Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Raspuštene SDP-ove podružnice u Viru, Gračacu i Pakoštanima

05.01.2021. 14:53


Županijski odbor SDP-a raspustio je tri općinske organizacije: Vir, Gračac i Pakoštane, a glavni razlog ovakve odluke je – nerad.
Naime, analiza situacije koju je novo rukovodstvo zateklo u stranci očito je otkrila kako je stanje u nekim podružnicama toliko loše da nema druge nego ih raspustiti. Najgora je pak situacija, kako saznajemo u stranci, u općinskoj organizaciji Vir koju je vodio kandidat za zadarskog dožupana Marino Rukavina. Njega će do unutarstranačkih izbora u svojstvo povjerenika zamijeniti Jure Zubčić, a povjerenici će voditi i ostale podružnice koje će uskoro biti raspuštene.
Riječ je o čak desetak njih koje će dobiti privremena rukovodstva koja će ih pripremiti za lokalne izbore iduće godine u svibnju. U obrazloženju odluke o raspuštanju podružnica navodi se kako je u njima vladala potpuna neaktivnost te se članstvo nije sastajalo niti su održavali redovite stranačke konvencije, a nisu ni primali nove članove.
Županijski odbor s ovakvom situacijom ne može na lokalne izbore, osobito zbog činjenice da nakon izbora 2017. godine u čak 75 posto gradova i općina u županiji nisu imali vijećnike ili uopće nisu izišli na izbore, Županijski povjerenik Erol Gaši već je najavio kako se u kampanji neće posebno angažirati u sredinama u kojima nemaju svoju bazu, ali je po njemu nedopustivo da, kao najjača oporbena stranka, u ovako velikom broju mjesta nisu niti prešli izborni prag ili dobili vijećnike.
Bit će stoga zanimljivo pratiti kako će novo rukovodstvo riješiti ovaj problem, a sudeći prema odluci o raspuštanju čak desetak podružnica, reklo bi se kako je novo županijsko rukovodstvo ozbiljno krenulo u pripreme za lokalne izbore. Gaši je izbornu ljestvicu podigao malo više, no tek treba vidjeti hoće li doista uspjeti »rekuperati« ovako velik broj općinskih organizacija i aktivirati članstvo po terenu.