Crveni križ podijelio 287 tona hrane i više od 200 tisuća litara vode: “Za pomoć nisu potrebni dokumenti”

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Priopćenje HCK-a
Autor: 
Mnogi stanovnici bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 2.900 usluga psihosocijalne podrške
Zvonko KUCELIN
Prikupljanje pomoći na Višnjiku za potresom pogođena područja

Kako bi prikupljena sredstva čim prije bila podijeljena stradalom stanovništvu, Hrvatski Crveni križ inicirao je sastanak s gradonačelnicima triju gradova najviše pogođenim potresom – Glina, Petrinja i Sisak s ciljem ubrzavanja kreiranja popisa građana kojima je pomoć potrebna. Na održanom sastanku razgovaralo se o najboljem modelu podjele sredstava, a dogovoreno je da će isplate krenuti čim se definiraju preliminarne liste.  Na temelju popisa koji gradovi kreiraju i dostave Hrvatskom Crvenom križu isplaćuju se prikupljene donacije stradalom stanovništvu, priopćeno je iz Crvenog križa.

Status donacija – u opadanju

“Na dan 4.1.2021. godine na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je  62480 donacija  u ukupnom iznosu od  38.060.728,53 kuna. Na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 81120 poziva, što iznosi 507.000,00 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Društvenim mrežama šire se brojne lažne vijesti i dezinformacije. Za ostvarivanje prava na humanitarnu pomoć od građana se ne traže dokumenti, ekipe Crvenog križa redovito obilaze i udaljena sela, a pomoć se pruža svima kojima je potrebna. Neistinite informacije koje se šire društvenim mrežama rade direktnu štetu stradalom stanovništvu, opada broj donacija koje će iznimno transparentno biti podijeljene stanovnicima pogođenih područja. Slijedom toga, Hrvatski Crveni križ poduzeo je potrebne radnje pred nadležnim institucijama.

Pomoć na terenu

U tjedan dana od prvog potresa na pogođenom području Hrvatski Crveni križ podijelio je 287 tona hrane, više od 200 tisuća litara vode, više od 60 tisuća toplih obroka za stanovništvo, više od tisuću paketa dječje hrane i opreme, 52 paketa hrane za životinje, 623 grijalice, 76 agregata uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Mnogi stanovnici bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 2.900 usluga psihosocijalne podrške.

Trenutno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima, navodi se u priopćenju

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno