Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Srdela izvukla loš ulov inćuna

04.01.2014. 23:00
Srdela izvukla loš ulov inćuna


Već uobičajeno krajem godine donosimo inventuru ribarske godine na izmaku. Podsjetimo se prvo u par riječi glavnih događanja u 2012. i kako smo najavili ribarsku 2013.
2012. godinu je obilježio veliki pad ukupnog ulova inćuna. Nakon godina velikog rasta, pa zatim nekoliko godina stabilnih ukupnih ulova, ali s kontinuiranim padom veličine ulovljenog inćuna, u 2012. je ulov inćuna pao za trećinu. Od 2006-2011 ulov inćuna se kretao oko 13- 14000 tona, da bi u 2012. pad ispod 9000 tona.
Ulovi srdele su bili vrlo izdašni, iako je veličina ulovljene srdele također u padu. Nije se ponovila rekordna 2011, ali 2012. je bila druga godina u povijest po uspješnosti (gledajući ukupan ulov). I ovu godinu su obilježile brojne kapitalne investicije u ribarstvu pa se prisjetimo novih pogona zadarskih firmi: Cromaris u Gaženici, Omega 3 u Šopotu kod Benkovca, Jadran Tune u Biogradu, te Marikomerca u Grabima – Poličnik. Van Zadarske županije istaknimo investiciju Arbacommerca u Labinu i Conex Tradea u Čaporicama kod Trilja. Conex Tradeova nova tvornica ribljih konzervi, prva nakon 40-tak godina, predstavlja početak renesanse ove riboprerađivačke grane.
 U najavi 2013. smo naveli da: „slijedeću godinu će također obilježiti nastavak ovog investicijskog ciklusa, ali i daljni pad veličine i ukupnog ulova inćuna te stabilni ulovi srdele.”
Loš početak minule godine
2013. je krenula loše. Iako su početak godine sve tvornice dočekale punih hladnjača, već krajem zime tvornice su se našle u problemima sa sirovinom. Ulov male plave ribe je drastično podbacio, pa su primjerice tvornice konzervi sa velikim teškoćama održavale kontinuitet proizvodnje. Naglasimo da je i ulov inćuna već uobičajeno kasnio, tako da se početkom godine u sektor uvukao pesimizam.
 Sa druge strane par riboprerađivača je završavalo svoje kapitalne investicije, a nekoliko firmi je na IPARD predavalo dokumentaciju za gradnju novih pogona za preradu ribe.
Sredina proljeća je donijela početak ulova tuna, te se dopuštena ulovna kvota brzo ulovila. Gotovo paralelno počeli su i bolji ulovi male plave ribe, tako da su sa toplijim danima počela i „toplija” vremena u ribarskom sektoru.
 Ulovi inćuna su, kako smo već rekli, uobičajeno kasnili, ali se ipak krajem proljeća bilježe značajniji ulovi. Nažalost ponovila se ribarska 2012. te su ulovi inćuna značajno smanjeni. Tek povremeno brodovi bilježe veće ulove, u pravilu vrlo malog inćuna.
Dok se primjerice inćun preko 40 kom/kg, do 2007. smatrao malim, ove godine inćuna ispod 40 kom/kg gotovo nije ni bilo (kao i zadnjih par godina). Treba istaknuti da se povremeno na južnom Jadranu ipak lovio nešto veći inćun, ali je to više bio izuzetak nego pravilo. Situaciju su nešto olakšavale rekordno visoke otkupne cijene inćuna.
Izdašni ulovi srdele
Sa druge strane ulovi srdele su bili vrlo izdašni. Iako je početak godine donio male ulove vrlo sitne srdele (50-60 kom/kg), u drugoj polovici godine značajno se oporavila pecatura, a ulovi su krajem godine bili uistinu nevjerojatni. Brodovi su lovili koliko su imali ribarskih kašeta ili koliko im je taj dan bilo ograničeno/dopušteno. Nerijetko se bilježe ulovi i od 40 tona po brodu, a 10 tona dnevno se nije smatralo osobitim ulovom. Istaknimo, da su ribare spasili novoizgrađeni kapaciteti za smrzavanje, te su se nove investicije u sektoru u potpunosti opravdale. Možemo procijeniti da su dnevni ulovi kontinuirano prelazili 1000 tona.
 Kad govorimo u ukupnom ulovu, 2013. će biti vrlo blizu rekorde 2011., sa vjerovatno rekordnim dosad zabilježenim ulovima srdele. Ono što zabrinjava je ipak mala prosječna veličina ulovljene srdele (40-50 kom/kg), ali mislim da možemo zaključiti, što smo u više navrata zadnjih godina najavljivali, da su počele godine srdele.