Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dok neki ne propuštaju prvi val sniženja, drugi čekaju kraj veljače

05.01.2021. 14:55


Već uobičajeno dan nakon božićnih blagdana započelo je zimsko sezonsko sniženje. Ove godine prvi dan sniženja pao je u nedjelju, 27. prosinca, na dan koji i inače mnogi provode u šopingu.
Iako se ove godine veliko zimsko sniženje provodi u uvjetima pandemije, te dodatno uz postrožene epidemiološke mjere, od zadarskih prodavača doznajemo kako je već u prvim danima sniženja primjetan veći broj kupaca.


Zadrani najčešće kupuju odjeću i obuću
– Mnogi ne žele propustiti prvi val sniženja iako su nam proizvodi za sada sniženi najčešće za 20 ili 30 posto, kaže prodavačica u trgovini poznatog modnog brenda u Supernovoj.
– Artikli koji ostanu neprodani ili se slabo kupuju najčešće se krajem siječnja dodatno snižavaju, uglavnom za 50 i više posto, a cijene pojedinih proizvoda ići će i do 70 posto dolje, kaže dalje prodavačica. U trgovini ipak dodaju da kupci koji čekaju najniže popuste znaju ostati praznih ruku jer traženog proizvoda više nema u potrebnoj veličini, ili pak boji. Najveća sniženja, doznajemo dalje, očekuju se, kao i uvijek, koncem veljače.
Iako je na popustu sve, Zadrani najčešće kupuju odjeću i obuću, ali i tehniku, a nešto manje pokućstvo i ostale proizvode.
Sniženja se odnose i na online prodaju, koja u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, zbog epidemioloških ograničenja u trgovinama, postaje sve popularniji način kupnje.
– Rijetko kupujem putem interneta, kaže jedan od kupaca, te dodaje da radije sam razgleda odjeću.
– Nemam dobro iskustvo s takvim načinim kupovine jer nije lako s ekrana pogoditi veličinu na neviđeno. Više volim odjeću probati u kabini trgovine, nego onda vraćati poštom neodgovarajuću garderobu, kaže ovaj Zadranin koji je prvih dana sniženja kupio zimsku jaknu i tenisice.


Pridržavanje zaštitnih mjera
– Kupci se više-manje pridržavaju zaštitnih mjera, nose maske i dezinficiraju ruke. No ima i onih koji izbjegavaju ulazak u kabinu, posebno ako je gužva, kaže prodavačica i dodaje da se u trgovini pridržavaju svih mjera zaštite od zaraze i redovito dezinficiraju kabine.
Zimsko sezonsko sniženje, podsjetimo, trajat će šezdeset dana i u tom razdoblju mogu se očekivati tri kruga pada cijena. Ovo zimsko sniženje jedno je od dva sniženja u godini, uz ono ljetno, koja su regulirana i Zakonom o zaštiti potrošača.
Tako prema navedenome zakonu, ukoliko trgovci ne prodaju svu robu tijekom trajanja sniženja, mogu snižene cijene zadržati i nakon isteka šezdeset dana, ali onda to više ne smiju oglašavati kao sezonsko sniženje nego kao neki drugi poseban oblik prodaje poput akcije, rasprodaje i sl.
U ovoj su godini zbog pandemije, ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, promijenjene mnoge navike pa i one u trgovinama.
– Zbog cijele situacije s koronakrizom ove će godine zapravo i oni trgovci koji rade putem web shopova i online također krenuti sa zimskim sezonskim sniženjima. Stoga očekujemo da će pojačana internetska kupnja biti ostvarena i nakon 27. prosinca, tijekom trajanja zimskog sniženja, navode u Odjelu za trgovinu HGK.
U Komori još podsjećaju da trgovci sve cijene moraju jasno istaknuti, što znači da na svakom artiklu treba biti jasno istaknuta stara, kao i snižena cijena, a ne samo postotak, čega se velika većina zadarskih trgovina i pridržava.
Također, trgovci trebaju poštovati Zakon o zaštiti potrošača, što podrazumijeva da na sezonskim sniženjima vrijede isti uvjeti kao i u redovitoj prodaji.