Uz tri milijuna svojih kuna, računaju i na 5,5 milijuna iz EU fondova i države

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Grubi radovi na općinskoj zgradi i Memorijalnom centru su pri samom kraju

Ovogodišnji proračun ravnokotarske općine Škabrnja (Škabrnja, Prkos) iznosi 8,2 milijuna, a na tom području živi oko 1.780 stanovnika u 505 domaćinstava.

- Usprkos novoj poreznoj politici koja pritišće proračun započeti projekti se nastavljaju, a novi otvaraju, kazao je načelnik Nediljko Bubnjar, te nastavio:

- Realni proračun je oko 2,5 do 3 milijuna kuna dok se oko 5,5 milijuna sasvim realno očekuje iz EU fondova i državne potpore, ističe škabrnjski načelnik.

Riječ je o projektima izgradnje vatrogasno-športsko-lovačkog i općinskog doma na Vlačinama, zajedničkom projektu UEFA-e i HNS-a pod nazivom Grassroots ili zelena, umjetna trava na nogometnom igralištu, te o projektu izgradnje općinske zgrade s memorijalnom sobom u centru Škabrnje.

Idejno rješenje

- Projekt višenamjenske zgrade na Vlačini košta oko 2 milijuna. Gradit će se uz pomoć EU fondova namijenjenih naseljima do 5.000 stanovnika, odnosno mjerom 7.4.1. namijenjenom za građenje vatrogasnog doma i spremišta, društvenog doma, igrališta, sportske građevine i drugog u iznosu do jednog milijuna eura po projektu. Sva dokumentacija je spremna, obznanio je Bubnjar.

Izmjenama i dopunama UPU-a uređenja Sportsko-rekreacijske zone Vlačine višenamjenska zgrada gradit će se na prostoru gdje su već dva nogometna igrališta, malonogometno igralište s umjetnom travom i drugi športski tereni.

- Pred nama je raspisivanje natječaja za idejno rješenje projekta višenamjenske zgrade, najavio je Bubnjar.

U tijeku je izgradnja općinske zgrade s memorijalnim centrom na centralnom Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji. Memorijalni centar, odnosno memorijalna soba je namijenjena za odavanje počasti i paljenje svijeća u čast poginulim mještanima i braniteljima. Nešto poput prostora unutar Kamenitih vrata na zagrebačkom Gornjem gradu.

Grassroots

- Riječ je o "goloj betonskoj zgradi" ili roh bau fazi radova koji financira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo branitelja i Općina, navodi Bubnjar te nastavlja:

- Zgrada je pred armirano-betonskom pločom na katu. Ukupna investicija je oko 2,5 milijuna kuna. Za završetak je potrebno još oko 1,5 milijun kuna, a u tijeku je postupak zatvaranja financijske konstrukcije, reći će Bubnjar.

Zajednički projekt Općine, UEFA-e i HNS-a pod nazivom Grassroots ili zelena, umjetna trava na potpuno novom, trećem velikonogometnom igralištu na Vlačini vrijedan je oko 1,2 milijuna kuna.

- Za projektnu dokumentaciju u proračunu je predviđeno 400.000 kuna, naglasio je načelnik.

Nakon gotovo dva stoljeća od posljednje katastarske izmjere u tijeku su aktivnosti na provedbi nove katastarske izmjere na području općine Škabrnja.

- Odaziv mještana je više nego zadovoljavajući. Za katastarsku izmjeru u ovogodišnjem proračunu je predviđeno 500.000 kuna, precizan je Bubnjar.

Stavke u proračunu

Za socijalnu skrb je predviđeno 145.000 kuna, Dječji vrtić Maruškica 520.000 kuna, DVD 70.000 kuna, KUD 30.000 kuna, naknade učenicima i studentima 30.000 kuna, sport 150.000 kuna, održavanje sportskih terena 32.000 kuna, udrugama 23.000 kuna, javna rasvjeta 90.000 kuna, civilna zaštita 20.000 kuna, nerazvrstane ceste i poljski putevi 145.000 kuna, prikupljanje otpada i deratizacija 61.000 kuna, javne površine 15.000 kuna, groblje 50.000 kuna, projektna dokumentacije 415.000 kuna...

- Učinit ćemo sve za opstojnost ponosne Škabrnje, za opstojnost Prkosa. Planova za budućnost je puno. Već danas ima gotovo cijelu infrastrukturu, a zbog svoje dobre cestovne povezanosti položaj je vrlo atraktivan, zaključio je Nediljko Bubnjar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno