Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šok i nevjerica u zadarskom stožeru HDZ

05.01.2020. 21:31


Hrvatski glasači su odlučili, novi predsjednik RH je Zoran Milanović, slijedećih pet godina adresa mu je zagrebački Pantovčak. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i njen prethodnik Ivo Josipović, nije uspjela pobijediti i osvojiti drugi predsjednički mandat.
Nakon prvih izlaznih rezultata šok i nevjerica u stožeru HDZ-a u Medulićevoj ulici. A kako su stizali rezultati s biračkih mjesta u Gradu Zadru, razlika je iznosila oko 1.600 glasova u korist Milanovića, usprkos dobrim rezultatima u Zadarskoj županiji, u velikoj dvorani među brojnim nazočnim članovima i simpatizerima koji su pratili televizijski program bio je muk, tišina, tuga, razočarenje. Grad Zadar ni u drugom krugu predsjedničkih izbora nije uspio opravdati naziv utvrde HDZ-a.
Božidar Kalmeta, šef zadarskog HDZ-a, bio je s izbornim stožerom, a pred medije je izašao praćen brojnim članovima i simpatizerima HDZ-a te članovima koalicijskih partnera.
– Zoran Milanović je pobijedio i mi mu čestitamo. Što se tiče Zadarske županije tu je kandidatkinja Grabar-Kitarović pobijedila i ima 11.000 glasova više nego Zoran Milanović, tako da ja čestitam i zahvaljujem svima koji su trudili i izašli na izbore i dali glas Grabar-Kitarović, kazao je Kalmeta.


Bit će analiza
– Evo, sutra je novi dan s novim predsjednikom, a mi naravno nastavljamo svoj rad i svoj put dalje, u vedrijem tonu je nastavio Kalmeta.
Na pitanje je li ovi izbori nešto znače za predstojeće parlamentarne izbore Kalmeta je odgovorio kako su svaki izbori posebni.
– Mi smo imali i u prošlosti slučajeva da je kandidat Stipe Mesić pobijedio, pa i u Zadru ali su parlamentarni izbori bili drugačiji. Pogotovo to nema veze s lokalnim izborima. Činjenica da ja ovako na brzinu bez neke analize, a bit će je, što se tiče nas ovdje da je Zoran Milanović uspio pridobiti glasove neutralnih birača koji glasaju nekad ovako, nekad onako. Glasuju za kandidata koji im se više dopada, za kandidata za kojeg misle da će bolje raditi svoj posao. On je u tome uspio te je pobijedio, naglasio je Kalmeta.
Kalmeta je odgovarao i na medijska pitanja o rezultatu, porazu u Gadu Zadru i o glasačima Miroslava Škore.


Velik broj nevažećih listića
– Zoran Milanović je u Zadru pobijedio s nekih 1.700 glasova. Kolinda je dobila nešto ispod 16.000, a Milanović preko 17.000 glasova. Rekao bih da bi tu razliku možemo pripisati tome da je Milanović privukao sebi više neodlučnih birača, kaže Kalmeta te nastavlja:
U Gradu Zadru je bilo skoro 1.500 nevažećih glasačkih listića ili oko 5 posto. Nikad dosad nije bilo toliko nevažećih glasačkih listića tako da ne znam kome bi te listiće prepisao. Činjenica je da je sigurno jedan dio Škorinih glasača nije dao svoj glas Grabar-Kitarović, jedan dio je. Koliki je taj dio, teško je sada kazati, zaključio je Božidar Kalmeta.
Posljednja istraživanja, ankete i analize govorile su da će drugi krug predsjedničkih izbora biti dramatična do samoga kraja, odnosno da će svakome od kandidata svaki glas biti dragocjen. Međutim, Milanović je uvjerljivo pobijedio Grabar-Kitarović
Jesu li odlučili birači Miroslava Škore koji je u prvom krugu dobio 465.703 glasova, tek 41.922 glasa manje od Kolinde Grabar-Kitarović ili nešto treće, pokazat će postizborne analize.
Infobox (Citat):
»Što se tiče Zadarske županije tu je kandidatkinja Grabar-Kitarović pobijedila i ima 11.000 glasova više nego Zoran Milanović, tako da ja čestitam i zahvaljujem svima koji su trudili i izašli na izbore i dali joj glas
Božidar Kalmeta