NAJBOLJA INVESTICIJA Filipjanci otplatili 15 milijuna kuna kredita za osnovnu školu i dvoranu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Općini Sv. Filip i Jakov obrazovanje na vrhu liste prioriteta
U izgradnju škole i dvorane te opremanje utrošeno je oko 40 milijuna kuna. Općina je sudjelovala s 15 milijuna kuna od čega je u iznosu od 10 milijuna kuna podignut dugoročni kredit s godišnjom ratom od 770 tisuća kuna. Ovo je zatvaranje jednog velikog, nadasve uspješnog povijesnog poglavlja u našoj općini, rekao je načelnik Zoran Pelicarić
Velimir BRKIĆ
Učenici prezadovoljni u novoj školskoj zgradi

Prije više od 14 godina, 16. kolovoza 2006., u povodu Dana općine i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Roka kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole i sportske dvorane iznad Svetog Filipa i Jakova zajednički su postavili tadašnji ministar Božidar Kalmeta, zadarski župan Ivo Grbić, saborski zastupnik Šime Prtenjača, ravnatelj osnovne škole Ivan Soch i općinski načelnik Marin Colić.
- Poput drugih školskih zgrada i dvorana u Zadarskoj županiji i ova se gradila u sklopu programa CEB 5 Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. U izgradnju škole i dvorane te opremanje utrošeno je oko 40 milijuna kuna. Općina je sudjelovala s 15 milijuna kuna od kojeg je u iznosu od 10 milijuna kuna podignut dugoročni kredit, s godišnjom ratom od 770 tisuća kuna, kazao je Marin Colić.

Trojica načelnika gradila školu

- Općina je prethodno za oko pet milijuna kuna kupila okolni teren za izgradnju infrastrukture oko škole, a prije nekoliko dana za njenu izgradnju i sportsku dvoranu otplatila kredit od 10 milijuna kuna, istaknuo je vijećnik Colić, predsjednik općinskog HDZ-a, direktor biogradskog Komunalca.
Predan rad na izgradnji škole uspješno su nastavili Colićevi nasljednici, Igor Pedisić i sadašnji načelnik Zoran Pelicarić te su u travnju 2012. godine učenici i učitelji iz tzv. Stare škole u centru Sv. Filipa i Jakova krenuli na nastavu u moderni školski objekt na brdo iznad općinskog središta.
- Škola i dvorana izgrađene su na 20 tisuća metara četvornih, rekao je Pelicarić.
Sportska dvorana je neto površine od 1.900 metara četvornih, što omogućuje da se u isto vrijeme prostor podijeli za više sportskih aktivnosti, kao što su košarka, rukomet, mali nogomet, odbojka i drugo.
- Ulaganje u znanje je izravno ulaganje u gospodarstvo i ulaganje u budućnost, kaže Pelicarić, te dodaje da se radi o moderno opremljenom školskom zdanju koje služi djeci i temelj je njihova znanja, koja će stvarati podlogu za njihovo daljnje školovanje i dati mogućnost za usavršavanje.

Jedno poglavlje zatvoreno, nova se otvaraju

- Ovim putem zahvaljujem mojim prethodnicima Marinu Coliću i Igoru Pedisiću na predanom i upornom radu koji je omogućio gradnju ove suvremene škole te podizanje kvalitete obrazovanja u našoj općini na veliku razinu. Veliko hvala i svim žiteljima općine, roditeljima i učenicima te svim učiteljima i ravnateljima koji su radili i rade u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov. Izravno ulaganje u razvoj edukacije je ujedno i ulaganje u budućnost, istaknuo je načelnik Pelicarić.
Općina Sv. Filip i Jakov je na vrijeme otplatila desetogodišnji kredit za takvo jedno moderno opremljeno školsko zdanje.
- Ovo je zatvaranje jednog velikog povijesnog poglavlja te jednog od najvećih projekata o kojem se toliko dugo govorilo jer je tako dugo postojala potreba da se u Općini Sv. Filip i Jakov otvori nova škola. Jedno poglavlje je tako uspješno zatvoreno, a nova poglavlja se otvaraju. Općina i dalje nastavlja ulagati u obrazovanje, poručio je Pelicarić.

Klimatizacija, blagovaonica, topli obrok, produžena nastava

Nova škola otvorila je vrata za učenike nakon javnog snimanja glazbeno-scenskog spektakla Hrvatske radiotelevizije »Lijepom našom« u školskoj-sportskoj dvorani.
- Osnovna škola Sveti Filip i Jakov u školskoj godini 2020./2021. broji 351 učenika, što je za osam više nego prošle školske godine. Kad je riječ o učenicima prvih razreda, škola broji 38 prvašića. U matičnoj školi ima 17 prvaša, u područnoj školi Turanj 5, Svetom Petru 4, Raštanima Donjim 7 i u područnoj školi Sikovo 5 prvaša, kaže Gordana Kurtov, ravnateljica škole.
Socijalni program Općine Sv. Filip i Jakov, sredstva same škole te sredstva Zadarske županije prije tri godine učenicima su omogućili i opremljeniju školsku kuhinju, blagovaonicu i knjižnicu te klimatizaciju i topli obrok. Učenici prvih i drugih razreda također imaju produženi boravak, dok prvašiće na školskim klupama svake godine dočekaju paketi školskog pribora.
- Kako bi došlo do realizacije bilo je potrebno kupiti novu opremu za kuhinju i blagovaonicu pri čemu smo dio sredstava dobili od Zadarske županije, dio financirali vlastitim sredstvima, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je dodatna sredstava za nabavku preostale opreme, rekla je Kurtov, ravnateljica Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, istaknuvši kako Općina sufinancira plaće za dvije kuharice.

Ocjena: 
Prosječno: 4.8 (5 glasova)