Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Agrumi stradavaju već na -4, oblice mogu izdržati do -15

04.01.2017. 23:00
Agrumi stradavaju već na -4, oblice mogu izdržati do -15


Nakon više od mjesec dana pala je kiša. Za sada ne preobilna, tek nekih dvadesetak litara po četvornom metru, ali dovoljno da prekine sušu u prosincu.
Prosinac u mediteranskoj klimi spada u najkišovitiji mjesec. Prema podacima DHMZ-a za razdoblje od 1961. do 2015. tijekom prosinca na meteorološkoj postaji Zadar u prosjeku je izmjereno 97,8 litara kiše na četvorni metar. U prosincu 2016. izmjereno je zanemarivih 0,4 litre.
Bunari i vodotoci presušili
 Suša tijekom prosinca imala je pozitivne, ali i negativne učinke. Pozitivni učinci ogledaju se u tome da su se pojedini poljoprivredni radovi primjereni za zimu mogli obaviti pravovremeno i kvalitetno. Prvenstveno je to duboko zimsko oranje, zaoravanje organskog i mineralnog gnojiva kako u voćnjacima, vinogradima tako i na oranicama.
 Na žalost, danas se sve manje koristi organsko gnojivo, prvenstveno kvalitetan stajski gnoj, što dovodi do degradacije tla i uništavanja strukture. Posljedice su zbijenost tla, poremećen vodo-zračni odnos, te gubitak humusa kao najvrednije komponente svakog plodnog tla.
 Izostanak oborina tijekom prosinca imao je za posljedicu da su bunari i povremeni ravnokotarski vodotoci presušili, čime može doći do manjka vode tijekom vegetacijskog perioda, kada je potrebno obaviti navodnjavanje.
 Krajem tjedna meteorolozi najavljuju jače zahlađenje, prvenstveno u Dalmaciji. Osim što se treba dobro obući i zagrijati prostorije, potrebno je zaštititi osjetljive poljoprivredne kulture od niskih temperatura.
Temperature s negativnim predznakom razveselile su brojne poljoprivrednike, bez obzira što su izazvale oštećenja na agrumima i povrću.
 Zbog toga je potrebno pravovremeno obaviti sve radnje da posljedice od mraza budu što manje.
Agrumi na udaru
 Agrumi su najosjetljiviji na niske temperature. Najosjetljiviji su grejp, naranča, limun, dok je mandarina otpornija. Kritične temperature za mandarine su -6 do -8 stupnja Celzijusa, ovisno o podlozi na kojoj su cijepljene. Limun pozebe već kod -4, dok kod -8 stablo može uginuti.
 Kako se agrumi većinom gaje u vrtovima i okućnicama lako ih je zaštititi. Krošnju je potrebno prekriti agril mrežom, a deblo omotati slamom. Povrće koje se nalazi u povrtnjaku također je dobro pokriti agrilom, kojeg se može nabaviti u svakoj poljoprivrednoj ljekarni.
 Otpornost masline na niske temperature ponajprije ovisi o starosti stabla, sorti, mikrolokaciji i duljini trajanja hladnog vremena. U kraćim vremenskim razdobljima maslina podnosi hladnoću od -8, a pozebe kod -12. Maslina najbolje podnosi niske temperature u periodu dubokog zimskog mirovanja – tijekom prosinca i siječnja. Starija stabla sorte oblica u periodu mirovanja mogu izdržati temperature od -15 stupnjeva Celzijusa. Mlade masline pozebu već kod – 12.
 Bez obzira na opasnost pozebe, niskim temperaturama najviše će se obradovati maslinari. Gljiva Paunovo oko zbog vlage i neprimjerno visokih temperatura tijekom jeseni i početka zime bila je aktivna čak i početkom prosinca, izazivajući infekciju i opadanje lišća maslina.
Okovana stabla
 Posljednja studena zima na našem području bila je početkom 2012. godine, kada je snijeg zabijelio ne samo Ravne kotare, već priobalje i otoke. I 2009. godine bilo je studeni i snijega sredinom veljače. U 2010. godini krajem siječnja pala je kiša koja se je ledila na tlu i po krošnjama stabala.
 Okovana stabla davala su poseban ugođaj. Brojni voćari, a prvenstveno maslinari, tada su mehanički skidali led s krošnje stabala u strahu da se grane ne slome pod teretom leda i da lišće ne strada od niskih temperatura. Kada se led otopio, to se pokazalo lošom mjerom. Pogotovo kod maslina.
 Skidanjem leda s krošnje uz lupanje štapom imalo je za posljedicu opadanje lišća i lomljenje tanjih grana i grančica. Osim toga, ispod leda je viša temperatura nego na površini, tako da led u vrijeme ekstremno niskih temperatura ima koristan učinak na voćke.
Temperature u minusu
 Meteorolozi najavljuju ekstremno niske temperature bez oborina pa poledice ne bi trebalo biti, ali zbog opreza naveli smo i tu mogućnost.
 Da su meteorolozi u pravu pokazuju temperature izmjerene u srijedu u ranim jutarnjim satima. Na agrometeorološkoj stanici na Nadinu zabilježena je temperatura od minus 5,4 stupnja Celzijusa, na Jankolovici minus 3,6, a na Bokanjačkom blatu čak minus 7,3.
 Snijeg koji je pao u noći od ponedjeljka na utorak zabijelio je Bukovicu i Liku. Eto prilike da se razvesele djeca i priušte im se zimske radosti na snijegu. Nije daleko niti previše skupo.