Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pripravnicima staž, ne i plaća

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

04.01.2013. 23:00
Pripravnicima staž, ne i plaća

Foto: PIXELL



Ovako će pripravnici moći odraditi obavezan staž i tako zaključiti školovanje i moći potražiti posao u struci. Postoji mogućnost da im se, nakon sanacije županijskih bolnica ipak isplaćuje minimalna plaća


Pripravnici zdravstvenih struka koji zbog manjka novca u državnom proračunu dulje od godinu dana nisu dobili šansu da odrade pripravnički staž i potraže posao u struci, do daljnjega će stažiranje odrađivati u statusu volontera. Država će im, doznaje se u Ministarstvu zdravlja, plaćati doprinos za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te pokriti troškove prijevoza za vrijeme trajanja pripravničkog staža.
Time su pripravnici svih zdravstvenih struka kojima je stažiranje završni dio procesa obrazovanja, poručuju iz ministarstva zdravlja, ipak dobili mogućnost stažiranja, moći će steći potrebna znanja i vještine u svojoj struci i pristupiti tržištu rada, a zapošljavat će se prema potrebama koje iskažu zdravstvene ustanove. Temeljem novog pravilnika o stažiranju, u deset kliničkih bolničkih ustanova suglasnost za volontersko stažiranje dosad je dobilo ukupno 1.309 pripravnika. Među njima je 1.278 zdravstvenih radnika i 31 zdravstveni suradnik. Tako trenutno pripravnički staž u statusu volontera obavlja 513 medicinskih sestara, 277 prvostupnika sestrinstva, 192 doktora medicine, 80 prvostupnika fizioterapije, 60 laboranata, 56 prvostupnika radiologije.
Prvostupnici fizioterapije, radne terapije, radiologije i drugih zdravstvenih struka koji su jesenas prosvjedima na Markovom trgu tražili pravo na stažiranje, zadovoljni su ovakvim ishodom, iako će za razliku od prethodnih generacija pripravnika staž odrađivati bez naknade.
– Prihvaćamo ovakvu varijantu s obzirom na situaciju u Hrvatskoj. Odmah smo rekli da smo spremni na ustupke, a žao nam je da se naš problem nije već i prije riješio na ovakav način, rekao nam je Josip Knezić, prvostupnik radne terapije, nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. Na tom je sastanku, kako prenosi, ostala otvorenom mogućnost da se pripravnicima u zdravstvu stažiranje ipak plati, ali u iznosu bitno nižem od onog na koji su mogli računati po starom modelu. Oni koji su pravo na pripravnički staž dobili krajem 2011. godine, mogli su računati s naknadom u iznosu od 75 posto plaće, što se ovisno o struci kretalo izmeđi 3.800 i 4.200 kuna. Sada bi rado da im se plati barem 50 posto plaće, ili državni minimalac od 2.814 kuna.
– Ministar nam je rekao da će tu mogućnost razmatrati nakon što se provede sanacija županijskih bolnica, te da bi pitanje pripravničkih plaća moglo biti riješeno do sredine ožujka, kaže Knezić.
Plaćanje pripravničkog staža zdravstvenim djelatnicima, kao jedinoj struci koja ga je odrađivala volonterski, uveo je bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić 2007., a od tada ga je ostvarivalo više tisuća pripravnika godišnje.
Iz resornog ministarstva poručuju kako će, unatoč smanjenim financijskim mogućnostima, osigurati financiranje pripravničkog staža i u županijskim bolnicama u kojima se utvrdi izraziti manjak zdravstvenog kadra.