoga što je to ispravna država, istaknuo je Zoran Milanović. Pupovac pozvao vlasti Hrvatske i Srbije na obnovu odnosa


Prošle godine Srpsko narodno vijeće dodijelilo je predsjedniku Ivi Josipoviću nagradu za unaprjeđenje hrvatsko-srpskih odnosa, ali na jučerašnji domjenak povodom pravoslavnog Božića šef države poslao je svojeg izaslanika Sinišu Tatalovića. Josipović nije samo tako prešao preko burne svađe s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem prošlog ljeta. No, premijer Zoran Milanović s nekoliko članova Vlade i predsjednik Sabora Josip Leko bili su u Novinarskom domu.
Osim za čestitanje Božića svim vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru, Milanović je svoj govor iskoristio i za komentiranje dviju aktualnih tema, prava srpske nacionalne manjine na ćirilicu i zdravstvenog odgoja.
Pravo na jezik
– Kako netko može biti protiv prava nekog da koristi svoj jezik i pismo? Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu i zato što je to pravna država, nego stoga što je to ispravna država i što je zakon koji osigurava dvojezičnost dobar, istaknuo je predsjednik Vlade. Milanović se osvrnuo i na, kako ju nazvao, vrlo lošu i ružnu prepreku oko svjetonazorskih pitanja. Nije polemizirao sa stavovima protivnika uvođenja zdravstvenog odgoja, ali je na ironičan način pokazao što bi se dogodilo kad bi svatko tražio da se u nekog školskog predmeta ukloni nešto sa čime se vrijednosno ne slaže. Ustvrdivši kako je riječ o legitimnoj provokaciji, rekao je da razmišlja o osnivanju udruge roditelja koji imaju problema s pojedinim dijelovima školskog gradiva.
– Ima u udžbenicima iz povijesti elemenata s kojima se ne slažem, a ni moja supruga, ni naši prijatelji i ne želim da moj sin to polaže. Također, znam da su neki značajni književnici bili antisemiti i imam problema da se o njima uči u osnovnoj školi. To je nešto protivno mom svjetonazoru, mom shvaćanju činjenica, ali svjedno iz nekih razloga prelazim preko toga i dopuštam da moje dijete to uči. Da osnujem udrugu, bi li to bio ispravan potez? Mislim da ne bi i zato to neću napraviti, kazao je predsjednik Vlade koji tako ipak neće osnovati udrugu poput Grozda.
Poziv na suradnju
Prisutni ministar uprave Arsen Bauk izjavio je novinarima da je broj Srba u Vukovaru prema zadnjem popisu stanovništva dosegao 34 posto i da stoga treba u primjerenom roku aktivirati zakone koji temeljem kojih će oni moći koristiti svoj jezik i pismo.
– Vukovar je onoliko hrvatski koliko se u njemu poštuju hrvatski zakoni, a s poštovanjem i ovog zakona bit će bar jedan korak više hrvatski nego što je bio do sada, rekao je Bauk.
Pupovac je novinarima kazao da mu je žao što Josipović nije došao jer je “uvijek rado viđen gost”, a u govoru je pozvao vlasti Hrvatske i Srbije na obnovu odnosa dviju država.
– Promjene vlasti, ako su u demokratskim okvirima i na temelju demokratskih vrijednosti, ne trebaju biti prepreka suradnji, poručio je predsjednik SNV-a.