Zadrani biraju Roglu, nisu otkrili Kupres

Slika korisnika admin
Na Kupres dolaze većinom ljudi s područja Splita, Dubrovnika, Makarske i Imotskog, a manje iz Zadra

Slovenija i Austrija dvije su zemlje za koje se Zadrani odlučuju kada je u pitanju odlazak na skijanje. U izbor dolaze slovenska Rogla, te austrijski Nassfeld i Bad Kleinkircheim, doznajemo iz zadarske agencije Terra travel koja aranžmane radi isključivo na upite klijenata.

Tradicionalna destinacija

- Zadarskom području Rogla je tradicionalno bliža, budući da su hoteli dosta pristupačni, ljudi su se naviknuli, a i blizu je. Od destinacije nas dijeli svega nekoliko sati, kažu u Terri, dodajući kako u tu sliku upada i Nassfeld, dok se Bad Kleinkircheim kao destinacija pojavio tek ove godine zbog povoljnijih cijena, ali i zbog dobre 'wellness' ponude koju Zadrani vole povezati s skijaškom. Što se tiče cijena, one variraju ovisno o hotelima i aranžmanima pa se tako ponude kreću od 300 eura pa na dalje, i to za Roglu i Nassfeld. Ove je godine tradicionalni hrvatski tjedan prije nastavka školske godine 'razbijen' na dva tjedna pa se tako, kažu u Terri, skijalo i prije Nove godine, kao i poslije.

Zadarska agencija Aquarius u svojoj ponudi drži aranžmane od Kompasa i Atlasa, a interesa nije bilo previše, kao ni prošle godine.

- Bilo je upita i uzeli su prospekte, međutim, daljnje realizacije nije još bilo, kazuju iz te agencije, dodajući kako je najviše interesa bilo za Sloveniju i Austriju.

Razlog tomu krije se možda pak u regionalnim alternativama, poput bosanskohercegovačkog Kupresa koji je postao prava skijaška meka za Hrvate. Na Kupres dolaze većinom ljudi s područja Splita, Dubrovnika, Makarske i Imotskog, a ima i Zadrana, iako u tragovima, kazuje jedan od njih koji se upravo vratio s dočeka Nove godine na tom omiljenom BiH skijalištu. A zašto je tako? Pa zato jer je 'spiza' vrhunska, a cijene 30 posto niže. To nećete naći nigdje drugdje, pojašnjava.

Pristupačan i gostoljubiv Kupres

- Na Kupres dolaze ljudi različitih profila, i dubljeg i plićeg džepa. Oni bogatiji tamo imaju svoje vikendice dok manje bogati traže privatni smještaj ili smještaj po hotelima. Uz sve to, blizu je, budući da je od Zadra udaljenost svega 280 kilometara, koliko nas dijeli i do Zagreba. I skijaši imaju dobru ponudu s dva skijališta, kaže.

Ne čudi stoga da, kad je Kupres u pitanju, nema potrebe za spremanjem sarmi u 'portapak' jer - tamo je jeftinija hrana u restoranu negoli kod nas u pripremi, kazuje ovaj bosanskohercegovački vikendaš.

Najpoznatiji su po domaćem kajmaku, vrhnju i medu što se mogu kupiti na svakom koraku. Tu su i specijaliteti kao što su domaća pura s maslacem, kajmakom i kiselim mlijekom, „pravi" bosanski ćevapi te različite varijacije mesa s roštilja, među kojima i pljeskavice punjene kajmakom.

Zbog povećeg broja Hrvata na Kupresu se mogu čuti jedino cajke. Lokalno stanovništvo, koje je inače iznimno ljubazno i gostoljubivo cajke ne sluša, pa se tako u restoranima gdje se održavaju takvi nastupi ne može naći ni jedan „domorodac".

Uz sve to, na Kupresu u restoranima primaju sve valute - od eura, marki, kuna... S razlogom zato jedan grad, koji broji oko tri tisuće stanovnika, u sezoni poveća brojku na petnaestak tisuća ljudi. A kada uz sve to spomenemo da se na stolu restorana prije svega dobije - pepeljara, sreći Hrvata nema kraja.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno