Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bajni Bajić

Autor: Željana Gardijan

04.02.2010. 23:00


Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dobio je potporu saborskog Odbora za pravosuđe za treći mandat i otkrio želju da u Državnom odvjetništvu ostane do mirovine, do svog 70. rođendana 2020. godine. No, ovaj put su oni koji su ga u prijašnjim mandatima podupirali, bili protiv njega pa se tako “ustoličenje” glavnog državnog odvjetnika pretvorilo u kritiziranje Vlade od strane SDP-a, a sve se svelo na analizu što je to u posljednje vrijeme “probudilo” Bajića te je odjednom postao bajan, kapetan pobjedničkog tima kojega ne treba mijenjati.
Naime, ako je Bajića, osim stupanja na snagu novaga Zakona o kaznenom postupku na pozitivne korake potaknula promjena političke klime koja je očito nastupila povlačenjem bivšeg premijera Sanadera sa političke scene, onda to znači, zaključuje se u SDP-u, da je Bajić doista bio u okovima politike te ga stoga ne bi trebalo nagraditi trećim mandatom. S druge, pak, strane nastoji se kompleksnije sagledati uloga i mogućnost djelovanja glavnog državnog odvjetnika za čije je polje uspjeha potrebno i sazrijevanje društva u cjelini pa, kako priznaje ministar pravosuđa Šimonović, i povoljna politička klima. Tako se bivšega premijera Sanadera indirektno predstavlja kao najveću kočnicu za sve procese koji bi vodili sprječavanju nezakonitosti, korupcije, kriminala…Samo je teško objašnjivo i teško shvatljivo da je Sanader bio toliki čarobnjak da je mogao trenutačno aktualne afere pretvarati u nevidljive svim svojim suradnicima koji još sjede u Vladi pa i aktualnoj premijerki koja, sada se vidi, političkim kapacitetom nikako nije bila zapisničarka.
Da ona nije “Suzana” priznao je na koncu svoga mandata i aktualni predsjednik Mesić, a svojom je odlučnošću demantirala gotovo sve koji su je uglavnom percipirali upravo kao Sanaderovu sjenu.
Ispada da je nespretnim i nesretnim pokušajem povratka na političku scenu sam Sanader dodatno ojačao premijerkinu volju da se bistre mutni poslovi. Potaknuta je i Bajićeva volja iako on ističe kako njegovo nije da otkriva, nego da postupa. Premijerka Kosor daje odriješene ruke pravosuđu i u javnosti stvara dojam odlučnosti da se konačno stane na kraj korupciji i kriminalu. U tom se svjetlu i ponovni Bajićev odabir čini dobrim.
I novoizabrani predsjednik Ivo Josipović za razliku od svojih SDP-ovaca podupire Bajićev treći mandat što signalizira da on neće biti „produljena ruka” SDP-a nego da će imati svoj stav.
Kako je prirodno da opozicija koristi priliku da napada vlast, tako se može shvatiti i SDP-ova želja da netko odlučniji od Bajića dođe na mjesto državnog odvjetnika.
Ipak, dok se vodeća oporbena stranka odriče svoda prijašnjeg stava da je upravo Bajić prava osoba za glavnog državnog odvjetnika i suprotstavlja se stavu Vlade, sam Bajić najavljuje svoje dugo odvjetnikovanje, oprezno izbjegavajući bilo kakva obećanja.
Tako da se odmah zna da ipak ne treba očekivati čuda. Mada bi za dobrobit Hrvatske, “bajka” o Bajiću morala imati sretan kraj.