Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Potpisano 49 stipendijskih ugovora vrijednih ukupno 200 tisuća kuna

05.01.2019. 14:27
Potpisano 49  stipendijskih  ugovora vrijednih  ukupno 200  tisuća kuna


Općina Posedarje (Posedarje, Vinjerac, Ždrilo, Slivnica, Podgradina, Grgurice, Islam Latinski) već 14 godina sustavno skrbi o svojim studentima dodjeljujući im stipendije kako bi njihovim obiteljima olakšali troškove studiranja. 


– U akademskoj godini 2018./2019. pravo na stipendiju je ostvarilo 49 mladih općinskih žitelja, rekla je Marija Crnjak, donačelnica. 


Temeljem provedenog Natječaja za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2018./2019. Općina je u Uredu načelnika, odnosno u Općinskoj vijećnici, potpisala ugovor o dodjeli stipendija u ukupnom iznosu od 200.000 kuna za cijelu akademsku godinu.




Visina mjesečne stipendije je 400 kuna, iznos koji se svih 14 akademskih godina ne mijenja, uvijek je isti.


– Naš zadatak je stvoriti uvjete da se od iduće akademske godine stipendije povećaju barem na 600 kuna, najavio je Ivica Klanac, načelnik.


Pritom ističe kako je prije svega cilj poticati, motivirati i pridonijeti rastu obrazovanosti.


– Drago mi je da mladi općinski žitelji prepoznaju značaj visokog obrazovanja, Općina je tu da im na putu pomogne da postanu akademski građani, iistaknuo je Zurak.


U suradnji s Marijom Crnjak, potpisivanje ugovora je u opuštenoj atmosferi vodio Ivica Klanac. Svi stipendisti koji nisu nazočili potpisivanju ugovora u narednom će razdoblju morati doći u Općinsku upravu kako bi potpisali ugovor i ostvarili pravo za mjesečno stipendiranje. 


– Presretan sam i zadovoljan kada vidim ovako divnu mladež, a još više kada im se može pomoći. Nadasve fascinira broj onih koji su u Općini Posedarje željni znanja, kazao je Klanac istaknuvši kako se stipendije dodjeljuju svim redovnim studentima koji imaju prebivalište na području Općine Posedarje za trajanja redovitog obrazovnog programa. 


– Ulaganje u studente, djecu i mladež, sigurno je i ulog za budućnost, što je i glavni motiv za dodjele studentskih stipendija. Za to će uvijek biti novaca, zaključio je Klanac pošto je istaknuo kako je ulaganje u znanje od neprocjenjive vrijednosti te im je zaželio puno uspjeha u daljnjem studiranju.


 


 


 


Stipendija je super, još da pokriva pokaz


Koliko im znači stipendija prokomentiralo je dvoje stipendista.


– Na prvoj godini sam strojarstva u Rijeci, a živim u Studenskom domu. Iako ne pokriva troškove studiranja, ona će mi super doći da kupim skripte za studij i pokoju knjigu. Hvala Općini na stipendiji, kazao je brucoš Jure Magaš.


Tina Zurak je studentica druge godine studija informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zadru.


– Kako na studij u Zadar putujem autobusom imam pokaz koji košta 540 kuna. Bilo bi lijepo kad bi mi stipendija pokrivala troškove pokaza. Međutim, zadovoljna sam potporom lokalne zajednice, jer svaka kuna dobro dođe, poručila je Tina.


 


 


Za svaku bebu tri tisuće kuna


Općina već tradicionalno za svako novorođeno dijete dodjeljuje 3.000 kuna. Sufinancira boravak djece u dječjem vrtiću, za učenike kupuje likovne kutije i s 500 kuna sufinancira kupnju udžbenika, dok srednjoškolcima sufinancira autobusnu kartu.