Prijavite ilegalne deponije putem aplikacije ELOO

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Startao sustav za prijavljivanje divljih deponija otpada
Osim što je prvenstveno namijenjen komunalnim redarima za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada, višekorisnički sustav dostupan je i široj javnosti. Tako građani mogu obavijestiti komunalne redare o lokacijama odbačenog otpada i doprinijeti ekološkoj očuvanosti lokalne zajednice
MZO
Nova aplikacija za prijavu ilegalnih deponija

Građani Republike Hrvatske, pa tako i oni s područja Zadarske županije, koji znaju za lokaciju ilegalnog odlagališta otpada od 1. siječnja ove godine to mogu prijaviti nadležnima putem informacijskog sustava Evidencija lokacija odbačenog otpada (ELOO).
Sustav je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a on omogućuje komunalnim redarima izvršenje obaveza propisanih Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, ali i pregled podataka za područje cijele Republike Hrvatske inspektorima zaštite okoliša, djelatnicima u županijama, ministarstvima i ostalim nadležnim tijelima. Rad sustava koordinira Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Očuvanje lokalne zajednice

- Osim što je prvenstveno namijenjen komunalnim redarima za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada, višekorisnički sustav dostupan je i široj javnosti. Tako građani mogu obavijestiti komunalne redare o lokacijama odbačenog otpada i doprinijeti ekološkoj očuvanosti lokalne zajednice, navode iz resornog ministarstva.
Nalaz odbačenog otpada građani mogu prijaviti anonimno na mrežnoj stranici ELOO na način da odaberu županiju, grad/općinu, opišu lokaciju i vrstu odbačenog otpada te prilože fotografiju odbačenog otpada. Nakon prijave odbačenog otpada od strane građana komunalni redari zaduženi za lokaciju na kojoj je otpad prijavljen dobivaju obavijest kako bi mogli obraditi prijavu.
Nepropisno odbačenim otpadom smatra se otpad odbačen u okoliš na lokacijama koje za to nisu predviđene.

Kraj divljim odlagalištima otpada?

To se osobito odnosi na otpad odbačen u okoliš, glomazni otpad ostavljen na javnoj površini, opasni i građevinski otpad odbačen na javnim površinama, svaki otpad odbačen pored spremnika odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila.
Na području Zadarske županije brojna su ilegalana odlagališta otpada, a zbog neodgovornih građana nije ih pošteđen ni sam grad Zadar. građani godinama već apeliraju i zazivaju u pomoć u rješavanju divljeg odlagališta na području Babinduba. Tamo neodgovorni građani odbacuju čak i uginule životinje zbog čega se u širem krugu, a posebice tijekom ljetnih mjeseci, širi nesnosan smrad. Na žalost, to je tek jedan od primjera u nizu u čijem rješavanju bi možda mogla pomoći upravo ova aplikacija koja je od 1. siječnja dostupna javnosti.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno