Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski Advent produljio sezonu?

06.01.2020. 12:15


Nama sezona kao da nije ni prestala. Gotovo da i nije bilo "praznog hoda". Nakon završetka špice turističke sezone gosti su nam sve do mjeseca studenog dolazili niskotarifnim letovima, a onda je počeo Advent koji, čini nam se, nikada ranije nije bio bogatiji i posjećeniji. Tako da doista, uopće nemamo osjećaj "zastoja". Stalno imamo posla, rekla je turistička informatorica Ivana Kolega koja je jučer prijepodne odrađivala svoju smjenu u Turističko-informativnom centru smještenom u Palači Cedulin.
Ispričala je kako je tijekom upravo prošle 2019. godine u vrijeme blagdana bilo jako puno posjeta gostiju iz Italije, Njemačke i Slovenije, ali je bilo i domaćih gostiju i to najviše iz Istre i s juga Hrvatske, te iz Dubrovnika.


Grad, ali i okolica…
– Riječ je o obiteljskim posjetama. Dolazili su na zadarski Advent, razgledali grad, a zanimala ih je i okolica. Uglavnom su putovali u privatnim aranžmanima, pa su na taj način obilazili i okolicu. Primjerice, nacionalne parkove. Ukoliko bi bilo lijepo vrijeme, mi bi im preporučili da posjete i Vransko jezero, koje je nekih 40-ak minuta vožnje južno. Tamo, kao što znate, imamo jedan prekrasan vidikovac Kamenjak na 283 metra nadmorske visine. gdje se može doći automobilom i vidjeti, ako je lijepo vrijeme, otočje zadarskog, šibenskog i kornatskog arhipelaga, naglasila je Kolega dodajući kako je u blagadansko vrijeme ipak najviše gostiju ovoga puta bilo iz Italije i Njemačke.
Najčešća pitanja koja bi gosti postavljali djevojkama u TIC-u bila su ona "standardna" vezana uz sam grad – što mogu i trebaju vidjeti u samom srcu Zadra, a onda ih je zanimala i okolica odnosno, poznatija i Zadru najbliža mjesta kao što je Nin, Biograd…


"U gradu se stalno nešto događalo. Svidjelo se i Zadranima i gostima. Svatko je mogao pronaći nešto za svoj gušt. Uspjeli smo premostiti možda, najuspavaniji dio godine. Čini mi se da je svake godine sezona stvarno sve dulja i dulja.
Ivana Kolega




Kad je o samom gradu riječ, gosti više ni ne pitaju za Morske orgulje jer to je nešto za što zna cijeli svijet, pitaju samo točnu lokaciju i to je jedna od prvih stvari za koju pitaju.


Morske orgulje svi žele vidjeti i čuti
– Morske su orgulje neizbježne. Postale su stvarno brend našeg grada i to je nešto što apsolutno svi žele vidjeti i čuti. Iako, mi svim gostima osim Morskih orgulja uvijek skrenemo pozornost i objasnimo kako su i crkva sv. Donata i Forum srce našeg Poluotoka, rekla je Kolega, a na naše pitanje je li možda bilo neobičnih, pa i bizarnih upita gostiju, ova mlada turistička informatorica je odgovorila kako toga uvijek bude u špici turističke sezone, kad su velike gužve i kad ljudi dolaze sa svih strana svijeta.
– Tada doista imamo svakavih dogodovština, pa se ponekad znamo mi, međusobno i od srca nasmijati. Sada je ovo ipak, malo mirnije razdoblje. Inače, u vrijeme proteklih blagdana gosti, osim što su u većini dolazili u privatnom aranžmanu, većina je bila i smještena u privatnim apartmanima. Zadar ima zaista veliki broj privatnih iznajmljivača, a mi na našim mrežnim stranicama imamo i besplatnu aplikaciju – Zadar Travel App, i kada gosti traže takav smještaj mi ih upućujemo i na tu aplikaciju, koja ih odmah izravno spaja s iznajmljivačem. To im je najjednostavnije, najbrže i najpovoljnije – objasnila je Kolega.


Advent je grad održao – "živim"
Gosti koji su došli u vrijeme božićnih blagdana u većini su ostali i u Zadru dočekali Novu godinu. Većina gostiju je prosječno u Zadru ostajala pet, šest dana. Kolega je mišljenja kako je Advent u Zadru ovoga puta probudio i studeni i prosinac.
– U gradu se stalno nešto događalo. Svidjelo se i Zadranima i gostima. Svatko je mogao pronaći nešto za svoj gušt. Uspjeli smo premostiti možda, najuspavaniji dio godine. Završetkom glavne turističke sezone i završetkom dolaska niskotarifnih letova i kruzera u velikom broju, ovaj dio godine od početka studenog do kraja prosinca, pa još i ovih nekoliko dana siječnja, bilo je puna događanja koja su uspjela grad održati živim. Naša je prošlogodišnja sezona bila vrlo intenzivna, kao i cijela godina. I čini mi se da je svake godine sezona stvarno sve dulja i dulja, zaključila je Kolega, koja zajedno sa svojim kolegicama u špici turističke sezone radi cijeli dan od 9 do ponoći sedam dana u tjednu. I sada, zimi također, rade sedam dana u tjednu i to od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, subotom od 9 do 20, a nedjeljom od 9 do 14 sati.


I sam prostor TIC-a goste ostavlja bez daha
Trenutačno u TIC-u rade tri djelatnice, a kako se sezona zahuktava tako se i one ekipiraju. U špici turističke sezone radi šest djevojaka u tri smjene, u parovima.
Sve goste koji dođu u TIC sam prostor koji je iznimno reprezentativan ostavlja bez daha, pa ako se ljeti dogodi i situacija da zbog gužve moraju malo pričekati, gostima nikad nije dosadno jer mogu pogledati izloške zadarskog Muzeja antičkog stakla, informirati se preko multimedije ili pak pogledati brojne brošure u tiskanom izdanju…
A trenutačno su u TIC-u izložene i slike poznatog hrvatskog slikara Izvora Oreba. Izložba je humanitarnog karaktera, jer je prihod namijenjen zadarskoj Ligi za borbu protiv raka.