Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najtraženija krvna grupa A

04.01.2017. 23:00
Najtraženija krvna grupa A


Zadarska transfuzija s dozama krvi stoji dobro. Prošle srijede je bila akcija dobrovoljnog darivanja krvi sa 40 darivatelja, utorak je također prošao dobro, a za srijedu je zakazana akcija darivanja krvi članova Hrvatske gorske službe spašavanja, doznajemo od dr. Ivne Lucin.
– HGSS je zakazan za popodnevne sate i tu isto očekujemo dobar odaziv, jer oni se u prosjeku odazovu s barem dvadesetak članova. U svakom slučaju stojimo puno bolje nego Zagreb, koji naravno ima i veće potrebe, pojašnjava Lucin. I Zadar ima svoje potrebe, no one se uspiju namiriti.
– Preko blagdana je bilo prometnih nesreća, no sve uspijevamo pokriti. Trenutačno, najtraženija je krvna grupa A, koja se ovih dana najviše troši, a darivateljima bi bilo najjednostavnije darovati krv srijedom popodne, od 14 do 19 sati. Tada mogu doći i oni koji rade u jutarnjim satima, pojašnjava dr. Lucin, dodajući kako je odaziv Zadrana tradicionalno dobar.
– Oni nas ne zaboravljaju. Znaju naše potrebe i dolaze kada treba, poručuje.
Zašto darivati? U Hrvatskom Zavodu za transfuzijsku medicinu ističu kako krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.
Program okupljanja dobrovoljnih darivatelja krvi je socijalni program. Stoga, u Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, odnos između darivatelja i transfuzijske službe osniva se na partnerstvu između darivatelja krvi, društva/zajednice i transfuzijske službe. U osnovi transfuzijske djelatnosti upravo je program okupljanja darivatelja krvi. O provedbi tog programa ovisi liječenje bolesnika transfuzijama krvi, krvnim pripravcima i derivatima plazme.