Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S Travisom, Morovićem i Nurkićem po novu pobjedu

Autor: Roman Morović

04.01.2013. 23:00
S Travisom, Morovićem i Nurkićem po novu pobjedu

Foto: PIXELL



Zadar će pokušati doći do trećeg uzastopnog uspjeha kod kuće (Szolnoki, Partizan), te četvrte pobjede u pet kola


Petnaest dana nakon posljednje utakmice u 2012., košarkaši Zadra u nedjelju će odigrati prvi dvoboj u novoj godini. U međuvremenu, momčad su napustili Jordan Burgason i Ivan Mikulić, a priključili su se Vedran Morović i Jusuf Nurkić, dok je uspješno zaključena i priča oko kašnjenja Romea Travisa. On će, kao i dva nova igrača, biti u sastavu protiv Krke, potvrdio je Ante Nazor. Svi ostali igrači su zdravi i spremni, a jedini se na probleme s leđima požalio Goran Vrbanc, no trener vjeruje kako nije riječ o nečem ozbiljnijem. Dakle, ako sve bude u redu, Zadrani će sutra u 17 sati na parket dvorane Krešimira Ćosića istrčati u najjačem mogućem sastavu. Ta ih činjenica, uz bolji plasman na tablici (Zadar ima omjer 6-9, a Krka 5-10), te uzlaznu putanju forme u posljednja četiri kola, stavlja u ulogu favorita. No, Nazor i njegovi igrači itekako su svjesni da je slovenski prvak opasan protivnik i da ga treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Kako mu se suprotstaviti? Recept je dobro poznat: agresivnošću, energijom i trkom nametnuti svoj ritam.
Vladović i Lalić
– To je jedina mogućnost da se suprotstavimo toj momčadi. Pokazali smo što je naš stil košarke, odnosno kakav način igre želimo gajiti. To pokušavamo od samog početka i neke stvari polako dolaze na svoje mjesto. To su dokazale posljednje četiri utakmice, tri uzastopne pobjede pa i dvoboj protiv Zvezde u Beogradu, kojeg smo izgubili. Jednostavno, moramo nastaviti igrati i raditi na tom tragu, kako na treninzima, tako i na utakmicama i maksimalno pojačavati ritam. To jedina formula da ova momčad, koja je još uvijek tanka i u kojoj neki igrači nisu afirmirani za ovaj rang natjecanja, egzistira i igra – kaže trener Zadra.
U sastavu iz Novog Mesta igraju dva Zadranima dobro poznata imena. Jakov Vladović, prvi razigravač momčadi, je na prosjecima od 7,8 poena, 4,3 asistencije i 3,7 skokova za 25 minuta, dok centar Jure Lalić za 20 minuta prosječno postiže 10,4 poena, uz 3,9 skokova.
– Vladović – Lalić im je glavna osovina, s obzirom da u napadu preferiraju “pick and roll”. Tu je i Pavić, kao alternacija Laliću na poziciji centra. Naravno i ostali igrači su opasni ako se razigraju i ako se ide kolektivno pomagati na “pick” igru. Moramo biti spremni na sve opcije u obrani i nastojati gajiti svoj stil košarke, s puno skoka, trčanja, te na osnovu maksimalne agresivnosti pokrivati sve naše nedostatke.
Krkin negativni ritam
Kada je riječ o ostalim igračima Krke, prvo treba istaknuti onoga, koji je bio najbolji strijelac u prvom dvoboju ovih momčadi ove sezone, kada je Krka u Novom Mestu slavila sa 78:62. Edo Murić, prvi strijelac momčadi (11,3 poena po susretu) je tada postigao 21 poen, dok su Vladović i Jaka Klobučar pridodali po 16. Veliku minutažu (29) ima i bek Domen Lorbek, koji je na prosjeku od 10 poena po utakmici. Na mjestu krilnog centra najviše vremena provodi Uroš Lučić (7,2p, 3,8sk), s obzirom da je Jurica Golemac odigrao samo prvih šest utakmica pa se ozljedio, dok je Smiljan Pavič na prosjeku od sedam poena i 4,2 skoka. Krka je u prva četiri kola ostvarila tri pobjede, da bi u idućih 11 utakmica slavila samo dvaput i to kod kuće protiv Splita i Olimpije. U Zadru će pokušati prekinuti niz od pet uzastopnih poraza (Cedevita, MZT i Szolnoki u gostima, Igokea i Partizan kod kuće). Zadar će, pak, pokušati doći do treće uzastopne pobjede u Krešinom domu (Szolnoki, Partizan), te četvrte u pet kola. Hoće li poraz u Novom Mestu, gdje je momčad Ante Nazora odigrala jednu od najlošijih utakmica ove sezone, biti dodatan motiv za nedjeljni dvoboj?
– I to je jedan od motiva, no motivacija je širok pojam. U svakoj sekundi treninga i utakmice igrači moraju biti motivirani, neovisno o nekim događajima iz prošle godine – ističe zadarski strateg.


Ulaznice u prodaji od danas




Zadrani se nadaju i velikoj podršci s tribina, a i navijači bi mogli imati nekoliko dodatnih motiva da sutra od 17 sati budu u dvorani Krešimira Ćosića. Jedan je najavljeni dolazak gostujućih navijača, a drugi utrka s beogradskim dvojcem za titulu najgledanije momčadi ABA lige. Ulaznice će se prodavati danas (subota) od devet do 16 sati, te sutra (nedjelja) od devet sati do početka utakmica na blagajni ŠC Višnjik.


ABA liga


Raspored 16. kola: Nedjelja: Zadar – Krka (17 sati). Subota: Szolnoki – Široki (17), MZT Skoplje – Budućnost (17), Igokea – Radnički (17), Cedevita – Split (17), Olimpija – Crvena zvezda (19), Partizan – Cibona (21).