Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dojavite ako je netko u ovim hladnim danima prepušten ulici!

05.01.2019. 14:01
Dojavite ako je  netko u ovim  hladnim danima  prepušten ulici!


Kao i svake zime i ovih je dana zadarsko Prenoćište Sv. Vinka  Paulskog sigurno utočište beskućnicima, ljudima bez krova na glavom  koji se najveći dio dana mogu ugrijati u ovom prostoru Caritasa Zadarske nadbiskupije. Iako pojedine ustanove koje skrbe o najpotrebitijima,  pa tako i beskućnicima, svoja vrata za ovu kategoriju građana u potrebi,  otvaraju tek s dolaskom vrlo niskih temperatura kao što su trenutačne,  Prenoćište Sv. Vinka Paulskog već je od 27. prosinca 2018. korisnicima  produljilo vrijeme boravka. 


Tako zadarski beskućnici, doznajemo od zamjenice ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije Mirjane Tadić, već od 14.00 sati mogu boraviti  u Prenoćištu, a ne samo od 20.00 sati, kao u ostalo doba godine, s obzirom da je riječ o prenoćištu, a ne prihvatilištu.


– Trenutačno u Prenoćištu Sv. Vinka Paulskog boravi osam osoba, a jedan korisnik je momentalno u bolnici. S obzirom da imamo kapacitet od  12 mjesta, tri mjesta su za sada slobodna. Naravno, ukoliko bi potrebe  bile veće, a s obzirom na vrlo niske temperature, prostor bi se mogao donekle proširiti i s dodatnim pomoćnim ležajevima, kaže Mirjana Tadić i  dodaje da mogućnost boravka u ovom Caritasovu prenoćištu imaju samo osobe koje su doista bez bilo kakvog smještaja, odnosno na ulici. 




– Korisnici, koji su svi muškarci, jer mogućnost za smještaj žena za sada nemamo, u Prenoćište dolaze uglavnom iza ručka koji imaju osiguran  u Pučkoj kuhinji, i ostaju ovdje sve do jutra, do 8.00. Nakon doručka napuštaju taj prostor i vrijeme do 14.00 uglavnom provode vani, već prema  nekim svojim aktivnostima. S njima je za cijelo vrijeme boravka u Prenoćištu angažirana jedna osoba, kaže još zamjenica ravnatelja Caritasa  Zadarske nadbiskupije Mirjana Tadić koja ovom prigodom apelira na sve  građane da im se jave ukoliko znaju da je netko u ovim hladnim danima  prepušten ulici.


Navedimo još kako prema naputku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, osim Prenoćišta Sv. Vinko Paulski usluge  za prihvat beskućnika na zadarskom području pružaju i Dom za odrasle  osobe Sv. Frane u Zadru, te Dom za odrasle osobe u Zemuniku Donjem.