Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrime je za dizanje ulja sa taloga

05.01.2018. 11:12
Vrime je za dizanje ulja sa taloga


Ušli smo u Novu godinu. Želja da bude uspješna i bolja nego prethodna nije manjkalo. Kakva će stvarno biti teško je išta prognozirati. Seljaku gora ne može biti nego ova koja je upravo otišla ili se tome samo nadam. Stranica 2017. je zatvorena i treba otvoriti novu knjigu 2018. godine.
Još dan do blagdana Tri kralja odmora, a onda valja prionuti poslu.
Naravno neće se niti ovih dana ljenčariti i ležati na kauču, već će se obavljati manje zahtjevni poslovi. Meso od svinjokolje je na dimu i treba ga redovito kontrolirati i pregledavati. Izuzetno visoke temperature pogoduju letu muha, a muha je najopasnija za meso koje se suši.
– Meni nije problem muva, već neprimjerene temperature govori, Vlado iz Gorice i nastavlja. U moju pušnicu muva nema šanse ući. Meso je dovoljno visoko od vatre da se dim dovoljno ohladi, a na otvore za ventilaciju i prozračivanje stavio sam dovoljno gustu mrižu da niti najsitnija muva ne može ući.


Naklijavanje krumpira
Ovih dana treba svratiti u poljoprivredne ljekarne i nabaviti potreban repromaterijal. Prvenstveno sjeme raznog povrća jer sjetva presadnica je pred vratima. Naravno potrebno je osigurati sjemenski krumpir koji je u gotovo sve poljoprivredne ljekarne stigao prije Nove godine. Krumpir prije sadnje treba obavezno staviti na naklijavanje.
Naklijavanjem gomolja skraćuje se duljina vegetacije u polju jer se prvenstveno skraćuje period od sadnje do nicanja usjeva. Sadnjom naklijalih gomolja dobije se ujednačenije nicanje i ujednačeniji usjev u polju, te ranije zametanje gomolja. Naklijavanje gomolja treba obavljati u prisutnosti svjetlosti što znači u prostorijama gdje je normalna osvijetljenost. Dužina perioda naklijavanja u prosijeku za rane sorte je 30 do 35 dana. Za naklijavanje gomolji se slažu u sanduke najviše u dva reda, ali obavezno vrhom okrenutim prema gore. Gomolji na naklijavanju ne smiju biti direktno izloženi sunčevom svjetlu. Temperatura u prostoriji gdje se obavlja naklijavanje mora biti od 12 do 15 stupnjeva Celziusa. Optimalna vlažnost za naklijavanje gomolja je oko 90 do 95 posto. Prostoriju treba povremeno provjetravati i rotirati sanduke kako bi svi gomolji podjednako bili izloženi svjetlosti. Pravilno naklijali gomolji trebaju imati čvrstu klicu ljubičasto zelene boje dužine 1 do 1,5 centimetar. U tami klijanje je brže, ali su klice duže i lako se lome.


Pretok ulja i obnova maslina
I već kada se je pomislilo da su sve masline davno prerađene i da se ovih dana obavlja pretok ulja susretnem Željka Dešpoju iz uljare Vila Danica na Pašmanu i saznam da ima narudžbu da ovih dana preradi nekoliko stotina kilograma maslina.
Još malo i dan će postati duži i tada će započeti radovi na otvorenom. Obnova starih maslina, rezidba voća i vinove loze, čišćenje i paljenje korova. Do tada ljepše i ugodnije je boraviti u konobi, a i u konobi ima posla. Treba pretočiti maslinovo ulje ili kako kažu maslinari dignuti ga s taloga. Za vrijeme skladištenja ulja na dnu spremnika taložni se sloj vegetabilne vode, koji se između ostalog sastoji od organskih šećera, lipoproteinskih sastojaka, vegetabilnih čestica i enzima.
U povoljnim uvjetima, osobito, ako dodir s uljem duže traje, mogu nastati promjene: miris po talogu, tipičan miris od vegetabilne vode, miris po trulosti, nastaje fermentacijom taloženih sastojaka i povećanje slobodnih masnih kiselina.




Drugi pretok i sumporenje vina
Nemaju samo maslinari i uljari posla u konobi i podrumu već i vinogradari i vinari. Staro nepisano vinarsko pravilo dalmatinskih vinara je da vino treba pretakati u mjesecima čije ime počinje slovom S. To znači u studenom, siječnju, svibnju i srpnju ukoliko ostane što za pretok. Danas u suvremenoj tehnologiji proizvodnje vina broj pretoka se je smanjio.
Suvremeno vinarstvo je sve više protiv zračenja vina i za što manji broj pretoka. Ovo se danas podudara i s ukusom potrošača, koji žele mlada, svježa i prijatno mirišljiva vina, sa sortnim mirisom, odnosno mirisom grožđa. Vino gubi na kvaliteti kad se previše zrači i previše pretače. Takvo vino brzo gubi sortnu aromu koja je naročito osjetljiva kod nekih sorata.
Drugi pretok treba obaviti zbog taloga koji je u manjoj mjeri stvaran u vinu u tijeku ležanja i njegove izgradnje. U toplijim danima taj talog je potencijalni nosilac kvarenja vina. Drugi pretok je potrebno obaviti i onda kad vino poslije prvog pretoka još nije potpuno čisto i kad u pogledu okusa i mirisa nije došlo do punog izražaja. Drugo pretakanje se obavlja šest do osam tjedana nakon prvog, prije nego nastupe topliji dani. Međutim, nije dobro ni prerano početi s drugim pretekom, pogotovo ako čišćenje vina ide sporo. U tom slučaju vino je čisto samo u gornjim slojevima, dok je prema dnu još mutno. Na taj način s preranim pretakanjem vino ostaje mutno.
Uz pretok vina treba obaviti njegovo primjereno sumporenje. Većina ravnokotarskih vinara "starog kova" još uvijek izbjegavaju koristiti sumpor u proizvodnji vina jer smatraju da im od sumpora "puca glava". Glava ne puca od pravilno dodanog sumpora tijekom procesa proizvodnje i pretoka, već od mišturanog vina sumnjive kakvoće. Vino bi trebalo sadržavati oko 35 mg/l slobodnog sumporovog dioksida ( SO2 ) što ga čini stabilnim i čuva tijekom njegovog daljnjeg procesa njegovanja.


Još prerađuju masline
I već kada se je pomislilo da su sve masline davno prerađene i da se ovih dana obavlja pretok ulja susretnem Željka Dešpoju iz uljare Vila Danica na Pašmanu i saznam da ima narudžbu da ovih dana preradi nekoliko stotina kilograma maslina.