Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kazne povećale svijest o zbrinjavanju otpada

Autor:

04.02.2009. 23:00
Kazne povećale svijest o zbrinjavanju otpada


Što se tiče guma, otpadnih ulja, elektronskog i elektroničkog otpada nema financijskih naknada građanstvu ili pravnim osobama, no dužnost je zbrinuti ih na pravilan način, kaže Jadranka Rumora, voditeljica ambalažnog pogona Sirovina odlagališta


Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prije nešto više od godinu dana donijelo je pravilnik o gospodarenju električnim i elektroničkim otpadom. Temeljem pravilnika uspostavlja se sustav odvojenog skupljanja električnog i elektroničkog otpada radi njegove obrade i zbrinjavanja. Električni i elektronički otpad ide u red količinski najbrže rastućeg otpada. Najveći dio ovog otpada je opasni otpad zbog komponenti koje sadrži. Građani i privatne osobe mogu na besplatan broj telefona 0800 444 110 prijaviti otpad i ovlaštena tvrtka će u zakonskom roku doći po njega. U Zadarskoj županiji po ovaj otpad dolaze djelatnici Sirovina odlagališta, a zaduženi su i za Ličko-senjsku te Šibensko-kninsku županiju.
– Dužni smo pokupiti svaki otpad teži od 30 kg u roku od 30 dana, kaže voditeljica ambalažnog pogona Sirovina odlagališta Jadranka Rumora, ističući kako taj rok i nije toliko velik s obzirom na veličinu područja koje pokrivaju.
– Elektronski i elektronički otpad svrstan je u 10 grupa, a vezujemo ga s obzirom na to je li opasan ili ne. U istu grupu ne idu telefon i frižider. Svaki građanin dužan je pravno ili fizički izvršiti prijavu, bilo internetom ili na besplatan broj telefona, sve prijave stižu u sjedište tvrtke Flora d.o.o. koja je nacionalni koncesionar. Na nivou cijele Hrvatske postoji 16 podugovaratelja, od kojih smo mi jedan i pokrivamo tri županije Zadarsku, Ličko-senjsku i Šibensko-kninsku, kaže Rumora.
– Sam postupak je takav da sve prijave stižu u Viroviticu, nacionalnom koncesionaru, a mi možemo vidjeti naše područje. Nakon poslane prijave, kontaktiramo građane ili pravne osobe koje su prijavile otpad i dogovaramo operativu i termin skupljanja, kaže voditeljica Rumora ističući kako bi građani trebali otpad učiniti dostupnim, no to često nije slučaj.
Elektronski i elektronički otpad nije u sustavu vraćanja naknade, tako da građani i pravne osobe za njega ne dobivaju novac kao što je slučaj s ambalažnim otpadom i starim vozolima.
– Što se tiče guma, otpadnih ulja, elektronskog i elektroničkog otpada nema financijskih naknada građanstvu ili pravnim osobama, no građani su dužni zbrinuti ih na pravilan način, kaže voditeljica Rumora ističući kako su svi podložni inspekcijama, kazne su povećane, a s kaznama se povećala i svijest o zbrinjavanju otpada.
Sam postupak zbrinjavanja je takav da se otpad svrstava po grupama i sortira u kontejnere, kaže nam voditeljica pogona Rumora dodajući da kada se skupi određena količina taj otpad se vozi oporabitelju, jedan od njih je centar za reciklažu Cezar u Zagrebu, a drugi je Spectra media d.o.o. iz Virovitice.
Sirovina odlagalište skuplja i ambalažni otpad koji je u sustavu povratne naknade i građani za bocu koja je povratna dobivaju 0,50 kn.
Princip sa skupljanjem vozila je takav da se za vozilo koje se doveze u krug Sirovina odlagališta plaća 0,40 kn po kilogramu, dok se za ono po koje djelatnici moraju odlaziti plaća 0,10 kn. Malo je poznato da automobili koji se dovoze moraju imati svu potrebnu dokumentaciju prometnu i knjižicu vozila. Vozila se ne važu nego se isplaćuje po kilaži navedenoj u dokumentaciji. Vozilo mora biti kompletno i imati potrebnu opremu. Postoji i stanica za izvlačenje tekućine u pogonu Sirovina-odlagališta. Vezano za električni i elektronski otpad skuplja se sve od brijaćeg aparata, fena, hladnjaka, štednjaka, računala i bojlera, a prije nekoliko dana skupljen je i aparat za dijalizu.