Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Olib na putu za Libiju

Autor: Damir Maričić

04.02.2009. 23:00
Olib na putu za Libiju

Foto: Vedran SITNICA



Potpisima Ive Mustaća i Srđana Kovača na ugovore o preuzimanju, rukovanjem, kratkim govorima, čašom šampanjca, prigodnim darovima i obilaskom novogradnje 461 nazvane “Olib”, vrlo jednostavnom ceremonijom okončan je još jedan “splitski program” Tankerske plovidbe iz Zadra koja od danas broji 16 brodova sa najvećom tonožom u svojoj povjesti.
– Zahvaljujem prijateljima i partnerima iz Zadra na povjerenju. Isporučujemo vam još jedan naš proizvod da vas služi i, vozeći svijetom, potvrdđuje kvalitetu vama na korist. Želja nam je da završetak ovog programa ne bude i završetak naš suradnje već da se partnerstvo nastavi i ubuduće, kazao je predsjednik uprave Brodosplita Srđan Kovač, uručujući potom prigodne darove voditelju tima graditelja,  predsjedniku uprave Tankerske plovidbe Ivi Mustaću te kapetanu koji je preuzeo Olib Robertu Dorkinu.
– Izražavam zadovoljstvo i zahvalu svima involviranima u ovaj posao, posebno brodograditeljima koji su ovaj brod napravili, i bankarima koji su od početka pratili ovaj naš posao. Ovo je peti naš brod kojeg smo naručili i preuzeli u splitskom brodogradilištu u kratkom vremenu od nekoliko godina. I Olib kao i prethodnici ispunjava sve najzahtjevnije kriterije današnje plovidbe po najstrožim uvjetima unajmitelja brodarskog prostora. Splitski brodovi čine danas udarnu snagu naše flote i naše tvrtke. Ovim smo okončali jedan veliki niz poslova i na žalost za jedno vrijeme završili s gradnjama u Splitu. U vremenu smo kada nam predstoji borba za čuvanje onog što smo izgradili. No vjerujem da ćemo kada ova kriza prođe ostati snažni a isto tako da ćemo u ovom teškom vremenu imati kao zemlja snagu i znanje osnažiti i ovu oduvijek snažnu brodograđevnu tvrtku i vratiti se zajedničkim poslovima, graditi opet brodove zajedno, kazao je Mustać .
Potom su predstavnici isporučitelja i naručitelja, s partnerima, bankarima i posadom krenuli u obilazak Oliba. Najveselili su svakako bli Olibljani. Predsjednik MO Oliba Ivan Cukar, Danijel Telesmanić Did i nedavno umirovljeni član poslovodstva Tankerske plovidbe Danko Ivon, i sam Olibljanin, poklonili su kapetanu Dorkinu sliku starog porta Oliba s olibskom flotom iz 1925. godine te zaželjeli brodu i posadi da plove na radost i dobrobit Tankerske.
– Znat ćemo na ponos tradicije i firme i ovim trećim Olibom rukovati kao i naši prethodnici s ranija dva, kazao je kapetan Dorkin.
Brod prema riječima komercijalnog direktora Dragana Gaćine u subotu kreće za Libiju na standardni posao Tankerske plovidbe – prijevoz nafte za Austriju na relaciji Libija-Trst.
Tankerska plovdiba prema riječima Ive Mustaća ima pred sobom četiri korejske i dvije kineske novogradnje te dvije u 3. maju temeljen nedavnog sporazuma Vlade RH, 3. maja, Uljanik plovidbe i Tankerske plovidbe.U vremenima svjetske krize održati stabilnost tvrtke i dovršiti osam novogradnji zahtjevan je posao i izazov i za najuspješnije.
Iako je običaj slavlje više vezan uz porinuća, a ne primopredaje, ovom su činu nazočili svi članovi uprave i poslovodstva Tankerske plovidbe kao i splitskog škvera, a kada se ima u vidu odrađen posao na Zrinskom, Frankopanu, Alanu Velikom, Hrvatskoj, Donatu, Dugom otoku i Olibu, koji zajedno imaju preko 920.000 dwta, znaju i zbog čega.