Na Božić smo osjetili punu toplinu doma s ljubavlju

Slika korisnika asaric
Priče sa Zverinca
Možda nećete povjerovati, ali za to nema straha, jer znate ja uvijek govorim istinu. O Božiću se radi. Znadete li gdje sam ga proveo. Evo odgovora: u Lici. Da, da, baš u Lici. Tjedan dana. Moji tamo imaju kuću, ja sam smogao snage i odlučio se otići u Liku. Nisam pogriješio. Bilo mi je lijepo. Dva su razloga tome osobito pogodovala. Bio sam s mojim najdražima. Dugo nismo bili zajedno. Oni su stalno po svijetu
Patrick PLEUL/DPA/PIXELL
Prije nekoliko dana dvije ovce su na Zvernicu u isto vrijeme okotile po tri janjeta

Stara godina je iza nas. Sada smo u novoj. U vezi s tim nameću se brojna pitanja. Zajedničkim razmišljanjem doći ćemo do odgovora. Prvo pitanje glasi, što gubimo sa starom godinom, a što dobivamo s novom. Gledam to osobno. Jedna godina se izgubila. Otišla je. Nestala. Naslijedila ju je nova, mlada. A mladost je ljepota, zdravlje, život. Zbunjen sam. Jednu sam godinu izgubio, a jednu dobio. Po tome ostajem na mojih 88 godina. Po nekoj drugoj računici godinu sam mlađi, što bih rado prihvatio. S druge strane papiri kažu godinu sam stariji. Opća zavrzlama. Stoga godine neću brojiti, već ću se držati moje stare uzrečice: ja nisam star, samo imam puno godina.

Doček Nove godine pod zvijezdama

Zanima vas gdje sam dočekao Novu godinu? Nije teško pogoditi. Na Zverincu, jasno, sa suprugom, pod zvijezdama. Romantično ili banalno procijenite sami.
Sada slijedi prvorazredno iznenađenje. Možda nećete povjerovati, ali za to nema straha, jer znate ja uvijek govorim istinu. O Božiću se radi. Znadete li gdje sam ga proveo. Evo odgovora: u Lici. Da, da, baš u Lici. Tjedan dana. Moji tamo imaju kuću, ja sam smogao snage i odlučio se otići u Liku. Nisam pogriješio. Bilo mi je lijepo. Dva su razloga tome osobito pogodovala. Bio sam s mojim najdražima. Dugo nismo bili zajedno. Oni su stalno po svijetu. Zbog toga se i sada polovica obitelji nije mogla priključiti. Bilo je divno. Osjetila se puna toplina doma s ljubavlju, što s ničim ne mogu mjeriti. Što kazati za Liku? Snijega nije bilo, nismo ga ni tražili. Ipak, jedno je jutro osvanulo bijelo. A Liku znam dobro od ranije. Meni je bilo najvažnije vidjeti s koliko zanosa i radosti su moji prigrlili Liku. Oni su bili sretni, ja zadovoljan. Ipak, Zverinac je moj dom.

Dvije ovce okotile po tri jančića

Još malo o dočeku Nove godine. Bilo je toplo i jedan dio večeri proveo sam s udicom u ruci. Nikoga, baš nikoga na dan dočeka nisam vidio, nisam sreo. Kako ću sresti kada osim dvije ili tri starice nikog nije bilo. Eto i takav ambijent može biti romantičan i čaroban. Tako ja mislim.
Slijedi nešto zanimljivo što zaslužuje kratak uvod. Nekada je na Zverincu svaka obitelj imala po nekoliko ovaca. Janjci i sir bili su na visokoj cijeni. Osobito se cijenila vuna prvog šišanja. Zverinčani su je zvali »jarina«. Ona je bila meka i podatna. I sada tri obitelji uzgajaju ovce. To su neke moderne ovce koje donose na svijet redovito po dva jančića. Ali što se je dogodilo prije dva dana je čudo koje treba zabilježiti. Naime, u noći prije dva dana dvije ovce u isto vrijeme okotile su po tri jančića. Provjerio sam, svi su živi i svi su prihvaćeni od majke.
Za danas dosta. Sigurno sam vam i dosadio.

Branko ŠKIFIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)