Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pokušale opljačkati teško pokretnu i bolesnu baku Danicu

Autor: Suzana Bandić

04.02.2009. 23:00
Pokušale opljačkati teško pokretnu i bolesnu baku Danicu

Foto: Filip BRALA



Sreća u nesreći jest činjenica da je u ključnom trenutku u kuću ušao bakin sin Stanko koji je odmah shvatio o čemu je riječ i ubrzo uhvatio jednu od prevarantica dok je drugu sustigao susjed


Iako se činilo kako svi već odavno znaju za prevarantice koje od vrata do vrata, pod izlikom da prodaju posteljinu, traže način kako bi starijim i nemoćnim osobama na prijevaru uzele novac, dvije su Požežanke ipak pronašle još jednu žrtvu. Riječ je o Danici Lisici, 89-godišnjoj bakici iz Bibinja, koja je ne sluteći ništa, u utorak ujutro, oko 11 sati, ženama otvorila vrata i primila ih u svoju kuću. One su iskoristile njezinu dobroćudnost, ali i nepokretnost i bolest te joj je jedna od njih iz džepa pregače izvukla novčanik u kojemu je bilo 2.500 kuna.
Srećom, upravo u tom trenutku naišao je Stanko Lisica, sin bake Danice s kojim inače živi u zajedničkom domaćinstvu, što je izazvalo paniku kod kradljivice koja je u tom trenutku panično iz novčanika izvukla 400 kuna i bacila ih na stol. Ostatak, odnosno 2.100 kuna zadržala je i ugurala u džep jakne, a novčanik samo odbacila od sebe pod kuhinjski stol. Kad je Stanko Lisica ušao u prostoriju prevarantice su bile na odlasku, no njemu je bilo sumnjivo zašto tih 400 kuna stoji na stolu. Stoga je majku upitao je li to bio njezin novac. Kad se nesretna žena popipala po džepu odmah je shvatila da je prevarena, pa je zavikala kako joj nema novčanika. Shvativši o čemu je riječ, Stanko je istrčao na dvorište ispred kuće, no kradljivice su se već dale u bijeg. Svu tu strku primijetio je i njihov susjed iz susjedne kuće, pa je priskočio u pomoć Stanku.
Samo dvjestotinjak metara dalje sustigli su jednu od kradljivica te ju je Stanko vratio natrag u kuću, a nedugo zatim susjed je na magistrali pronašao i drugu ženu.
No, iako suočene s dobroćudnom i toplom bakicom dvije su bezočne prevarantice  negirale krađu tvrdeći kako nisu vidjele novčanik, a niti novac koji je baka Danica inače držala u posebnom odjeljku novčanika kako bi imala za unučad ili za slučaj kakve nužde.
– To su žene koje već nekoliko godina prodaju po Bibinjama posteljinu, ručnike i odjevne predmete. Ne poznajem ih osobno, ali i kod mene su dolazile nekoliko puta. Koliko znam, one i stanuju u Bibinjama i to u predjelu Šimunića. Nikada se ne bi nadala ovakvom čemu od njih – rekla nam je prva susjeda bake Danice, dodajući kako vjeruje da su njih dvije ciljano došle upravo na njezina vrata znajući da je sama, bespomoćna, susretljiva i plemenita žena.
– Zaslužile su kaznu za ovo što su napravile – dodala je susjeda spominjući kako je nešto prije Božića baka Danica bila žrtva mlađeg muškarca koji je iskoristio njezinu dobrotu te joj za crkveni kalendar koji se inače dijeli besplatno izmamio čak 50 kuna.
Na poziv Stanka Lisice po kradljivice su došli zadarski policajci koji su ih odveli u prostorije policije na daljnju obradu tijekom koje je jedna od njih, 48-godišnjakinja konačno i priznala krađu. Novac joj je oduzet i vraćen vlasnici,  baki Danici. Kradljivica je zadržana u pritvoru, a protiv nje je podnesena kaznena prijava čime je ova priča u konačnici dobila sretan završetak.