Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Grad Zadar domaćin STEAM tjedna u travnju 2020.!

06.01.2020. 13:00


Program Tehničke kulture Grada Zadra 2020. donosi nastavak suradnje sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije i Grada Zadra. Zajednica okuplja brojne vrijedne udruge koje svojim radom i entuzijazmom oblikuju godišnje aktivnosti i koje okupiraju gotovo sve generacije zainteresirane za različita područja tehičke kulture. Godišnje aktivnosti Zajednice Grad podržava s 320.000 kuna, a uz to podržava i dodatne aktivnosti pojedinih udruga članica kao što su Aeroklub Zadar koji se bavi razvitkom i promicanjem zrakoplovno tehničke kulture, Radio klubova Donat, Jadera i Zadar, Društvo informatičara, Hrvatsko geografsko društvo, PD Paklenica, Foto klub Kornat, Ronilački klub KPA Zadar i Društvo pedagoga tehničke kulture sa sveukupno 220.400 kuna.


SteAm tjedan s posebnim naglaskom na A (Arts)!
Pročelnica UO za kulturu i šport Dina Bušić istaknula je novitet u proračunu Programa tehničke kulture Grada za 2020. godinu, a to je podrška SteAm tjedna u Zadru. Osobito ju veseli što uz komponente znanosti, tehnologije i matematike Tjedan uključuje i komponentu umjetnosti.
– Radi se o projektu koji obuhvaća pripremu i realizaciju međunarodne manifestacije promoviranja, prezentiranja i implementiranja STEAM vještina, inovacija i popularizacije znanosti i inovativnih načina poučavanja u obrazovanju u trajanju od sedam dana, s uključenošću lokalnih, nacionalnih i međunarodnih dionika kroz radionice, izložbe, panel diskusije, radne sastanke i izrade smjernica za buduću suradnju i projekte. Krajnji cilj je potaknuti suvremene oblike poučavanja na području tehničke kulture i potaknuti odgojno – obrazovnu ponudu izvannastavnih aktivnosti osnovnim školama u Zadru, kao i omogućiti komplementarni doprinos različitih ustanova na području uspostave i razvoja takozvane Maker kulture, istaknula je i najavila novosti Bušić. Pojasnila je kako je korake u tom smjeru Grad Zadar napravio ponajprije kroz UO za EU fondove i projekt VR Laboratorij, ali i kroz aktivnosti na Kvartartu 2019. čija je tema bila "Stvarajmo zajedno!" No, naglašava, kako je STEAM tjedan još je jedan korak dalje, osobito zato jer će se dogoditi uz potporu i u suglasju više upravnih odjela Grada Zadra, točnije UO za odgoj i školstvo, UO za EU fondove te UO za kulturu i šport.


Zadarske udruge provode program
Najavljeni program će se realizirati u travnju 2020. godine, a ono što je izuzetno važno jest da upravo udruge iz Zadra provode program, što znači da se STEAM tjedan događa iznutra, kroz aktivnosti domaćih, uz gostovanje nacionalnih i internacionalnih gostiju i udruga/organizacija.
Prvi dio programa provodi Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost "ROBOTIC" i sklopu njega planira realizirati aktivnosti "Mini Maker Faire Zadar" te "SteAm za najmlađe i one starije". Drugi dio programa provodi partnerska udruga, "Zadar developers Hub" koja će biti odgovorna za realizaciju aktivnosti "Vulca 2020" te "Innovation in Education". Osim zadarskih udruga, partner je i FabLab Zagreb, Udruga za digitalnu fabrikaciju.




Potpore programima
​Redovna potpora ide Zajednici tehničke kulture i pojedinim aktivnim udrugama, od originalnog Aerokluba, preko bogatog programa PD Paklenica, do redovnog rada tri gradska radio kluba.