Svake godine više šokolara

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Šokolari će se potruditi da se tradicija pripremanja šokola nastavi

U planu brojnih zabavnih, kulturnih i gastronomskih događanja što ih tijekom ovogodišnje turističke sezone ninska gradska Turistička zajednica kani ponuditi stanovnicima Nina i njegove okolice te domaćim i stranim turistima, kao obično značajno mjesto pripada već tradicionalnoj gastromanifestaciji "Ninska šokolijada". Poznato je da se šokolijada temelji na izradi i ponudi šokola, jedinstvenog gastroproizvoda koji se na prostoru ninskog bazena proizvodi od davnina.

Kako se šokol tradicionalno pripravlja samo u sjeverozapadnom dijelu Zadarske županije, ninski turistički radnici su prije desetak godina prepoznali potrebu promocije ove delicije te osmislili šokolijadu.

Da se inicijativa pokazala punim pogotkom svjedoči više činjenica. Jedna među njima je svakako najznakovitija, a to je da se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj šokolara. Primjerice, 2002. godine na prvu se šokolijadu prijavilo 12 sudionika, a lani je deseta, jubilarna okupila rekordnih 69 šokolara, i to ne samo iz Nina i njegove šire okolice, već iz različitih mjesta zadarskog kraja te čak iz Zagreba i Sv. Ivana Zeline.

 - U nastojanju da u cijelosti otrgnemo zaboravu pripremanje naših starih, izvornih kulinarskih specijaliteta, u koje svakako spada i šokol, ovih prvih dana nove 2013. godine krenuli smo s pripremama koje prethode izradi čuvenog i već sada nadaleko poznatog ninskog šokola. Čiji će šokol odnijeti ovogodišnju titulu šampiona doznat će se tek nakon vremenskog dozrijevanja 21. srpnja kada će se održati turistička fešta Šokolijada i kada će se domaćim i turistima ponuditi šokol na degustaciju, kazala je Marija Dejanović, direktorica Ureda ninskog TZ-a dodajući kako će fešti prethoditi proglašenje najboljih šokolara kojima će se uručiti vrijedne nagrade, prigodni darovi i zahvalnice.

Iz Ureda TZ Nina pozivaju sve koji žele sudjelovati u Šokolijadi da se do četvrtka 10. siječnja jave u Ured TZ-a ili na brojeve telefona 023 264-280 i 023 265-247 zbog dogovora oko dopreme i podjele mesa, koje će i ovaj put financirati TZ Grada Nina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno