Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ponovno na ispit ako se i sumnja na prepisivanje

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

04.01.2013. 23:00
Ponovno na ispit ako se i sumnja na prepisivanje

Foto: Adam VIDAS



Zimski ispitni rok državne mature se ukida, maturante na koje se posumnja da su na ispitu prepisivali moći će se pozvati na ponovno polaganje ispita, a oni koji prijave ispit, ali na njega ne izađu bez valjanog razloga, morat će sami snositi troškove ispita. Ovo su neke od novosti koje će se provoditi u polaganju državne mature već od ovog proljeća. Novi pravilnik o državnoj maturi trebao bi, smatraju u MZOS-u, ukloniti probleme u provedbi državne mature koji su se događali proteklih godina.
U studenom 2012. godine zimskom ispitnim roku državne mature pristupilo je ukupno 77 gimnazijalaca iz cijele Hrvatske koji maturu nisu položili ni u ljetnom ni u jesenskom roku. Kako su troškovi polaganja mature za mali broj učenika izuzetno visoki, pa ispit po učeniku stoji i do 20.000 kuna, dok u redovnom polaganju državne mature stoji samo 170 kuna, odustalo se od izlaženja u susret maturantima, koji će da bi položili maturu ubuduće morati čekati redovni rok.
Novi je pravilnik propisao i da se kandidate kod kojih se naknadno posumnja da su prepisivali, može ponovno pozvati na polaganje ispita. Vrijeme i mjesto ponovnog polaganja ispita odredit će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), a ovom bi se mjerom trebalo stati u kraj onima koji se na državnoj maturi služe nedozvoljenim sredstvima. Dosad se maturante koje uhvate u prepisivanju moglo udaljiti s testa, i gubili bi pravo na polaganje mature u tom roku. Nije, međutim, postojala nikakva mjera koja bi sankcionirala naknadno uočeno prepisivanje u koje bi posumnjali ocjenjivači. Ako se pojavi sumnja u moguće prepisivanje koje su uočili ocjenjivači, NCVVO može pozvati maturanta na ponovno pisanje ispita.