Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»SKUPLJI« DIJABETES Cukrići pomažu osobama s djabetesom starije životne dobi

05.01.2021. 15:02


Iz Udruge Cukrići obratili su nam se povodom odluke HZZO-a od 10. prosinca 2020.(NN 137/20) kojom je odlučeno da će se od 24. prosinca 2020. cijene nekih lijekova (inzulina i oralnih antidijabetika) mijenjati, konkretno povisiti. Željeli su osobe s dijabetesom upozoriti na mogućnosti koje im se nude na osnovnoj listi lijekova, u potpunosti pokrivenih preko HZZO-a. Naime, za neke inzuline mijenja se doplata, točnije brzi inzulin u jednokratnom penu će se doplaćivati za 15,18 kn ovisno o pakiranju te se može reći da su na osnovnoj listi lijekova ostali, uz neke izuzetke, inzulini u ekonomičnijem pakiranju, no da bi ih osoba mogla koristiti potrebno je da od svog liječnika zatraži dodatno ortopedsko pomagalo pomoću kojeg se inzulin u karpulama (ekonomičnijem pakiranju) može primijeniti.


Potrebna kraća edukacija
Prema riječima Doris Bailo iz Udruge Cukrići to kod članova neće predstavljati veliki problem no ostaje pitanje kako će se tu snaći osobe starije životne dobi s obzirom da je za primjenu inzulina pomoću tog pomagala (višekratne penkale) potrebna kraća edukacija glede mogućnosti koje to pomagalo pruža.
– S obzirom na vrijeme u kojem živimo tj. epidemiju koja nas je pogodila i manju sveobuhvatnost zdravstvene zaštite, priznajem da me malo i zabrinjava navedena promjena. Doplata za dugodjelujući inzulin (ne sve, već određenog proizvođača) će se opet povećati za 6,42 kn za osobe koje imaju dijabetes tip 1, a za osobe koje imaju dijabetes tip 2 za 36,55 kn. Prethodno se doplata za navedeni inzulin za osobe koje imaju dijabetes tip 1 i tip 2,15. lipnja 2020. bila smanjila sa 153,30 kn na 43,37 kn. Bojim se da će tih 36,55 kn ipak biti velik iznos za osobe s tipom 2 koje jedva krpaju kraj s krajem s obzirom da je dijabetes tip 2 ipak češći kod osoba starije životne dobi i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Isto tako i za drugi djelujući inzulin koji koriste osobe s tipom 1 i tipom 2 povećava se nadoplata za 25,51 kn, ali samo za osobe koje imaju dijabetes tip 2. Prije su pacijenti za taj lijek nadoplaćivali 95,24 kn, a od 24. prosinca 2020. nadoplaćuju 120,75 kn, objašnjava Bailo.


Ponavljati dok se svijest ne promijeni
kako navodi Bailo, troškovi zdravstvenog sustava za liječenje komplikacija šećerne bolesti uistinu su ogromni jer čak 89% sredstava odlazi za kurativu te u Udruzi smatraju da nedostaje edukacije za osobe sa šećernom bolesti i glede ispunjavanja (ovisno o mogućnostima pojedinaca) uvjeta koji su nužni za što bolju samokontrolu kao što su zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost i primjerena terapija.
– Sad zvučim kao kazeta koja non stop vrti jedan te isti stih, ali morat ćemo ga ponavljati sve dok se svijest pojedinaca ne promijeni. Ne izostavljam ni dobrobiti koje osobe s kroničnim bolestima očekuju od samog HZZO-a, jer zaista – tko želi biti bolestan i zar ne zaslužujemo svi pomoć – kako od naših sugrađana u vidu razumijevanja i podrške tako i od strane nadležnih u vidu poboljšanja uvjeta za samokontrolu i omogućavanja što boljih i kvalitetnijih lijekova i pomagala za kontrolu našeg zdravstvenog stanja.




Djeca iz Hrvatske najdeblja u Europi
– Poražavajući su i pomalo paradoksalni najnoviji statistički podaci koji govore kako su djeca iz Hrvatske prva po debljini u Europi, a peta u svijetu. Konkretno, dječaci iz Dalmacije su najdeblji. Udruga u zadnje vrijeme, pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije kroz projekt ‘Što se više priča – manje boli’, odobren od strane Grada Zadra, te projekt ‘Više znanja – manje predrasuda’, odobren od Zadarske županije, provodi onaj maksimum s obzirom na situaciju nastalu zbog koronavirusa. Teško je, moramo priznati, no krajnji cilj je vrijedan svakog kompromisa koji se napravi, zaključuje Bailo naglašavajući kako je izuzetno potreban i glas udruga koje okupljaju i adultne osobe s dijabetesom, posebice osobe s dijabetesom tipa 2.
– Tu se moramo osvrnuti na tužnu istinu kako je u našem gradu Zadarska dijabetička udruga prestala s radom i ostali smo samo mi, Udruga koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje. Naša vrata nisu zatvorena i rado ćemo podijeliti naša iskustva te pripomoći koliko god je to u našoj moći, no prioriteti naše Udruge su upravo djeca i mladi. Pokušat ćemo i taj dio poboljšati te biti i više dostupniji starijim sugrađanima i pravovremeno ćemo obavijestiti o bilo kakvim promjenama. (Krešimir RADOŠ)
 


Dirljiva empatija školaraca


Naša sugovornica poželjela je spomenuti i prijatelje Udruge.
– Imamo i ogromnu podršku od naših velikih prijatelja – prekrasnih i vrijednih osnovnoškolaca koji svakom svojom, možda za njih minimalnom gestom, ali za nas od neizmjerne veličine i značenja, dirnu u srce nevjerojatnom jačinom i zaista predivnih predškolaca i srednjoškolaca. Moramo tu navesti i učenike iz 1.a razreda OŠ Krune Krstića " Mali volonteri" s njihovom motivatoricom/učiteljicom Katarinom Prnjak te prekrasne i vrijedne učenike 3. razreda Područne škole Murvica i njihovu izvanrednu učiteljicu Anu Zurak. Djeca rade nevjerojatne stvari i imaju empatiju vrijednu divljenja te od njih možemo puno toga naučiti, priča Bailo dodajući kako iz Udruge pozivaju sugrađane da se malo aktiviraju po pitanju tjelesne aktivnosti.
– Ako je potreban "putokaz", pogledajte našu facebook stranicu Cukrići Zadar ili na naš youtube kanal gdje će vam dipl. kineziolog Venci Longin pokazati vježbe koje su nadasve poželjne uz napomenu da ih treba izvoditi sukladno mogućnostima i zdravstvenom stanju s motivacijskom rečenicom "Samo hrabro – živi zdravo".
 


Moderni GLP lijekovi


Bailo je htjela istaknuti i neke pozitivne stvari.
– Moramo spomenuti da će se cijena za jedan inzulin smanjiti s 80,94 kn na 70,00 kn te super mogućnosti koje možemo ostvariti preko HZZO-a kao što je uvođenje eDoznaka za medicinska pomagala čime je uvelike poboljšana kvaliteta života osoba sa šećernom bolesti (i osoba koje boluju od drugih kroničnih bolesti), omogućavanje isporuke medicinskih (ortopedskih) pomagala na adresu osiguranika, projekt koji je pokrenula Hrvatska ljekarnička komora "Pozovi za zdravlje" gdje volonteri ili studenti medicine isporučuju lijekove na adresu osiguranika, veće korištenje mogućnosti koje pokriva A5 uputnica gdje se pacijentu nudi mogućnost da bez izlaska iz kuće – telefonskom ili komunikacijom putem emaila – dobije službenu preporuku za promjenu ili uvođenje neke nove terapije te već navedena smanjena doplata na dugodjelujući inzulin u lipnju ove godine (koja se sad malo 'kvari' ponovnim povećanjem doplate), dostupnost različitih senzora za očitanje glukoze na listu pomagala, povećana prava na senzore koji su u 'komunikaciji' s inzulinskom pumpom koja je naše članove uvelike razveselila s obzirom da je prije postojalo dobno ograničenje (kad bi dijete napunilo 8 godina ukidalo mu se pravo na senzore koji komuniciraju s inzulinskom pumpom). To pravo još uvijek nije 'cjelovito' i ne osigurava senzore za svih 12 mjeseci u godini, ali nadamo se da ćemo uskoro čuti bolje vijesti i po tom pitanju i time uvelike poboljšati kvalitetu života osoba s tipom 1 koje su na inzulinskim pumpicama koje 'komuniciraju' s navedenim senzorima. Trenutno dijete/osoba ima pravo na godišnju količinu od 40 senzora, a svaki senzor traje 6 dana što daje izračun da ostalih 20 senzora osoba s dijabetesom ili roditelji djeteta moraju kupovati, a cijena jednog senzora iznosi oko 220, 00 kn. Spomenula bih i mali broj inzulinskih pumpi s obzirom na broj potrebnih i liste čekanja – kako za djecu s tipom 1 tako i za odrasle. Dobrobiti ima i za osobe s tipom 2 jer su im povećana prava na moderne GLP lijekove koji pomažu u regulaciji šećera, korekciji tj. smanjenju tjelesne težine, a neki čak imaju i kardio-protektivni element tj. dodatno štite srce, nabraja Bailo.