Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Još nema ponuda za Mocire

05.01.2019. 14:20
Još nema ponuda  za Mocire


Iako je Grad Zadar 19. prosinca prošle godine objavio natječaj za "dovršenje i dogradnju Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire", na natječaj se još  nitko nije javio. Naravno, to ne znači i da neće jer se u ovakvim situacijama ponude često šalju zadnjih dana, pa zasad već ima upita zainteresiranih tvrtki o uvjetima natječaja.


Korisnici čekaju 10 godina 


Ponude se primaju zaključno do 14. siječnja kada će povjerenstvo otvoriti koverte i među izvođačima izabrati najboljeg. Naime, procijenjeni  radovi iznose 17 milijuna kuna, a koji su srećom već osigurani u gradskom proračunu za ovu godinu. Radove su i dosad sufinancirala Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike koja su tako izdvojila sredstva i za ovu konačnu fazu dovršetka Centra.




U Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo saznajemo  da je početak radova planiran za idući mjesec ne bude li u međuvremenu žalbi na natječaj, a rok izvođenja radova je devet mjeseci. To praktički  znači da bi mališani vrtića "Latica", Osnovne škole Voštarnica i Udruge  za osobe s mentalnom retardacijom "Svjetlo" ove godine mogli useliti u  toliko očekivani prostor, naravno, ne bude li odgoda kakvih je već bilo  više puta. Zbog njih je i predsjednica udruge "Svjetlo", Irena Palčić, više  puta upozorila nadležne na tešku situaciju u kojoj se nalaze njihova djeca prisiljena 24 sata biti kući bez ikakvog psihosocijalnog tretmana.


Izmjena projekta


– Teško nam je jer sav trud u njih uložen u vrtiću i školi na kraju je  bačen u vodu. Kao majka 30-godišnjeg mladića koji, uz mentalnu retardaciju, ima i sljepoću i već deset godina je prisiljen boraviti kući, ja to  najbolje znam. Nažalost, na slučaju mojega sina najbolje se vidi što se  događa s ovim projektom, jer sve što je u mog Matiju uloženo u vrtiću i  školi propalo je nakon deset godina njegova boravka kući! On i svi naši  štićenici već su godinama bez odgovarajućeg tretmana jer nam se od  2007. godine, otkako se Centar počeo graditi, obećava kako će naša djeca  uskoro dobiti odgovarajuću skrb. Međutim, dogodilo se suprotno – osobe koje su izišle iz sustava školovanja osuđene su na cjelodnevni boravak  kod kuće jer ni Grad ni Ministarstvo nisu u stanju već deset godina dovršiti Centar. Ovo je sramota! – upozorila je Palčić. 


Naime, radove su usporili i novouspostavljeni standardi u gradnji  ovakvih centara te se projekt u jednom dijelu čak morao mijenjati na interevecniju Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike  koje je od Grada Zadra zatražilo jednu novinu vezanu za broj prostorija.  Riječ je o dvorani koja prvim projektom nije bila predviđena, ali su sve  druge prostorije ostale iste: škola i vrtić za djecu s posebnim potrebama  te prostorije za odrasle štićenike.