Zračna luka ostvarila promet 1,7 posto manji nego 2013.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Luxairov Boeing letjet će na relaciji Luxembourg - Zadar - Dubrovnik

U Zračnoj luci Zadar zadovoljni su prošlogodišnjim prometom putnika iako je on nešto manji od onog 2014. godine. No, moglo je  biti i gore nakon odlaska švedskog avioprijevoznika Scandjeta i bankrota poljskog Eurolota, te ukidanja nekih Ryanairovih linija.

Zračna luka Zadar prošlu je godinu ipak završila sa samo 1,7 posto putnika manje u odnosu na 2014. godinu, što se zbog ovih objektivnih čimbenika ipak smatra dobrim rezultatom.  

Tako je Luka prošle godine ostvarila ukupan promet od 487.000 putnika, što je za 8.000 putnika manje nego 2014. godine kada ih je u Zadar sletjelo 495.000.

- Zadovoljni smo ovim rezultatom s obzirom na manji broj linija što smo ih imali u prošloj godini, prije svega odlazak Scandjeta. To smo nadoknadili izvrsnom popunjenošću u predsezoni i posezoni. Tako smo u odnosu na 2014. godinu veći promet imali nekoliko mjeseci, pogotovo u svibnju, listopadu i studenom, što je popravilo kraj godine - kaže Nikola Barać, glasnogovornik Zračne luke.

Nadaju se prometu od 500.000 putnika

Tako je za prvih pet mjeseci prošle godine zabilježeno povećanje od čak 14,60 posto, ali je u lipnju došlo do podbačaja prometa od tri posto. Loši rezultati nastavili su se i u srpnju kada je došlo do pada prometa od čak 17,2 posto. U kolovozu je pad prometa bio nešto manji, pa je zabilježen pad od dva posto, no izvrsni su bili listopad i studeni koji je donio čak 16 posto veći promet.

Magičnu brojku od pola milijuna putnika u Zračnoj luci nadaju se ostvariti iduće godine, iako su to priželjkivali i prošle. Međutim, odlasci ili bankroti nekih avioprijevoznika omeli su ih u tome, ali bi ova godina konačno mogla donijeti toliko željenu brojku.

- Ove se godine nadamo premašiti brojku od 500.000 putnika jer već imamo najavljeno nekoliko novih linija, a tu je, naravno, i naš stari partner, Ryanair koji počinje letjeti u travnju. Tada će početi prometovati i linija za Berlin - kaže Barać.

Dobili međunarodnu nagradu

Irska zrakoplovna kompanija i dalje donosi glavninu prometa zadarskoj Zračnoj luci, a mnogi su zadarski djelatnici u turizmu sretni što neće biti odgode letova za predsezonu, kakve su bile spekulacije krajem ljeta. No, dogovorom između njih i Zračne luke Zadar riješen je i taj problem, pa će Ryanair i ove godine početi prometovati već od travnja. Tada kreće i nova linija za Berlin koja bi, zajedno sa ostalima, doista mogla dovesti do povećanog broja putnika.

Rukovodstvo Zračne luke u tu je svrhu bilo na nekoliko sajmova zrakoplovnih kompanija kako bi uspjeli Zadru dovesti nove linije, a u tome su i uspjeli. Ne zaboravimo da je Zračna luka Zadar prošle godine zbog porasta putničkog prometa dobila i turističku nagradu Zlatni Interstas.

To i nije ništa čudno prisjetimo li se i prometa ostvarenog u 2012. godini kada je Zračna luka Zadar ostvarila rekordan rast od 30 posto prometa sa prevezenih 350.000 putnika. Za usporedbu, Zračna luka Pula koja također spada u srednje velike zračne luke i s kojom se promet ove zadarske stoga često uspoređivao, tada je ostvarila samo pet posto rasta.

Čekaju se financijski rezultati

No, treba vidjeti što će ukupni podaci o putničkom prometu Zračnoj luci Zadar donijeti i u financijskom smislu. Godine 2014. Luka je zabilježila porast broja putnika u odnosu na 2013. godinu, ali je istodobno imala i pad prihoda i dobiti. Godine 2014. zaradila je 3,45 milijuna kuna, a 2013. 7,7 milijuna kuna, što im je donijelo znatan financijski pad.

Kako je promet ove godine otprilike na razini prošlogodišnjeg, treba vidjeti hoće li se i financijske brojke kretati oko onih iz 2014. godine, jer do lošijeg poslovnih rezultata nije došlo samo zbog manjeg broja linija. Problem je i činjenica da prihodi trgovinske djelatnosti Travel Valeu - Duty free shop roba izvan Hrvatske ne prate trend povećanja fizičkog obujma prometa putnika, a smanjeni su zbog oporezivanja robe PDV- om i trošarinama ulaskom u Europsku uniju. Tu su i druge stavke kojih je dosad naglašavala Uprava, poput činjenice da nisu bili ostvareni prihodi od najma prostora carini i Ministarstvu unutarnjih poslova zbog neriješenih odnosa oko novih ugovora o najmu i režijama za 2014. godinu, te još neke druge stavke koje su u konačnici donijele manju financijsku dobit.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno