Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nezaposleni i marginalizirani mogu postati voditelji OPG- ova!

05.01.2019. 14:34
Nezaposleni i  marginalizirani  mogu postati  voditelji OPG- ova!


Pozivamo sve zainteresirane, koji imaju 30 ili više godina  te su nezaposleni godinu ili duže, da se prijave na verificirane edukacije  u poljoprivrednom sektoru. Riječ je o programu Podrška socijalnom  uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina projekta ˝Nauči,  usavrši, pokreni” kojem je nositelj Grad Benkovac s partnerskim udrugama, Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari i Udruga Mali koraci, kazala  nam je razgovoru Amanda Čerina, voditeljica projekta ispred Grada  Benkovca. 


Ima mjesta za 30 polaznika


– Grad Benkovac je sklopio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s  Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u sklopu projekta Podrška socijalnom  uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina ˝Nauči, usavrši,  pokreni˝. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.281.413,60 kuna te je 100  % financiran iz Europkog socijalnog fonda.




Čerina je podsjetila kako će se edukacije održavati iz tri smjera, uzgajivač povrća (10 polaznika), uzgajivač ljekovitog i aromatičnog bilja (10  polaznika) i proizvođač alkoholnih i bezalkoholnih pića (10 polaznika). 


– Svih 30 polaznika proći će verificiranu edukaciju funkcioniranja i  vođenja poslovanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te verificiranu motivacijsko – komunikacijsku radionicu. Također, sudionici edukacija imat će priliku i na terenu sagledati primjer dobre prakse u poljoprivrednoj proizvodnji i to odlaskom na studijsko putovanje u Francusku (Provansa), kazala je dodavši kako edukacija počinje u veljači 2019.  godine u Benkovcu, a prijave će se vršiti do sredine siječnja 2019. godine.  Podsjetila je kako zainteresirani obrasce za prijavu mogu preuzeti u  zgradi benkovačke Gradske uprave, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i u Gradskoj knjižnici u Benkovcu. 


Proširena ciljana skupina


Budući da se javila zainteresiranost mlađe populacije, ciljna skupina  za sudjelovanje u projektu je proširena, nastavila je Čerina.


– Osim osoba starijih od 30 godina, sada mogu sudjelovati i osobe do  29 godina, koje su nezaposlene 6 mjeseci ili duže, s područja Grada Benkovca i susjednih općina (Općina Lišane Ostrovičke, Općina Polača,  Općina Stankovci), kazala je dodavši kako se nadaju da će se sada prijaviti još više mladih budući da su oni pokazali najveću zainteresiranost,  ali do sada nisu mogli sudjelovati.


Prijavljenih je do sada oko 50%, no može to i puno bolje, kazala je  Čerina.


– Do sada se prijavilo oko 15-tak osoba, te ćemo nastaviti sa zaprimanjem prijava do kraja siječnja. Problem nam je što nam se javlja puno  više zaposlenih, no to nije naša ciljana skupina i ne smijemo ih primiti  jer je naglasak na marginaliziranim skupinama. Također, dosta se njih  samo raspituje, a nama treba popunjena prijavnica, kazala je Čerina dodajući kako je riječ o zaista hvalevrijednom projektu i šteta bi bilo propustiti priliku.


– Ova edukcija ulazi u e-radnu knjižicu. Na području Benkovca,  Općina Lišane Ostrovičke, Polača i Stankovci ima dosta OPG-ova i danas-sutra mladima će trebati malo više znanja o tome kako se aplicirati  za određene fondove, a sve to naučit će na ovim radionicama, kazala je  Čerina dodavši kako sudionike očekuje vrlo je zanimljivo i dinamično  životno iskustvo.


 


Veća mogućnost zaposlenja


Projektom "Nauči, usavrši, pokreni" želi se povećati mogućnost za zaposlenje,  umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva marginaliziranih skupina. Nedostatak motivacije i stručnih zvanja dovode do sve veće nemogućnosti pronalaska posla što uzrokuje dugotrajnu nezaposlenost određenih struktura. Projekt doprinosi  razvoju ljudskih potencijala kroz razvoj interpersonalnih vještina i diverzificiranih  znanja kod 30 dugotrajno nezaposlenih osoba.