Igrači moraju pokazati vjeruju li u ono što rade s Antom Nazorom

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
ŠTO NAPRAVITI? - Ante Nazor

Ante Nazor suočava se sa vjerojatno najtežom situacijom otkako je trener Zadra, a ovo mu je treća sezona. Iako nije prvi put da je njegova momčad doživjela šest uzastopnih poraza. Isto toliko ih je nanizala prošle sezone između četvrtog i devetog kola, kada je gubila redom od Cibone u Zagrebu, Crvene zvezde kući, Mega Leksa u Sremskoj Mitrovici, Olimpije i Budućnosti pred svojim navijačima i Szolnoki Olaja u Mađarskoj.

U tom trenutku Zadar je imao omjer 2-7, ali je ipak bio u kudikamo mirnijoj situaciji nego danas. Tada je, naime, iz ABA lige ispadao samo jedan klub, a s obzirom na raspad sistema u Levskom, bilo je posve jasno da će to biti upravo klub iz Sofije, koji je i završio s omjerom 2-24. Prema tome, Zadrani su barem s te strane mogli biti mirni, što danas nije slučaj, jer iz lige ispadaju dva kluba, a kako sada stvari stoje to može biti bilo tko osim vodeće četvorke. U borbu za ostanak je, dakle, uključeno čak deset klubova, što nikada ranije nije bio slučaj. Neki su u malo boljoj situaciji, neki u lošijoj, ali nitko na današnji dan ne može reći da je siguran.

Zabrinjavajuća igra

Postoji još par razloga zašto aktualna zadarska situacija zabrinjava više od prošlosezonske, a to su igra i psihološko stanje unutar momčadi. Nije ni lani Zadar u tom razdoblju igrao dobro, ali definitivno nije bio u slobodnom padu kao što izgleda sada. O tome dovoljno govori činjenica da smo u izvještajima s posljednjih nekoliko utakmica morali rabiti izraz "raspad sistema". Sutjeska je od 22. minute do kraja treće četvrtine napravila seriju 22-4, Cibona u posljednje četiri minute 16-2, dok su Crvena zvezda i Mega Leks u petnaestak minuta nastavka Zadrane razbili sa čak 30 razlike. I Budućnost je na Višnjiku od 46:46 u 33. minuti došla do konačnih +13, što zapravo i nije toliko zaboljelo, koliko domaći poraz od Krke, jedini pravi kiks od svih navedenih poraza. Za razliku od preostalih pet utakmica, gdje je imao nekih pozitivnih razdoblja, tu je Zadar odigralo loše svih 40 minuta. Što se može dogoditi, jer i to je dio košarke, ali jednoj ozbiljnoj momčadi se nipošto ne bi smjeli događati raspadi sistema kakvi su viđeni u posljednjim kolima. Bez obzira na kvalitetu protivnika. Jer nitko ne može reći da je Mega Leks toliko bolji od Zadra da mu se između 22. i 35. minute doslovno naruga i sa minus dva dođe do plus 30. Nazorovi igrači u tom su razdoblju na terenu izgledali kao razbijena vojska i to je trenutačno glavni problem kojega on i njegov stručni stožer moraju riješiti. Zašto im momčad, umjesto da nakon toliko treninga raste, kako su i najavljivali, drastično pada?

Nužna pojačanja

Nazor je u prošlosti pokazao da zna pronaći izlaz iz teških situacija, ali bez pomoći igrača neće moći. Jer koliko god da postoji odgovornost trenera, a jasno je da je on prvi koji odgovara za rezultate, toliko postoji i ona igrača. Promašeni otvoreni šutevi, ničim izazvana kriva dodavanja i nerealizirani kontranapadi na bizarne načine nisu nešto što se može ispraviti treningom. To je stvar mentalne pripreme igrača i njihove koncentracije na terenu. Zašto ona trenutačno nije na razini na kojoj bi trebala biti? I to je tema o kojoj će Nazor morati razgovarati s igračima. Jer koliko god je točno da je ovaj Zadar manje kvalitetan pa i manje karakteran nego onaj prošlosezonski, toliko je nemoguće prihvatiti da ova skupina igrača, koja ipak ima određenu kvalitetu, na parketu izgleda tako loše kako izgleda u posljednje vrijeme. Sve to dovodi do zaključka da se neki potezi moraju povući i mimo razgovora. Prvi je već povučen, raskinut je ugovor s Dragom Pašalićem, ali time se nije ništa dobilo. Dobiti se može jedino dovođenjem pojačanja (jedno je nužno, a dva poželjna), a rok za to je ovaj tjedan, točnije 10. siječnja.

Ako ni to ne pomogne, logičnim slijedom doći će na red i pitanje trenera. O tome u klubu još nije bilo rasprave, jer je Nazor svojim dosadašnjim radom zaslužio povjerenje i ne može ga se suditi samo na temelju ovog crnog niza, ali i on je svjestan da su u sportu, a pogotovo u sredini kakva je zadarska, rezultati jedino mjerilo. I da je gostovanje kod Tajfuna u sljedećem kolu jedna od njegovih najvažnijih utakmica na klupi Zadra. Pritom je važno naglasiti još nešto, a to je odnos na relaciji trener- igrači. Ako oni doista vjeruju u ono što rade s Antom Nazorom, onda će u petak za njega ostaviti zadnji atom snage na terenu i pokušati zajedničkim snagama izići iz krize. U protivnom, svaka sljedeća mogla bi biti sudbonosna. Tajfun će svakako dati neke odgovore.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno