Akcija potrage za pilotima najveća akcija spašavanja u protekloj godini

Slika korisnika admin
cessna4
Najznačajnija koordinacija bila je u akciji potrage za nestalim zrakoplovom Cessna 303 s tri člana posade koji je 5. veljače prošle godine udario u stijenu na Velebitu

Treću godinu za redom Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar, odnosno njegov Županijski centar 112 Zadar obilježit će u četvrtak Dan europskog broja za žurne službe 112. Ured je koordinirao 1.364 događaja, od kojih 844 složena događaja, 296 sigurnosnih događaja. 110 vatrogasnih događaja i 114 medicinska događaja. Najznačajnija koordinacija bila je u suradnji s PU zadarskom i njenim stožerom u akciji potrage za nestalim zrakoplovom Cessna 303 s tri člana posade koji je 5. veljače 2009. udario u stijenu na Velebitu.

OKC PU zadarske tada je putem Županijskog centra 112 tražio angažiranje Gorske službe spašavanja kao i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su angažirani za prijevoz sudionika akcije potrage i spašavanja. Državni centar 112 koji je vršio lociranje mobilnih uređaja unesrećenih koordinacija bila na zavidnom nivou. Akcija potrage za nestalim pilotima bila je jedina veća akcija zaštite i spašavanja u protekloj godini.

Naročito važna aktivnost u cilju objedinjavanja svih poziva za žurne službe na jedinstveni Europski broj za žurne službe 112 je potpisivanje sporazuma između Doma zdravlja Zadarske županije i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar o preusmjeravanju poziva sa žurnog broja 94 na broj 112 iz mreže mobilnih operatera (prva faza), tako da svi pozivi upućeni s mobilnih mreža u Zadarskoj županiji na broj Hitne medicinske pomoći (94) od mjeseca rujna 2009. godine dolaze u Županijski centar 112 te se prema stupnju hitnosti transferiraju prema nadležnoj ambulanti hitne medicinske pomoći ovisno o mjestu događaja i potrebi osobe koja traži pomoć.

U drugoj fazi tijekom ove godine planira se preusmjerenje poziva iz fiksne mreže koji idu na određene žurne službe na jedinstveni broj za žurne službe 112.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno