Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ante Bolić Švabo (73), legenda Turnja

06.01.2020. 15:00


Ante Bolić zvani Švabo iz Turnja, narodni tribun, vjerni čuvar hrvatske kulturne baštine i običaja, narodnog i sakralnog blaga, preminuo je u 73. godini života. Pjevajući u Crkvenom zboru Gospe od Karmela i s folklorašima u KUU Maslina te predvodeći molitvu "profondića" u pokojnikovoj kući ili dvorima na dan pokojnikove smrti i nakon obreda ukopa za života je postao legenda Turnja pa i šire.
Bolić, čiji je otac bio remeta-sakristian, sav svoj život je posvetio Turnju. Dao je veliki doprinos iskazujući nevjerojatnu energiju i ljubav prema svom selu, a nastojao je očuvati identitet ovog kraja i prenijeti ga na buduće generacije.


Čuvar kulturne baštine i običaja
Kao član crkvenog zbora trudio se uljepšavati ovaj svijet, ovo podneblje, a između ostaloga i glazbeno obogaćivati slavu Božju te zajedničku i osobnu, kako duhovnu, tako i kulturno-ljudsku izgradnju. Svake nedjelje i "zapovidnim" blagdanom svojim specifičnim glasom uljepšavao je liturgiju.
U najstarijoj kulturno-umjetničkoj udruzi Zadarske županije, KUU Maslina, kao osebujni čovjek i pjevač dao je poseban doprinos u očuvanju tradicijskog pjevanja.
Od 1975. s Mladenom Santinijem zvanim Padre i Miloradom Bezinovićem zvanim Remeta, predvodeći molitvu u pokojnikovoj kući ili dvorima na dan pokojnikove smrti i nakon obreda ukopa, nastavio je turanjsku stoljetnu pogrebnu priču za "vike vikova", obred "profondića".
– U mnogo se prilika Bogu obraćamo molitvom. Za sebe i za druge, sami i s drugima. Moliti moramo i kad se suočimo sa smrću, premda pred njom ostajemo bez riječi, zanijemimo. No, kao vjernici posjedujemo kršćansku nadu i vjerujemo u uskrsnuće mrtvih, rekao je Ante Bolić Švabo za Zadarski list u jednoj od reportaža o ovom jedinstvenom hrvatskom crkveno-pučkom običaju.


Dobitnik Općinske zahvalnice
Za neprocjenjive zasluge i doprinos čuvanju ovog posmrtnog običaja, u povodu Dana općine i blagdana sv. Roka, na svečanoj sjednici Vijeća 2010. dobio je zahvalnicu Općine Sv. Filip i Jakov.
– Bio si tako mali, a tako veliki čovjek. Čovjek s velikim Č. Uvijek spreman na pomoć svakom. Imao si veliko srce i toplu dušu. Toliko druželjubiv, topao, dobroćudan, suosjećajan, osobit, darežljiv, plemenit. Privilegija je bila biti tvoj prijatelj, biti u tvom društvu. Bio si svoj, jedinstven, nesvakidašnji, bio si jednostavno Švabo Turanjac. I dok kucaš na nebeska vrata, neizmjerno smo tužni, jer bio si legenda i ostat ćeš legenda sela i ljudi, ljudina i istinski ponos Lijepe Naše. Želimo ti mirne snove i pronađi tamo gore neko mjesto gdje ćeš uživati, mjesto gdje ćeš se uvijek osjećati dobro. Ante Boliću Švabo, laka ti hrvatska gruda! Počivao u miru Božjem, poruka je onih koji su ga poznavali.
U nazočnosti najbližih, rodbine i nepreglednog mnoštva ljudi, Ante Bolić Švabo na posljednji ovozemaljski počinak na mjesnom groblju Turanj ispraćen je s tradicionalnim turanjskim crkvenim obredom, liturgijskim pjesma Crkvenog zbora Gospe od Karmela, emotivnom i sadržajnom propovijedi župnika don Josipa Lisice i dalmatinskom klapskom pjesmom.